Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i problem

Featured Replies

Napisano

A więc Panowie i Panie. Nauczyłem się tego co mogłem sam i teraz najwyższy czas chyba posłuchać mądrzejszych i dowiedzieć sie czemu tak słabo śmigam. Nie nie chodzi mi o prędkość tylko o winkle i takie tam inne błędy które popełniam lub nie a nie ma kto ich zweryfikować oslabiony.gif

Często mam wrażenie że słabo panuje nad motocyklem. Niby składam się w te zakręty ale tak jakoś nie wiem czy wszystko robię wporządku ? Myślę że mam opory przed lepszym złożeniem sie w zakręt niewiem.gif

Nie umiem sprecyzować o co mi dokładnie chodzi ale mam wrażenie że sporo rzeczy robię nie tak niewiem.gif

Poza tym mam wrażenie niestabilności przy manewrach parkingowych, pokonywaniu wolnym slalomem dziwnych przeszkód, małych ciasnych rondek i takich tam...

Czy jest coś ze mną nie tak??

Może powinienem ćwiczyć na placu manewrowym a może pojechać na jakieś jazdy z doskonalenia technik jazdy?? Tylko żeby coś doskonalić to trzeba je znać chyba hmm.gif

Podpowiecie szanowne grono wszystko wiedzących AKowiczów 20.GIF20.GIF

Napisano

> A więc Panowie i Panie. Nauczyłem się tego co mogłem sam i teraz najwyższy czas chyba posłuchać

> mądrzejszych i dowiedzieć sie czemu tak słabo śmigam. Nie nie chodzi mi o prędkość tylko o

> winkle i takie tam inne błędy które popełniam lub nie a nie ma kto ich zweryfikować

> Często mam wrażenie że słabo panuje nad motocyklem. Niby składam się w te zakręty ale tak jakoś nie

> wiem czy wszystko robię wporządku ? Myślę że mam opory przed lepszym złożeniem sie w zakręt

> Nie umiem sprecyzować o co mi dokładnie chodzi ale mam wrażenie że sporo rzeczy robię nie tak

> Poza tym mam wrażenie niestabilności przy manewrach parkingowych, pokonywaniu wolnym slalomem

> dziwnych przeszkód, małych ciasnych rondek i takich tam...

> Czy jest coś ze mną nie tak??

> Może powinienem ćwiczyć na placu manewrowym a może pojechać na jakieś jazdy z doskonalenia technik

> jazdy?? Tylko żeby coś doskonalić to trzeba je znać chyba

> Podpowiecie szanowne grono wszystko wiedzących AKowiczów

kurs doskonalenia z instruktorem polecam. Zacznij od pierwszego poziomu i mysle ze mozesz sie zdziwic jakie podstawowe bledy popelniasz wink.gif a jesli nie popelniasz to sie tylko utwierdzisz ze jest ok i trzeba isc dalej.

Napisano
  • Autor

> kurs doskonalenia z instruktorem polecam. Zacznij od pierwszego poziomu i mysle ze mozesz sie

> zdziwic jakie podstawowe bledy popelniasz a jesli nie popelniasz to sie tylko utwierdzisz ze

> jest ok i trzeba isc dalej.

No myślę że się nie zdziwię bo nie wiem jakie ale wiem że popełniam zlosnik.gifW warszawce lub okolicach możecie coś polecić ? hmm.gif

Napisano

jeździsz suzuki?

a oni już nie organizują jazdy doszkalające?

zapytaj któegoś dealera

Napisano
  • Autor

> www.kulikowisko.pl

W Warszawce tak samo szkolą jak w Ułęży? Sporo dobrego słyszałem o Ułęży natomiast o Warszawie nic.

Czy nie ma różnicy??

Napisano
  • Autor

> jeździsz suzuki?

> a oni już nie organizują jazdy doszkalające?

> zapytaj któegoś dealera

Suzuki sprzedaję a teraz Yamaha rządzi grinser006.gif

Napisano

> W Warszawce tak samo szkolą jak w Ułęży? Sporo dobrego słyszałem o Ułęży natomiast o Warszawie nic.

> Czy nie ma różnicy??

W Ułężu, nie Ułęży... Tam poza płytą i pasami starego lotniska nic nie ma. Instruktorzy przyjeżdżają pewnie z Warszawy.

Napisano
  • Autor

> W Ułężu, nie Ułęży... Tam poza płytą i pasami starego lotniska nic nie ma. Instruktorzy

> przyjeżdżają pewnie z Warszawy.

