Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moduł komfortu

Featured Replies

Napisano

Hej,

zwariowała mi chyba centralka od komfortu - drzwi ryglują się kiedy chcą, szyby też działają w sobie tylko znanej sekwencji. Gdzie jest zamontowana ta centralka i czy można ja podmienić z dowolnej wersji silnikowej i wyposażenia?

Napisano

> Hej,

> zwariowała mi chyba centralka od komfortu - drzwi ryglują się kiedy chcą, szyby też działają w

> sobie tylko znanej sekwencji. Gdzie jest zamontowana ta centralka i czy można ja podmienić z

> dowolnej wersji silnikowej i wyposażenia?

znajduje sie ona pod boczkiem w drzwiach przednich po bou stronach. Mozna wymienic nie zaleznie od silnika ale co do wypos. to juz nie

Napisano

> Hej,

> zwariowała mi chyba centralka od komfortu - drzwi ryglują się kiedy chcą, szyby też działają w

> sobie tylko znanej sekwencji. Gdzie jest zamontowana ta centralka i czy można ja podmienić z

> dowolnej wersji silnikowej i wyposażenia?

czekaj , centralka czy moduł komfortu ?

moduł jest chyba pod tylna kanapą na środku, centralki tak jak Kraz napisał pod boczkami drzwi.

edyta:

to znalazłem na innym forum:

kolego rozbierz boczek kierowcy i popatrz czy na wtyczkach od modułu centralnego zamka nie ma czasem śniedzi - moduł też możesz rozkręcić i przeczyścić (w drzwiach pasażera też jest), następnie wtyczki w słupkach, na koniec możesz zajrzeć do modułu komfortu (pod tylną kanapą)

pisał jaro190

Napisano
  • Autor

> czekaj , centralka czy moduł komfortu ?

Raczej moduł - wszystkie zamki zamykają się jednocześnie więc to "mózg" szwankuje smile.gif. Pod tylną kanapą, jakoś nie rzuciło mi się do tej pory w oko, chyba że jest pod plastikowym deklem ale on osłania chyba dojście do pompy paliwa...

Napisano

> Raczej moduł - wszystkie zamki zamykają się jednocześnie więc to "mózg" szwankuje . Pod tylną

> kanapą, jakoś nie rzuciło mi się do tej pory w oko, chyba że jest pod plastikowym deklem ale

> on osłania chyba dojście do pompy paliwa...

pod wykładzina na środku kanapy, poszukam obrazka, ale nie wiem czy wszystkie wersje to miały. do wcześniejszego posta dodałem info z innego forum, tam tez lokalizuja moduł pod kanapą.

tak wygląda sam moduł

moduł luzem

Napisano
  • Autor

> pod wykładzina na środku kanapy

Ok, jak wiem gdzie go namierzyć, to znajdę. W przypadku podmiany będzie hulał od razu czy trzeba go jakość z siecią "ożenić"?

Napisano

> Ok, jak wiem gdzie go namierzyć, to znajdę. W przypadku podmiany będzie hulał od razu czy trzeba go

> jakość z siecią "ożenić"?

nie mam pojęcia, ale to idzie pewnie przez CAN więc pewnie trza żenić.

Napisano

>ale nie wiem czy wszystkie wersje to miały.

U mnie czegoś takiego nie ma.

Napisano

Ja kiedys rozbieralem...

Trzeba wyjac tylka kanape, modul jest pod nia.

Gdzies mam foto..

Napisano
  • Autor

> U mnie czegoś takiego nie ma.

No właśnie też się zaczynam zastanawiać czy mam bo moja wersja wyposażenia jest iście spartańska. A jeśli nie byłoby rozbudowanego modułu to sterowanie zamkiem i domykanie szyb odbywa się tylko z centralek w drzwiach?

Napisano

> No właśnie też się zaczynam zastanawiać czy mam bo moja wersja wyposażenia jest iście spartańska. A

> jeśli nie byłoby rozbudowanego modułu to sterowanie zamkiem i domykanie szyb odbywa się tylko

> z centralek w drzwiach?

Ja mialem okna, drzwi, lusterka wszystko sterowane z modulu.

Jakie masz wyposazenie?

Napisano

> Ja mialem okna, drzwi, lusterka wszystko sterowane z modulu.

> Jakie masz wyposazenie?

Dziwne bo u mnie pod tylna kanapa nie było żadnego modulu, mimo tego zamek z pilota działał, szyby działały, do.tkanie działało, wycieraczki działały itp. Dynamic 2002 rok:)

Napisano

> Dziwne bo u mnie pod tylna kanapa nie było żadnego modulu, mimo tego zamek z pilota działał, szyby

> działały, do.tkanie działało, wycieraczki działały itp. Dynamic 2002 rok:)

Moze rocznikowo przekladali elektronike, co by potem drzwi nie rozbierac..

U mnie w 2003 juz byl pod kanapa/

Napisano

> Dziwne bo u mnie pod tylna kanapa nie było żadnego modulu, mimo tego zamek z pilota działał, szyby

> działały, do.tkanie działało, wycieraczki działały itp. Dynamic 2002 rok:)

A to nie jest przypadkiem tak, że wszystkim steruje body komputer a centralki w drzwiach tudzież pod kanapą tylko "rozdzielają" sygnały z CAN do poszczególnych urządzeń?

Napisano

> tylko "rozdzielają" sygnały z CAN do poszczególnych urządzeń?

Nie, magistrala CAN nie ma jednostki nadrzędnej, wszystkie moduły wysyłają sygnały do CAN i dany sygnał wszystkie odbierają, a wykonuje ten którego komunikat dotyczy.

Napisano
  • Autor

> Jakies stare foto:

No to ja na pewno nie mam tego pod kanapą... Co do wyposażenia to tylko szyby przód w elektryce, centralny, lusterka czyli bida.