Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nawiewnik z wentylatorem?

Featured Replies

Napisano

Szukam pomysłu na wymuszenie wentylacji w mieszkaniu, wentylatorów wyciągowych nie wolno zakładać, bo to blok ze współdzielonymi kanałami.

W przebłysku geniuszu wymysliłem, że może są nawiewniki do okien plastikowych z wentylatorem wymuszającym przepływ powietrza?

Szukałem w sieci, ale nie znalazłem nic podobnego - są tylko wentylatory wymagające kucia dziury w ścianie.

Napisano

Jeśli sądzisz, że takim wiatraczkiem wymusisz jakiekolwiek ciśnienie pozwalające na odwrócenie ciągu to się mylisz.

Tylko duży, wentylator odśrodkowy, zamontowany na końcu kanału, na dachu dałby radę.

Napisano

> Szukam pomysłu na wymuszenie wentylacji w mieszkaniu, wentylatorów wyciągowych nie wolno zakładać,

> bo to blok ze współdzielonymi kanałami.

> W przebłysku geniuszu wymysliłem, że może są nawiewniki do okien plastikowych z wentylatorem

> wymuszającym przepływ powietrza?

> Szukałem w sieci, ale nie znalazłem nic podobnego - są tylko wentylatory wymagające kucia dziury w

> ścianie.

A w ogóle nawiewniki w oknach masz?

Powinno wystarczyć rozszczelnienie okien, by ciąg w górę ruszył.

Jeśli nie rusza, to wentylacja w bloku jest do przeglądu i naprawy.

Napisano
  • Autor

> A w ogóle nawiewniki w oknach masz?

Nawiewniki są, w zimie to jeszcze jakoś działa, ale w lecie powietrze stoi i w łazience zaczyna się woda na ścianach skraplać.

Wentylatory wyciągowe odpadają, bo będe dmuchał sąsiadom, stąd pomysł na nadmuch.

EDYTA: Wentylacja po przeglądzie, blok z lat 50., lepiej nie będzie.

Napisano

zasada jest taka, ze oknami i drzwiami wtlaczasz powietrze do mieszkania, a kratka ma je odbierac i wyciagac.

jesli mowa o jakichkolwiek wyciagach to jedyna opcja strazak na komin albo jakis wentylator na komin, ktory ruszy calym kanalem. montaz na koncu komina ofc, na dachu.

a z rozwiazan budzetowych, powiekszyc otwory w drzwiach lazienki, zostawiac otwarte drzwi, wstawic sobie do srodka jakis mini wiatrak wymuszajacy ruch powietrza.

Napisano

...

> a z rozwiazan budzetowych, powiekszyc otwory w drzwiach lazienki, zostawiac otwarte drzwi, wstawic

> sobie do srodka jakis mini wiatrak wymuszajacy ruch powietrza.

To nic nie daje. Szczególnie na ostatnich piętrach, gdzie tylko pogarsza sprawę.

Napisano

Quote:

> Wentylatory wyciągowe odpadają, bo będe dmuchał sąsiadom, stąd pomysł na nadmuch.

Dla sąsiadów efekt będzie ten sam.

Napisano

> Nawiewniki są, w zimie to jeszcze jakoś działa, ale w lecie powietrze stoi i w łazience zaczyna się

> woda na ścianach skraplać.

> Wentylatory wyciągowe odpadają, bo będe dmuchał sąsiadom, stąd pomysł na nadmuch.

> EDYTA: Wentylacja po przeglądzie, blok z lat 50., lepiej nie będzie.

Niestety tak to wyglada z grawitacyjna, ze jest ona najbardziej skuteczna wtedy kiedy jest najmniej potrzebna czyli zima. Latem potrafi byc tak, ze prawie stoi tongue.gif

Mozesz kombinowac z nadmuchem ale nie wiele to da, poniewaz do tego potrzebny jest konkretny wiatrak, taki od kompa nie zalatwi sprawy przy wiekszej kubaturze. Poza tym to co wdmuchasz powinno wyjsc przez wentylacje, a wcale tak byc nie musi ... Inna sprawa to halas przy nadmuchu.

JA bym bardziej postawil na czeste wietrzenie mieszkania, tylko ze na lazienke moze to nie miec duzego wplywu tongue.gif

Napisano
  • Autor

> a z rozwiazan budzetowych, powiekszyc otwory w drzwiach lazienki, zostawiac otwarte drzwi, wstawic

> sobie do srodka jakis mini wiatrak wymuszajacy ruch powietrza.

Dziura jest już taka, że się spory psiak zmieści, siedzącemu w skupieniu mozna podawac drinki z palemką.