Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Malowanie sufitu w łazience

Featured Replies

Napisano

Budowlańcy pomocy!

Mała łazienka bez okna w bloku mieszkalnym. Terakota, glazura, na suficie gładź i farba. Wentylacja drożna. No i pod wpływem wilgoci, nad prysznicem farba się łuszczy. Czym potraktować sufit (jaki grunt, jaka farba), by mieć spokój na kilka lat z łuszczącą się farbą?

Są jakieś grunty i farby hydrofobowe, hydroizolacyjne itp. itd. Niestety się na tym nie wyznaję. Dlatego proszę Was o pomoc.

Wybicie okna w łazience, kąpanie się przy otwartych drzwiach, skrócenie czasu prysznicowania się nie wchodzi w grę...

Pozdrawiam,

M

Napisano

farba ma być oznaczona jako ta "do kuchni i łazienek" smile.gif

Napisano
  • Autor

> farba ma być oznaczona jako ta "do kuchni i łazienek"

Malowałem taką rok temu... Wcześniej grunt głęboko penetrujący. I sufit się łuszczy.

Zapewne pewną rolę w tym procesie bierze moja żona, która codziennie przez 40 min bierze gorący prysznic sciana.gif

Napisano

> Malowałem taką rok temu... Wcześniej grunt głęboko penetrujący. I sufit się łuszczy.

> Zapewne pewną rolę w tym procesie bierze moja żona, która codziennie przez 40 min bierze gorący

> prysznic

Dokładnie oskrobać i umyć ze starej farby i tyle.

Nawet najlepsza farba nie pomoże, jeżeli nie ma się czego trzymać.

Napisano

> Malowałem taką rok temu... Wcześniej grunt głęboko penetrujący. I sufit się łuszczy.

> Zapewne pewną rolę w tym procesie bierze moja żona, która codziennie przez 40 min bierze gorący

> prysznic

Musiałbyś zeskrobać starą farbę najlepiej aż do tynku i wtedy, grunt i farba.

Napisano
  • Autor

Ok, to już jakiś trop. Czym najlepiej skrobać? Szpachelką czy są do tego jakieś inne wygodne narzędzia?

EDYTA:

Zapytałem wujka google. Już wiem.

Czyli:

1. Skrobię farbę. Oczywiście odpada gładź z połowy sufitu.

2. Gładziuję.

3. Gruntuję.

4. Maluję.

Coś pominąłem? Jakiś specjalny grunt albo farba? Jeżeli farba "do łazienki" to jakąś konkretną polecacie?

Pozdrawiam,

M

Napisano

> Ok, to już jakiś trop. Czym najlepiej skrobać? Szpachelką czy są do tego jakieś inne wygodne

> narzędzia?

> EDYTA:

> Zapytałem wujka google. Już wiem.

> Czyli:

> 1. Skrobię farbę. Oczywiście odpada gładź z połowy sufitu.

> 2. Gładziuję.

> 3. Gruntuję.

> 4. Maluję.

> Coś pominąłem? Jakiś specjalny grunt albo farba? Jeżeli farba "do łazienki" to jakąś konkretną

> polecacie?

> Pozdrawiam,

> M

IMHO pominales grunt przed gladziowaniem

Napisano
  • Autor

Czyli grunt dwa razy. OK. Jaki: zwykły, jakiś specjalny?

Napisano

> Czyli grunt dwa razy. OK. Jaki: zwykły, jakiś specjalny?

generalnie ja uzywalem unigruntu ale nie robie tego zawodowo 270751858-jezyk.gif

generalnie ja bym zrobil tak:

1)moczenie scian i zdrapywanie.

2) odczekac az wyschnie i zmiesc pyl ze scian

3) grunt

3) odczekac az wyschnie i szpachla

4) szlifowanie i omiecenie pylu

5) grunt

6) malunek 2-3x

i powinno byc ok grinser006.gif

Napisano

zacznijmy od tego, ze gips do lazienki, to kiepski pomysl, bo wystarczy niewielka nieszczelnosc nieprzepuszczalnej farby i puchnie, a jak puchnie, to farba odlazi. Polsrodkiem jest farba paroprzepuszczalna podobno (nie testowalem), a drugim dobre pokrycie farba lateksowa. Na przyszlosc nie dawac gipsu w lazience (ta, sam mam gips na sufitach, bo nie chcieli sie podjac cem-wap na moim stropie z plyt WPS miedzy dwuteownikami frown.gif )

Napisano

> generalnie ja uzywalem unigruntu ale nie robie tego zawodowo

> generalnie ja bym zrobil tak:

> 1)moczenie scian i zdrapywanie.

