Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamienniki części do Aveo T300

Featured Replies

Napisano

Witam użytkowników Cheroletów. Od kilu miesięcu użytkuję Aveo 1,2 86KM, a w zasadzie użytkuje go moja żona. Autko wdzięczne i naprawdę nam sie podoba. Tę sielankę mąci nieco egzotyka pojazdu. Zbudowany na nowej platformie GM, a Corsa na tej bazie jest spodziewana dopiero w 2015r. Efekt: niewiele zamienników części eksploatacyjnych na rynku.

Przykłady z mojej kikumiesięcznej historii: łacznik stabilizatora przedniego i swiece zapłonowe. Zamienników łącznika na rynku brak. To co oferują sklepy zwyczajnie nie pasuje. Świece zapłonowe z kolei też dziwaczna historia: w silniku siedzi Champion RC10MCCR6 firmowany przez GM. Według internetu swieca stosowana przez serwis do opli, w tym do Corsy D. Jedyny znaleziony bezpośredni zamiennik tej świecy to NGK ZFR6V-G. Zarówno GM jak NGK dość drogie i trzeba sprowadzać. Silnik 1,2 Aveo T300 to podobno ta sama jednostka co A12XER z Corsy D. Tymczasem wszystkie wyszukiwarki podają inne świece do Aveo niż do Opla. To w końcu jest ten sam silnik czy nie?

Czy ktoś z was miał podobne problemy i jak z nich wybrnął? Stosujecie zamienniki? Jesli tak, to jakie, skąd?

Może by podpiąć jakiś temat na górze forum: sprawdzone zamienniki części do Chevroletów?

Napisano

Silnik ten sam ale dopiero po FL Corsy D. Poszukaj w Potaku tam maja spory wybor.

Napisano
  • Autor

> Silnik ten sam ale dopiero po FL Corsy D. Poszukaj w Potaku tam maja spory wybor.

Po FL Corsy, czy przed? Bo np: wyszukiwarka świec Denso podaje takie same świece dla Corsy D przed liftem jak dla Aveo T300 (IK20L, KJ20CR, K20TT). Dla Corsy po lifcie podaje świeczki cieplejsze o numerek (IK16L, KJ16CR, K16TT). Dla większość wyszukiwarek T300 w ogóle nie istnieje.

Potak też nie ma świec do niego. Ale dzięki za linka, mają w ofercie łączniki stabilizatora, chociaż akurat niedostępne.

O ile to te właściwe, wszak sklepy w mojej okolicy też niby mają. hmm.gif

Napisano

> Potak też nie ma świec do niego. Ale dzięki za linka, mają w ofercie łączniki stabilizatora,

> chociaż akurat niedostępne.

> O ile to te właściwe, wszak sklepy w mojej okolicy też niby mają.

Pytanie za 100 punktów: ile ceni sobie te części ASO?

Napisano

> Pytanie za 100 punktów: ile ceni sobie te części ASO?

Zdaje sie, ze kolega ma do ASiO 80km (jezeli najblizsze jest w BI, bo w BL brak), moze dlatego szuka inaczej?

Poza tym to jest to samo ASiO co nie potrafilo znalezc mi, do glupiej Astry H, w katalogu czesci za 41zl, oferujac inna za 350 i twierdzac, ze w ten sposob nabede komplet (po 1 zupelnie mi niepotrzebny, a po 2 to jednak nie komplet a inna, nieprzydatna czesc). hehe.gif

Napisano

> Potak też nie ma świec do niego. Ale dzięki za linka, mają w ofercie łączniki stabilizatora,

samochod na gwarancji ?

jesli tak to laczniki wymieniali na gwarancji z powodu wady fabrycznej

u mnie 2 razy wymieniali - pierwszy raz jak zglosilem stuki, a drugi raz sami zadzwonili ze zalozyli wadliwa czesc i zebym przyjechal jeszcze raz ...

sprawdzajac numer czesci trzeba uwazac bo sa dwa nr na te laczniki stabilizatora

Napisano
  • Autor

> samochod na gwarancji ?

