Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przy jakich przebiegach zmienialiście tarcze w lacetti?

Featured Replies

Napisano

Kończą mi się klocki z tyłu i zastanawiam się czy nie zmieniać tarcz. Mają 103 tys przebiegu, jazda miejska. Trudno mi ocenić ich stan. Wyglądają na zmęczone życiem, ale dramatu nie ma na moje laickie oko.

Zmieniać czy nie? hmm.gif To raczej ostatnie klocki za mojej kadencji bo zaczynam rozglądać się na czymś nowym.

Napisano

> Kończą mi się klocki z tyłu i zastanawiam się czy nie zmieniać tarcz. Mają 103 tys przebiegu, jazda

> miejska. Trudno mi ocenić ich stan. Wyglądają na zmęczone życiem, ale dramatu nie ma na moje

> laickie oko.

> Zmieniać czy nie? To raczej ostatnie klocki za mojej kadencji bo zaczynam rozglądać się na czymś

> nowym.

Ja przy 90 kkm zmieniałem same klocki z tyłu. Przy 113kkm sprzedałem.

Napisano

> Kończą mi się klocki z tyłu i zastanawiam się czy nie zmieniać tarcz. Mają 103 tys przebiegu, jazda

> miejska. Trudno mi ocenić ich stan. Wyglądają na zmęczone życiem, ale dramatu nie ma na moje

> laickie oko.

> Zmieniać czy nie? To raczej ostatnie klocki za mojej kadencji bo zaczynam rozglądać się na czymś

> nowym.

Próbowałem zmienić przy 200kkm. Nawet kupiłem komplet. Mechanik powiedział, że nie ma sensu bo jeszcze długo posłużą.

Przydały się w drugim laćku bo po 50-kilku tysiącach km fabryczne biły więc poszły precz.

Aha, piszę o tarczach przednich bo tylne nie wykazywały śladów zużycia.

zlosnik.gif

Napisano

> Ja przy 90 kkm zmieniałem same klocki z tyłu. Przy 113kkm sprzedałem.

Więcej przejeździłem nawet na klockach z przodu. yay.gif

Napisano
  • Autor

> Próbowałem zmienić przy 200kkm. Nawet kupiłem komplet. Mechanik powiedział, że nie ma sensu bo

> jeszcze długo posłużą.

> Przydały się w drugim laćku bo po 50-kilku tysiącach km fabryczne biły więc poszły precz.

> Aha, piszę o tarczach przednich bo tylne nie wykazywały śladów zużycia.

Ale ty latałeś chyba głównie w trasy skoro wykręciłeś taki przebieg. W mieście bardziej się męczą klocki i tarcze.

Napisano

> Ale ty latałeś chyba głównie w trasy skoro wykręciłeś taki przebieg. W mieście bardziej się męczą

> klocki i tarcze.

Wiem wiem, poza tym auto autu nierówne. W Epice mam 160kkm a tarcze wymieniałem już dwa razy (biły). A warunki jej eksploatacji raczej nie różnią się od tych w których jeździł Lacek.

Napisano

Tarcze z przodu wymieniałem po ok. 100 tys. km. Teraz mam 110 tys, klocki z tyłu wymienione w marcu już drugi raz. Jazda w większości miejska.

Napisano
  • Autor

> Tarcze z przodu wymieniałem po ok. 100 tys. km. Teraz mam 110 tys, klocki z tyłu wymienione w marcu

> już drugi raz. Jazda w większości miejska.

Czyli z tyłu tarcz jeszcze nie zmieniałeś?

Napisano

> Czyli z tyłu tarcz jeszcze nie zmieniałeś?

Nie.

Napisano

102kkm:

przód: klocki raz wymienione, teraz w najbliższym czasie będzie komplet - tarcze + klocki. Tarcze dlatego, że po rozgrzaniu biją, i nie są już za grube. Czekam tylko na zamówione w hurtowni mikody GT.

tył: wymienione szczęki + 2 razy klocki (raz bo się zapiekły i klocek starło do blachy, drugi raz w komplecie z szczękami bo coś sie blokowało i podczas jazdy biły).

Mam nadzieję, że jak przód wymienię to znów będzie spokój na 100 kkm wink.gif

Napisano

> tył: wymienione szczęki + 2 razy klocki (raz bo się zapiekły i klocek starło do blachy, drugi raz w

> komplecie z szczękami bo coś sie blokowało i podczas jazdy biły).

Gdzie z tyłu masz szczęki? I z przodu i z tyłu Lacetti ma hamulce tarczowe!

Napisano

> Gdzie z tyłu masz szczęki? I z przodu i z tyłu Lacetti ma hamulce tarczowe!

Z tyłu Laczek ma tarczo-bębny wink.gif

Napisano

> Gdzie z tyłu masz szczęki? I z przodu i z tyłu Lacetti ma hamulce tarczowe!

W tarczobębnach zlosnik.gif

Lacetti z przodu ma hamulce tarczowe, z tyłu tarczowe do hamulca zasadniczego i bębnowe do hamulca postojowego .

Napisano
  • Autor

> tył: wymienione szczęki + 2 razy klocki (raz bo się zapiekły i klocek starło do blachy, drugi raz w

> komplecie z szczękami bo coś sie blokowało i podczas jazdy biły).

I to te szczęki się blokowały? Oglądałeś je po wyciągnięciu? Na moje oko szczęki od postojowego nie mają prawa sie zużyć przy normalnym użytkowaniu. Raczej mechanizm docisku lub coś z linką nie tak.

Napisano

> I to te szczęki się blokowały? Oglądałeś je po wyciągnięciu? Na moje oko szczęki od postojowego nie

> mają prawa sie zużyć przy normalnym użytkowaniu. Raczej mechanizm docisku lub coś z linką nie

> tak.

Hamulce robił mechanik, ale szczęki widziałem i były nierówno zużyte i na sworzniach zapieczone.

Napisano

W sobotę założyłem po 95kkm Tarcze i klocki TRW. wink.gif Na razie jest ok.