Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymieniamy drzwi wejściowe

Featured Replies

Napisano

Teściowie mają zamiar wymienić w domu jednorodzinnym zewnętrzne drzwi wejściowe - rozmiar półtora skrzydła.

Pytali się mnie jakiej firmy mają kupić aby wytrzymały chociaż 15-20 lat.

Jestem zielony w tym temacie i nie potrafiłem im nic doradzić, ale obiecałem, że się rozeznam.

Może szanowne grono z AK coś doradzi. Może ktoś się zajmuje sprzedażą i montażem stolarki budowlanej?

Budżet 3500-6000 PLN z montażem, wiadomo jeśli coś będzie tańszego a dobrego, to tym lepiej.

Materiał - drzewo lub zastanawiają się nad metalowymi. Jakie są wady i zalety drzwi metalowych. Wszystkie za i przeciw mile widziane.

Ja mam stolarkę firmy Dziadek i takie im poleciłem.

Napisano

Metalowe za 6kzł wytrzymają dożywotnio.

Zalety - nie wyginają się w ogóle. Zimą jest spokój.

Wady - mogą być zimne ale to takie za 300zł. Takie za kilka kzł powinny być dobrze ocieplone.

Drewniane bardziej pracują ale ciepłe. Niestety jeśli wystawione na światło UV i deszcz, mogą wymagać renowacji co jakiś czas.

Mam drewniane, grube na prawie 10cm, dobrze ocieplone i z perspektywy czasu wolałbym metalowe. Ze względu na wyginanie się zimą, które czasami uniemożliwia niemal otwieranie. Okucie obwodowe, więc nawet małe wygięcie od razu blokuje mechanizm.

Napisano

mam drewniane i (co prawda pierwszy sezon) zima nic sie nie wyglo niewiem.gif

Napisano

Przerabialem ostatnio temat, wiec moze bede umial pomoc.

Na czym im zalezy ; na termice, akustyce, wygladzie, praktycznosci, uniwersalnosci, ilosci wzorow, itd.

Na podstawie powyzszych priorytetow trzeba ustalic czy drewno czy metal czy moze kompozyt. Potem pozostanie juz wybor sposrod kilku firm + decyzja nt koloru, wzoru i akcesoriow wink.gif

Napisano

> Metalowe za 6kzł wytrzymają dożywotnio.

> Zalety - nie wyginają się w ogóle. Zimą jest spokój.

> Wady - mogą być zimne ale to takie za 300zł. Takie za kilka kzł powinny być dobrze ocieplone.

> Drewniane bardziej pracują ale ciepłe. Niestety jeśli wystawione na światło UV i deszcz, mogą

> wymagać renowacji co jakiś czas.

> Mam drewniane, grube na prawie 10cm, dobrze ocieplone i z perspektywy czasu wolałbym metalowe. Ze

> względu na wyginanie się zimą, które czasami uniemożliwia niemal otwieranie. Okucie obwodowe,

> więc nawet małe wygięcie od razu blokuje mechanizm.

z dobrymi drzwiami drewnianymi i odpowiednimi warunkami montazu a pozniej eksploatacji nie ma sie prawa nic dziac

Napisano
  • Autor

>Na czym im zalezy ; na termice, akustyce, wygladzie, praktycznosci, uniwersalnosci, ilosci wzorow,

Drzwi będą od płd/zach strony a więc będą narażone na nasłonecznienie i zależy im na termice i praktyczności. Wygląd, fason i kolor sami wybiorą.

> Na podstawie powyzszych priorytetow trzeba ustalic czy drewno czy metal czy moze kompozyt.

Jeśli będą drewniane to jakiej firmy, co by badziewia nie wybrali. Lepiej kupić z zakładu co ma dużą produkcję czy od stolarza- rzemieślnika? Obstawiam to pierwsze.

Zastanawiali się również nad kompozytem, ale nie wiem co to za wyrób.