> jesli tak to laczniki wymieniali na gwarancji z powodu wady fabrycznej

> u mnie 2 razy wymieniali - pierwszy raz jak zglosilem stuki, a drugi raz sami zadzwonili ze

> zalozyli wadliwa czesc i zebym przyjechal jeszcze raz ...

> sprawdzajac numer czesci trzeba uwazac bo sa dwa nr na te laczniki stabilizatora

Cie choroba. Rzeczywiście, przecież wózek ma jeszcze kilka miesięcy gwarancji. Zupełnie zapomniałem. mlot.gif

To moje pierwsze 4 kółka na tyle młode, że mają gwarancję. Trzeba się będzie wybrać do serwisu w B-stoku.

Tylko ciekawe, dlaczego świece wyglądają na zajeżdżone, a od ostatniego serwisu w książce minęło niecałe 10tyś. km. hmm.gif

Napisano

> Tylko ciekawe, dlaczego świece wyglądają na zajeżdżone, a od ostatniego serwisu w książce minęło

> niecałe 10tyś. km.

Może wymieniono je tylko na fakturze... zlosnik.gif

Napisano

> Tylko ciekawe, dlaczego świece wyglądają na zajeżdżone, a od ostatniego serwisu w książce minęło

> niecałe 10tyś. km.

Znam czlowieka, ktory twierdzi, ze ten serwis przez 4 lata w Astrze H wymienial filtr kabinowy tylko na papierze.

Mimo to nadal tam jezdzi.

Napisano
  • Autor

> Znam czlowieka, ktory twierdzi, ze ten serwis przez 4 lata w Astrze H wymienial filtr kabinowy

> tylko na papierze.

> Mimo to nadal tam jezdzi.

Może nie ma innego wyjścia.

Moje Aveo pochodzi z okolic Warszawy. Pieczątki serwisu z ul.Rudnickiego 3.

Ostatni przegląd klepnięty 2 tyś. km wstecz, więc albo podrobiony wpis w książce, albo świec nie wymienili.

Napisano

a propos świec to katalog NGK nie pokazuje Twojego samochodu. Z zamienników bałbym się dobierać chyba, że ta referencję podaje sam GM

Napisano

> Może nie ma innego wyjścia.

> Moje Aveo pochodzi z okolic Warszawy. Pieczątki serwisu z ul.Rudnickiego 3.

> Ostatni przegląd klepnięty 2 tyś. km wstecz, więc albo podrobiony wpis w książce, albo świec nie

> wymienili.

Oni tam wielu rzeczy "niepotrzebnie" nie wymieniają.

Ale wpisać do książki to wpisują.

Napisano
  • Autor

> a propos świec to katalog NGK nie pokazuje Twojego samochodu. Z zamienników bałbym się dobierać

> chyba, że ta referencję podaje sam GM

Wkręciłem wspomniane wcześniej NGK ZFR6V-G. To jest według NGK zamiennik dla oryginalnej świecy GM, przynajmniej według jej oznaczeń. Na razie żadnych negatywnych skutków ubocznych nie zauważyłem, a raczej skutki pozytywne: równiejsza praca na wolnych obrotach. Ale to nic dziwnego wobec opłakanego stanu starych świec.

Napisano

> Wkręciłem wspomniane wcześniej NGK ZFR6V-G. To jest według NGK zamiennik dla oryginalnej świecy

> GM, przynajmniej według jej oznaczeń. Na razie żadnych negatywnych skutków ubocznych nie

> zauważyłem, a raczej skutki pozytywne: równiejsza praca na wolnych obrotach. Ale to nic

> dziwnego wobec opłakanego stanu starych świec.

A można też było zajechać do ASO i zakupić oryginały smile.gif

Napisano

> A można też było zajechać do ASO i zakupić oryginały

A jezeli nie chce sie komus 160km po swiece pedalowac?

Choc zgodnie z tytulem, bym podrzucil po drodze zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego ja kupując auto biorę pod uwagę to, czy w pobliżu jest ASO

Mieszkajac w Wa-wce mozesz se brac co chcesz hehe.gif