Aha czyli Warszawa ok.gif

Napisano

We własnym zakresie polecałbym książki Motocyklista doskonały + druga część (bo stategie uliczne to takie jakby streszczenie), tam jest wiele porad jak jezdzic z dokladna analiza + cwiczeniami do wykonania we wlasnym zakresie, swego czasu sie z tego uczyłem i cokolwiek zostalo w glowie z czego sie ciesze, mozna poprawic wiele zlych nawykow

Napisano

Szkolenie, szkolenie, szkolenie. Jeździć a prowadzić to dwie różne rzeczy.

Napisano
  • Autor

> Szkolenie, szkolenie, szkolenie. Jeździć a prowadzić to dwie różne rzeczy.

Zdaję sobie z tego sprawę więc raczej pójdę tym tropem ok.gif

Napisano
  • Autor

> We własnym zakresie polecałbym książki Motocyklista doskonały + druga część (bo stategie uliczne to

> takie jakby streszczenie), tam jest wiele porad jak jezdzic z dokladna analiza + cwiczeniami

> do wykonania we wlasnym zakresie, swego czasu sie z tego uczyłem i cokolwiek zostalo w glowie

> z czego sie ciesze, mozna poprawic wiele zlych nawykow

Mam tą książkę ale nie mogę się zebrać aby ją przeczytać oslabiony.gifTraktuję ją jak instrukcję obsługi a instrukcji nigdy nie czytam no.gif Jakoś nie idzie mi czytanie tej książki a zabierałem się kilka razy niewiem.gif

Napisano

> kurs doskonalenia z instruktorem polecam.

Niekoniecznie dobre wyjscie z sytuacji. Problem polega na tym, ze z motocyklem trzeba sie najpeirw otrzaskac i nawinac pewna ilosc km.

wink.gif

Napisano

> We własnym zakresie polecałbym książki Motocyklista doskonały + druga część

Wez wloz sobie w buty tego motocykliste doskonalego, z tej ksiazki tego sie nie dowie.

wink.gif

Napisano

> Mam tą książkę ale nie mogę się zebrać aby ją przeczytać Traktuję ją jak instrukcję obsługi a

> instrukcji nigdy nie czytam Jakoś nie idzie mi czytanie tej książki a zabierałem się kilka

> razy

To zak jak ja, zmusilem sie wreszcie zawodowo, bo slysze caly czas te OCH i ACH cod miod i malina a tu lipa Panie.

Adamec, pisalem swego czasu o wypadzie w gor(ki)y Harz.

Pfikusny wspominal, ze jakby Termin podszedl to czemu nie RSSSS podobnie. Dogadajcie sie na PW a potem ze mna i zrobimy male doszkalanie. Koszta hotelu to 30 Euro dziennie ze sniadaniem.

wink.gif

Napisano

> Niekoniecznie dobre wyjscie z sytuacji. Problem polega na tym, ze z motocyklem trzeba sie najpeirw

> otrzaskac i nawinac pewna ilosc km.

sie z toba zgadzam, ale Adamec napisal ze juz troche pojezdzil i nawet troche sie probuje skladac ale nie idzie. IMHO lepiej zeby mu ktos odrazu pokazal jak powinien sie ukladac na motocyklu niz pozniej mial mu wybijac z 'miesni' i glowy zla pozycje na motocyklu.

wez pod uwage ze u nas na kursie uczy sie do egzaminu a nie jak jezdzic... gdzies ostatnio czytalem ze kursant na kat A w niemczech przejezdza ~700km przed egzaminen, u nas nie ma takiej opcji wink.gif bo glownie robi cwiczenia placykowe a poza placykiem to moze ze 3-4h spedza.

Napisano
  • Autor

> sie z toba zgadzam, ale Adamec napisal ze juz troche pojezdzil i nawet troche sie probuje skladac

> ale nie idzie. IMHO lepiej zeby mu ktos odrazu pokazal jak powinien sie ukladac na motocyklu

> niz pozniej mial mu wybijac z 'miesni' i glowy zla pozycje na motocyklu.

> wez pod uwage ze u nas na kursie uczy sie do egzaminu a nie jak jezdzic... gdzies ostatnio czytalem

> ze kursant na kat A w niemczech przejezdza ~700km przed egzaminen, u nas nie ma takiej opcji

> bo glownie robi cwiczenia placykowe a poza placykiem to moze ze 3-4h spedza.

