Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co w przypadku kolizji w Polsce jadac zagranicznym autem?

Featured Replies

Napisano

Takie pytanie mnie naszlo, bo podobny temat był poruszany na innym forum.

Mieszkam w Irlandii i tu mam zarejestrowane auto.

Załóżmy, ze przyjezdzam tym autem do Polski i ktos (kierowca w aucie zarejestrowanym w Polsce) we mnie wjezdza i rozbija moj samochód.

Co teraz?

Czy ja mam zgłaszać sie do ubezpieczyciela sprawcy w Polsce, czy gdzie?

Jesli auto da sie naprawic, to rozumiem, ze naprawa nastepuje w Polsce.

A co jesli mamy szkode całkowitą?

W jaki sposób wyliczą wartość mojego auta? Wg cen z rynki w Polsce czy w Irlandii?

Napisano

1. Nigdy nie zglaszaj szkody w PL bo Cie orzna lub ogola bez mydla.

Po powrocie do miejsca zamieszkania dowiadujesz sie ktory rodzimy ubezpieczyciel reprezentuje dane polskie towarzystwo ubezpieczeniowe. Ci bowiem przysylaja rzeczoznawce ktory robi kosztorys szkody. Jezeli Ci sie cos nie zgadza mozesz skonsultowac swojego rzeczoznawce i dochodzic swojego Powyzej szkody wysokosci 800 Euro przysluguje Ci adwokat.

Likwidujac szkode w PL zostajesz potraktowany jak Polak i wydymany prezz TU.

Najlepiej zglaszac, ze chcesz rozliczac sie w/g kosztorysu szkody, wychodzi sie na tym lepiej.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> 1. Nigdy nie zglaszaj szkody w PL bo Cie orzna lub ogola bez mydla.

> Po powrocie do miejsca zamieszkania dowiadujesz sie ktory rodzimy ubezpieczyciel reprezentuje dane

> polskie towarzystwo ubezpieczeniowe. Ci bowiem przysylaja rzeczoznawce ktory robi kosztorys

> szkody. Jezeli Ci sie cos nie zgadza mozesz skonsultowac swojego rzeczoznawce i dochodzic

> swojego Powyzej szkody wysokosci 800 Euro przysluguje Ci adwokat.

> Likwidujac szkode w PL zostajesz potraktowany jak Polak i wydymany prezz TU.

> Najlepiej zglaszac, ze chcesz rozliczac sie w/g kosztorysu szkody, wychodzi sie na tym lepiej.

No wszystko fajnie pod warunkiem, ze szkoda jest mała (jakastam ryse, itp) i moge jechac autem do kraju zamieszkania.

Ale jesli auto jest na złom to przeciez go nie bede wiozł na lawecie do Irlandii.

Napisano

> No wszystko fajnie pod warunkiem, ze szkoda jest mała (jakastam ryse, itp) i moge jechac autem do

> kraju zamieszkania.

> Ale jesli auto jest na złom to przeciez go nie bede wiozł na lawecie do Irlandii.

Zapytaj swojego ubezpieczyciela w IE, w razie problemow np w PL czy DE ja dzwonil bym do mojego w CH wlasnie z takim pytaniem, co dalej smile.gif

Napisano

> Takie pytanie mnie naszlo, bo podobny temat był poruszany na innym forum.

> Mieszkam w Irlandii i tu mam zarejestrowane auto.

> Załóżmy, ze przyjezdzam tym autem do Polski i ktos (kierowca w aucie zarejestrowanym w Polsce) we

> mnie wjezdza i rozbija moj samochód.

> Co teraz?

> Czy ja mam zgłaszać sie do ubezpieczyciela sprawcy w Polsce, czy gdzie?

> Jesli auto da sie naprawic, to rozumiem, ze naprawa nastepuje w Polsce.

> A co jesli mamy szkode całkowitą?

> W jaki sposób wyliczą wartość mojego auta? Wg cen z rynki w Polsce czy w Irlandii?

Naprawić z AC, potem regresować.

Napisano

> No wszystko fajnie pod warunkiem, ze szkoda jest mała (jakastam ryse, itp) i moge jechac autem do

> kraju zamieszkania.

> Ale jesli auto jest na złom to przeciez go nie bede wiozł na lawecie do Irlandii.

Wszystko zależy od rozmiaru szkody:

a) zgłaszasz w IRL u korespondenta (firmy reprezentującej interesy) ubezpieczyciela sprawcy w PL - jeżeli sprawa jest "drobna"

b) zgłaszasz na miejscu u ubezpieczyciela sprawcy, dogadujesz temat likwidacji szkód w PL / na telefon lub e-mail z IRL.

Ponieważ zakres ochrony z OC komunikacyjnego jest bardzo szeroki właściwe uzasadnione roszczenie dot. szkód poza pojazdem (np. samochód zastępczy w IRL, przelot do domu, ewentualnie utracone korzyści...). Pewnie będziesz musiał skorzystać z pomocy prawnika, ale temat jest do ogarnięcia.

Napisano

> kraju zamieszkania.

ale masz do tego prawo !

W takim przypadku sprzedalbym w PL pojazd i rzadal rekompensaty w IRL. Koszty powrotu pokrywa strona przeciwna.