Napisano

> Drzwi będą od płd/zach strony a więc będą narażone na nasłonecznienie i zależy im na termice i

> praktyczności. Wygląd, fason i kolor sami wybiorą.

> Jeśli będą drewniane to jakiej firmy, co by badziewia nie wybrali. Lepiej kupić z zakładu co ma

> dużą produkcję czy od stolarza- rzemieślnika? Obstawiam to pierwsze.

> Zastanawiali się również nad kompozytem, ale nie wiem co to za wyrób.

zerknij tutaj

Napisano

> Drzwi będą od płd/zach strony a więc będą narażone na nasłonecznienie i zależy im na termice i

> praktyczności. Wygląd, fason i kolor sami wybiorą.

Pod względem termicznym najlepsze są drzwi drewniane, ale nie nadają się jeżeli będą narażone na nasłonecznienie. Dobra firma nawet Ci nie wstawi takich drzwi a producent może robić problemy z gwarancją, która potrafi mieć wiele pkt odnośnie czasu montażu, nasłonecznienie, odl od źródeł ciepła, itd.

Tak czy inaczej pozostają kompozytowe lub metalowe. Odnośnie kompozytowych to jest jedna firma co jest już kilka lat: Viking, produkty mają dość dobre, opinie raczej też. Drzwi są dość drogie i nie ma wielu wzorów. Ja dostałem oferte na drzwi z doświetlem (1,4m w sumie) na 7,6kzł. Spotkałem się też z opiniami, że mają jakieś dziwne cert robione w .. Czechach

Z metalowych, jeżeli mają być ciepłe i trwałe to odrazu można odrzucić Gerdę. Można odrzucić Hormanna z cenami przeszło 10kzł.

To co ja jeszcze analizowałem to Delta oraz Wikęd. Te pierwsze niestety w opcji thermo są w .. aż 3 kolorach grinser006.gif. Przeanalizowałem (wraz z drewnianymi) te drugie. W opcji thermo mają U =1.1 W/m2K co jest bardzo dobrym rezultatem na drzwi stalowe. Z otweiranym doświetlem i montażem cena staneła na 5kzł. Wzorów jest mnóstwo, kolorów też. Na forach mają bdb opinie. Przed decyzją obejrzałem je sobie w jednym ze sklepów oraz pogadałem trochę z ich PH. IHMO jest idealna proporcaj pomiędzy ciepłymi, trwałymi i nie przesadnie drogimi drzwiami. Także tydzień temu zamówiłem 2 szt wink.gif.

Wcześniej napaliłem się na drewniane, ale ceny za to co chciałem to były ok 9kzł.

> Jeśli będą drewniane to jakiej firmy, co by badziewia nie wybrali. Lepiej kupić z zakładu co ma

> dużą produkcję czy od stolarza- rzemieślnika? Obstawiam to pierwsze.

Zdecydowanie dużych sprawdzonych producentów + dobra firma od montażu ok.gif. Z tego co czytałem to ludzie chwalą CALa, StolPaw, Agmar.

> Zastanawiali się również nad kompozytem, ale nie wiem co to za wyrób.

Tak na prawe nikt nie wie, niby kompozyt z Holandii, ale niektórzy się śmieją, że w NL to chyba kontenery z nim tylko odprawiaja z CHRL grinser006.gif

Napisano

> ludzie chwalą CALa, StolPaw, Agmar.

Agmar jest bardzo elastyczny co do wzorów , szkleń i wszystko robia na wymiar. Nie ma chorych dopłat

Napisano

> Agmar jest bardzo elastyczny co do wzorów , szkleń i wszystko robia na wymiar. Nie ma chorych

> dopłat

Wiem, wiekszość lepszych firm tak ma że mogą zrobić na wymiar lub zmodyfikować wzór. Agmar jest też trochę tanszy dostałem wyceną na AFAIR 8,5kzł, więc niecały 1kzł mniej niż konkurencja.

Natomiast Stolpaw i CAL są bardoz blisko cenowo.