> 2) odczekac az wyschnie i zmiesc pyl ze scian

> 3) grunt

> 3) odczekac az wyschnie i szpachla

> 4) szlifowanie i omiecenie pylu

> 5) grunt

> 6) malunek 2-3x

> i powinno byc ok

po co tyle gruntu? Grunt jest po to, by wyrownac i ograniczyc chlonnosc podloza, a nie zwiekszyc przyczepnosc. Robilem testy na przeszpachlowanej scianie z GK - pol pogruntowane, pol pomalowane primerem (farba podkladowa), na to farba docelowa 1 warstwa, a jak wyschlo, to proba oderwania dobrej tasmy klejacej. Primer jest lepszy.

Napisano

> po co tyle gruntu? Grunt jest po to, by wyrownac i ograniczyc

a co on ma wyrownywac? skromny.gif

jak co to zwiaze podloze i owszem ograniczy troche jego chlonnosc... ale ktory grunt uwazasz zbedny?

Nie jestem fachowcem ale juz troche pobudowalem sobie .... ten pierwszy grunt jest wlasnie by zwiazac to co jest pod spodem pod gladzia ... moze byc cos co nie jest do konca trzymajace sie wiec chodzi o to by gladz nie odpadla i tyle.... druga to ograniczenie wchlaniania gipsu.... zeby nie ciagnal farby i wilgoci/pary

to jaka farba to juz IMHO latex do lazienek

Napisano
  • Autor

To jak panowie fachowcy mogliby dojść do porozumienia i dać znać, co i jakimi środkami zrobić. palacz.gif Ja postoje z boku i posłucham. Serio.

Napisano

> a co on ma wyrownywac?

chłonność właśnie

Pod farbę najlepiej dać farbę gruntującą lub ewentualnie białą farbę troche rozcienczoną. A najlepiej zrobić tak jak podaje producent na opakowaniu farby nawierzchniowej - jak odpadnie (a jeśli zastosujesz się do rad producenta to raczej małe na to szanse) to możesz składać reklamacje. Jak zrobisz Unigruntem, farbą zmieszaną z unigruntem czy czymkolwiek innym co "Zenek tak zrobił i u niego się trzyma" i będzie z tym problem to nikt Ci reklamacji nie uzna.

Napisano

> Wcześniej grunt głęboko penetrujący.

I pewnie dlatego się łuszczy.

Nie daje się gruntu pod farbę, chyba że jest wyraźnie napisane jaki grunt. Gruntuje się tą samą farbą która będzie docelowa, po rozcieńczeniu i robi się to dopiero po porządnym związaniu tynku.

A już dawanie unigruntu pod farbę to proszenie się o problemy.

Napisano

> To jak panowie fachowcy mogliby dojść do porozumienia i dać znać, co i jakimi środkami zrobić. Ja

> postoje z boku i posłucham. Serio.

Skrobać, szpachlować, gruntować, malować. Ja do malowania polecam Dulux'a, grunt zresztą też tylko drogi jak nie wiem co.

Napisano

> zacznijmy od tego, ze gips do lazienki, to kiepski pomysl, bo wystarczy niewielka nieszczelnosc

> nieprzepuszczalnej farby i puchnie, a jak puchnie, to farba odlazi. Polsrodkiem jest farba

> paroprzepuszczalna podobno (nie testowalem), a drugim dobre pokrycie farba lateksowa. Na

> przyszlosc nie dawac gipsu w lazience (ta, sam mam gips na sufitach, bo nie chcieli sie podjac

> cem-wap na moim stropie z plyt WPS miedzy dwuteownikami )

Jest gips do miejsc wilgotnych.

Napisano

> Jest gips do miejsc wilgotnych.

o tego nie znam. Czemu nie robi sie z niego plyt GK zielonych?

Napisano

Ja pomalowałem farbą Dulux Kuchnia łazienka i jest git (3 lata)

Napisano
  • Autor

Coś czuję, że najfajniejszym punktem programu będzie zdzieranie starej farby. Najpierw ją namoczyć, poczekać aż napuchnie i potem skrobać?

Napisano

> prysznic

Widocznie kieruje silny strumień od dołu w górę i moczy sufit hehe.gif