Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabezpieczenie antykorozyjne ramy. Luźna dyskusja.

Featured Replies

Napisano

Jak według Was najtrwalej zabezpieczyć ramę?

Według mnie najtrwalsze jest chyba ocynkowanie ogniowe.

Czy ktoś z Was to kiedyś robił? A może ktoś zna kogoś kto tak zabezpieczył ramę?

Piszę o tego typu cynkowaniu, bo akurat miałem okazję zabezpieczać w ten sposób parę stalowych konstrukcji i wydaje mi się, że jest to najtrwalszy sposób na zabezpieczenie antykorozyjne.

Jakie jeszcze sposoby uważacie za trwałe?

Dobrze byłoby też poczytać o plusach i minusach różnych sposobów.

Napisano

> Jak według Was najtrwalej zabezpieczyć ramę?

> Według mnie najtrwalsze jest chyba ocynkowanie ogniowe.

> Czy ktoś z Was to kiedyś robił? A może ktoś zna kogoś kto tak zabezpieczył ramę?

> Piszę o tego typu cynkowaniu, bo akurat miałem okazję zabezpieczać w ten sposób parę stalowych

> konstrukcji i wydaje mi się, że jest to najtrwalszy sposób na zabezpieczenie antykorozyjne.

> Jakie jeszcze sposoby uważacie za trwałe?

> Dobrze byłoby też poczytać o plusach i minusach różnych sposobów.

chyba skuteczniejszy od cynkowania ogniowego jest tylko dupleks...

Napisano
  • Autor

> chyba skuteczniejszy od cynkowania ogniowego jest tylko dupleks...

A cóż to takiego? I jaki koszt?

Napisano

> A cóż to takiego? I jaki koszt?

link

Ogniowa powłoka cynkowa zostaje pokryta dodatkowo powłoką malarską dzięki czemu, nie tylko chroni przed korozją, ale także zapewnia dodatkowe walory estetyczne. Ponadto warstwa malarska zabezpiecza cynk przed utlenianiem co przedłuża jego trwałość.

Napisano

Z mniej trwalszych słyszałem, żeby w ramę wlać coś, co jest oleiste; mogą być specyfiki do profili zamkniętych, ale może też być i przepracowany olej - spotkał się ktoś z takim sposobem?

Napisano

Na pewno to coś daje ale za to jak zbiera każde ziarnko piasku, co w przypadku 4x4 liczy się już w dużej ilości kilogramów...

Napisano

> Z mniej trwalszych słyszałem, żeby w ramę wlać coś, co jest oleiste; mogą być specyfiki do profili

> zamkniętych, ale może też być i przepracowany olej - spotkał się ktoś z takim sposobem?

Robiło się papkę ze smaru i przepracowanego oleju. Miało to konsystencję masła stojącego cały dzień poza lodówką. Po podgrzaniu wstrzykiwało się do profili zamkniętych. Metoda stosowana za PRLu. Efekty takiego zabezpieczenia przy okazji renowacji Trabanta można było zobaczyć w programie "Samochód marzeń, kup i zrób".

Napisano

> Według mnie najtrwalsze jest chyba ocynkowanie ogniowe.

> Czy ktoś z Was to kiedyś robił? A może ktoś zna kogoś kto tak zabezpieczył ramę?

> Piszę o tego typu cynkowaniu, bo akurat miałem okazję zabezpieczać w ten sposób parę stalowych

> konstrukcji i wydaje mi się, że jest to najtrwalszy sposób na zabezpieczenie antykorozyjne.

> Jakie jeszcze sposoby uważacie za trwałe?

> Dobrze byłoby też poczytać o plusach i minusach różnych sposobów.

Jak dostaniesz nowa, nie pomalowana rame to cynkuj, jak stara rama to nie polecam klik

Napisano

> Efekty takiego zabezpieczenia przy okazji renowacji Trabanta można było zobaczyć w programie

> "Samochód marzeń, kup i zrób".

Przypomnij, bo nie pamiętam... chyba, że... dziura na dziurze? i kupili innego Trampka? To było to?

Napisano

> Przypomnij, bo nie pamiętam... chyba, że... dziura na dziurze? i kupili innego Trampka? To było to?

Dokładnie ten odcinek.