Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocowanie balustrady na tarasie (klejenie do kafli)

Featured Replies

Napisano

Panowie jestem na etapie remontu tarasu.

Została wylana wylewka 5cm i na to położone kafle. Niestety z głupoty nie kazałem zalać im uchwytów do poręczy. Teraz mam taras z kaflami i muszę przymocować balustradę składająca się z stopek stalowych i do stopek mocowany słup drewniany 7x7.

Pytanie czym przymocować te podstawy do kafli. Teściu dał mi jakiś klej ale zupełnie nie trzymał. Kupiłem Patexa klej schnie już 24h i mam wrażenie że nie specjalnie się trzyma.

Napisano

> Panowie jestem na etapie remontu tarasu.

> Została wylana wylewka 5cm i na to położone kafle. Niestety z głupoty nie kazałem zalać im uchwytów

> do poręczy. Teraz mam taras z kaflami i muszę przymocować balustradę składająca się z stopek

> stalowych i do stopek mocowany słup drewniany 7x7.

> Pytanie czym przymocować te podstawy do kafli. Teściu dał mi jakiś klej ale zupełnie nie trzymał.

> Kupiłem Patexa klej schnie już 24h i mam wrażenie że nie specjalnie się trzyma.

U mnie majster przymocował stopy na kołki i śruby.

Napisano

> Została wylana wylewka 5cm i na to położone kafle. Niestety z głupoty nie kazałem zalać im uchwytów

> do poręczy. Teraz mam taras z kaflami i muszę przymocować balustradę składająca się z stopek

> Pytanie czym przymocować te podstawy do kafli. Teściu dał mi jakiś klej ale zupełnie nie trzymał.

> Kupiłem Patexa klej schnie już 24h i mam wrażenie że nie specjalnie się trzyma.

zanim zaczniesz kleić balustradę do płytek to zastanów się co się stanie jeśli ty, lub ktoś inny oprze się o balustradę a klej puści

w tej sytuacji zamontowałbym to na kotwach stalowych grubością dobranych do grubości tarasu. Dobierz tak aby kotwy nie kotwiczyły tylko do wylewki ale głównie do stropu.

chyba że do kleju dołączony był różaniec to możesz już zacząć się modlić ksiadz.gif

Napisano

Kołki, kotwy chemiczne jeśli ma być bardziej wytrzymałe albo wywiercić otwory i wmurować bezpośrednio te podstawy w zależności od ich konstrukcji.

Napisano

mozesz probowac do samej wylewki kotwic, ale wg balustradziarzy, ktorzy u mnie robili, te 5cm, to absolutne minimum i musisz byc pewien jakosci wylewki. Ja wole mocniejsze rozwiazania, ale nie zdecydowalem sie rowniez na drugie z nich, tj. kotwy przez wylewke do plyty balkonowej. Wymyslilem sobie trzecie rozwiazanie, a wyglada to tak:

20140317_173638.jpg

4kkAL.jpg

W plycie balkonowej wklejone na kotwe chemiczna szpilki 16stki oraz wyciete dookola nich ocieplenie z tynkiem - wsadzone wen profile stop balustrady i dopierniczone nakretka do plyty.

Napisano

> zanim zaczniesz kleić balustradę do płytek to zastanów się co się stanie jeśli ty, lub ktoś inny

> oprze się o balustradę a klej puści

Przeciez balustrada pracuje głównie na połączeniu ze scianą, a nie podłogą. blush.gif

jak będzie solidnie do sciany, to na płytkach może niemalże się tylko opierać.

Napisano

> Przeciez balustrada pracuje głównie na połączeniu ze scianą, a nie podłogą.

> jak będzie solidnie do sciany, to na płytkach może niemalże się tylko opierać.

Zalezy, jaka jest dluga - u mnie to 6m i nie zaryzykowalbym oparcia na plytkach.

Nawet zamocowane na 6 stopach gora sie nieco chwieje.

Napisano

> Teraz mam taras z kaflami i muszę przymocować balustradę składająca się z stopek

> Pytanie czym przymocować te podstawy do kafli.

Rozumiem, że te stopki obejmują słupki od dołu, w formie ceownika, lub też z czterech stron, tak?

jeśli tak, to muszą mieć jakieś "dno": powierzchnię, która będzie równoległa do podłoża i którą pewnie usiłujesz bezowocnie przykleić...

Więc do owego dna można przyspawać/przykręcić stosowną szpilę i całość osadzić na zaprawie w wywierconym otworze w posadzce, ewentualnie osadzić najpierw szpile, a do nich przykręcać stopki lub też przymocować stopki kołkiem rozporowym - jak chcesz mieć 200% pewności, to użyj całostalowych, chociaż to już będzie zboczenie...

Mocowanie będzie ukryte, możesz użyć nierdzewki na szpile, jeśli chcesz, by to Cię przeżyło.

Możesz też do stopki przymocować z boku/z tyłu/od frontu kawałek kątownika i ten przykręcić do podłoża, ale taki montaż ma defekt estetyczny, bo jest to widoczne.

Napisano

Żaden klej zlosnik.gif Robię troszkę w temacie balustrad wink.gif Skoro już masz kafle to zostaje Ci tylko jedno rozwiązanie zlosnik.gif Kotwa chemiczna wink.gif i to na bogato żeby aż wypłynęła po wsadzeniu szpilki. Powodem jest woda która koło kołka czy kotwy rozprężnej dostanie się pod kafle wink.gif dalej nie muszę chyba wyjaśniać zlosnik.gif

Pod słupek balustrady dajesz uszczelniacz Beko ALLSEAL i możesz spać spokojnie wink.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie majster przymocował stopy na kołki i śruby.

U mnie poniżej 5 cm jest izolacja i dłuższymi nie chcę kręcić bo przebije i będzie ciekło.

Napisano
  • Autor

Takie coś jest niewykonalne. Wrzucę jutro foty tarasu będziemy wspólnie myśleć grinser006.gif