Składam sie w zakrety ale mam wrażenie, powtarzam wrażenie że nie robie tego dobrze. Przesłanek ku temu nie mam ale jakoś tak nie czuję sie pewnie jak za fajerą osobówki lub ciężarówki. Może to że śmigam dopiero od zeszłej wiosny. W sumie pyknąłem sporo km. Nie wiem ile ale koło 2,5-3 tyś km. Być może nie robię nic źle ale chciał bym sie upewnić. Może to kwestia tego że jeszcze nie czuję się pewnie na motocyklu. Nie czuję aby był on integralną częścią mnie niewiem.gif Jazda sprawia mi frajde ale sie jeszcze przed winklami spinam. oslabiony.gif

I co najgorsze wszystkie parkingowe manewry. Mam wrażenie że jestem taki spięty kołek.

Chciałbym aby to była kwestia rozjeżdzenia oslabiony.gif

Być może tylko się mazgaję ale wolę popytać, pośmigać z kimś niż udawać że umiem dobrze jeździć i przez głupi nawyk odkręcić i pójść w pole na marchewki no.gif

Napisano
  • Autor

> To zak jak ja, zmusilem sie wreszcie zawodowo, bo slysze caly czas te OCH i ACH cod miod i malina a

> tu lipa Panie.

> Adamec, pisalem swego czasu o wypadzie w gor(ki)y Harz.

> Pfikusny wspominal, ze jakby Termin podszedl to czemu nie RSSSS podobnie. Dogadajcie sie na PW a

> potem ze mna i zrobimy male doszkalanie. Koszta hotelu to 30 Euro dziennie ze sniadaniem.

To te górki między Hannoverem a Erfurtem??

Napisano

A ja ci podpowiem, pojeździj jeszcze trochę (2-3 tyś), bez napinania się.

Tylko więcej pojeździj po placykach i tam poćwicz manewry.

Oglądnij "Ride Like Pro" strzępy filmu są na twojej tubie" i spróbuj popowtarzać ćwiczenia - jest to video - kurs manewrowania motocyklem.

Do czego zmierzam - poczuj się pewnie na motocyklu, poznaj go.

Jeździj na nim wyluzowany - bo jak jedziesz napięty, to nici z pozycji i sterowania i - moim zdaniem - trudniej będzie na szkoleniach.

Tak na początek to tyle.

Napisano
  • Autor

> A ja ci podpowiem, pojeździj jeszcze trochę (2-3 tyś), bez napinania się.

> Tylko więcej pojeździj po placykach i tam poćwicz manewry.

> Oglądnij "Ride Like Pro" strzępy filmu są na twojej tubie" i spróbuj popowtarzać ćwiczenia - jest

> to video - kurs manewrowania motocyklem.

> Do czego zmierzam - poczuj się pewnie na motocyklu, poznaj go.

> Jeździj na nim wyluzowany - bo jak jedziesz napięty, to nici z pozycji i sterowania i - moim

> zdaniem - trudniej będzie na szkoleniach.

> Tak na początek to tyle.

Masz rację bo naegzaminie jak sie spinałem to dupa z z egzaminu. Usztywniałem się i....po pachołkach sciana.gif

Poogladam dzięki ok.gif

Napisano

Znam te realia. Tak miedzy nami, to z ta prawidlowa pozycja to, ze tak powiem, taka " sciema " Prawidlowa pozycje mozna czlowiekowi pokazac aby wiedzial, a po 10 h jazdy Korpus sam uklada sie tak aby bylo OK.

wink.gif

Napisano

> To te górki między Hannoverem a Erfurtem??

Dokladnie o te chodzi

> Masz rację bo naegzaminie jak sie spinałem to dupa z z egzaminu.

Jezeli sie spinasz to tak jak powiedzial Lessero, trzeba poznac maszyne a co wazniejsze, trzeba na niej swoje wyjezdzic. Bez gorek i winkli trwa to znacznie dluzej, im wiecej winkli tym szybciej idzie.

Wyjazd w Alpy na kilka dni czyni cuda, tyle, ze jezeli nie zaczales od mniejszych to cel moze okazac sie chybionym.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Dokladnie o te chodzi

> Jezeli sie spinasz to tak jak powiedzial Lessero, trzeba poznac maszyne a co wazniejsze, trzeba na

> niej swoje wyjezdzic. Bez gorek i winkli trwa to znacznie dluzej, im wiecej winkli tym

> szybciej idzie.

> Wyjazd w Alpy na kilka dni czyni cuda, tyle, ze jezeli nie zaczales od mniejszych to cel moze

> okazac sie chybionym.

No nie zacząłem oslabiony.gif

Napisano

> No nie zacząłem

To wykoluj sobie Wolny Weekend i dawaj do Harzu.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> To wykoluj sobie Wolny Weekend i dawaj do Harzu.

Z tym wolnym weekendem to krucho ai powiem Ci że z kasiorą też. Nie mogę sprzedaś fredka więc parę złociszy mam zamrożonych. Muszę policzyć ile taki wyjazd by mnie kosztował ok.gif Ale powiem szczerze że mnie zachęciłeś ok.gif

Napisano

> Muszę policzyć ile taki wyjazd by mnie kosztował Ale powiem

> szczerze że mnie zachęciłeś

Hotel 30,- Euro z obfitym sniadaniem.

15,- Na zarcie dziennie - Chinska restauracja w tym wliczona.

Paliwo - licz na sam Harz 800 km - 100 uro + dojazd. Jak zapakujesz sprzeta na przyczepe i przylecisz diesel'em to masz nastepne 100 - 150 Euro.

Winkle znamienite, asfalt wystarczajaco dobry, gwarantuje, ze technike podszkolisz.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Hotel 30,- Euro z obfitym sniadaniem.

> 15,- Na zarcie dziennie - Chinska restauracja w tym wliczona.

> Paliwo - licz na sam Harz 800 km - 100 uro + dojazd. Jak zapakujesz sprzeta na przyczepe i

> przylecisz diesel'em to masz nastepne 100 - 150 Euro.

> Winkle znamienite, asfalt wystarczajaco dobry, gwarantuje, ze technike podszkolisz.

Jak mam przyjechać to tylko na 2oo. A ile liczysz km wylatać na mniejscu ?? Wiesz muszę wszystko policzyć tak +- zlosnik.gif

A po ile paliwko na germanii??

Napisano

> A ile liczysz km wylatać na mniejscu ??

zak jak pisalem 800 km

> A po ile paliwko na germanii??

To zalezy jakie ja tankuje Super E 10 to licz po 1,55 Euro

Tak jak pisalem, policz 100 Euro na paliwo po Harzu.

Mysle, ze jeszcze nawet zostanie.

wink.gif

Napisano

ja często jezdzę w tamte strony wiec mogę Ci podrzucić moplik na palecie zlosnik.gif

Napisano

> Hotel 30,- Euro z obfitym sniadaniem.

> 15,- Na zarcie dziennie - Chinska restauracja w tym wliczona.

> Paliwo - licz na sam Harz 800 km - 100 uro + dojazd. Jak zapakujesz sprzeta na przyczepe i

> przylecisz diesel'em to masz nastepne 100 - 150 Euro.

> Winkle znamienite, asfalt wystarczajaco dobry, gwarantuje, ze technike podszkolisz.

można traktować to jako ofertę również dla mnie? zlosnik.gif

Napisano

> W sumie pyknąłem sporo km. Nie wiem ile ale koło 2,5-3

> tyś km.

To jest sporo? Zapomnij. Ja zrobiłem ponad 40kkm i dalej się uczę.

Napisano
  • Autor

> To jest sporo? Zapomnij. Ja zrobiłem ponad 40kkm i dalej się uczę.

Wiem że nie jest ale ja prawko mam od jesieni. Chodzi mi o to że sam z siebie to mogę tylko głupich i niebezpiecznych nabrać nawyków. Wjeździłem się troszkę i teraz czas właśnie na prawdziwą naukę ok.gif co by samemu bezpiecznie śmigac i nie stwarzać zagrożenia dla innych uczestników drogi ok.gif

Napisano
  • Autor

> ja często jezdzę w tamte strony wiec mogę Ci podrzucić moplik na palecie

Niestety ale jeśli pojadę to tylko na 2oo ale dzięki za ofertę. 20.GIF Mogę najwyżej przystanek u Ciebie na kawę zrobić zlosnik.gif

Napisano

> Wiem że nie jest ale ja prawko mam od jesieni. Chodzi mi o to że sam z siebie to mogę tylko

> głupich i niebezpiecznych nabrać nawyków. Wjeździłem się troszkę i teraz czas właśnie na

> prawdziwą naukę co by samemu bezpiecznie śmigac i nie stwarzać zagrożenia dla innych

> uczestników drogi

I tak trzymaj ok.gif Ćwiczyć, jeździć, słuchać tych którzy wytykają błędy ok.gif

Napisano

> można traktować to jako ofertę również dla mnie?

Loszczywiscie biglaugh.gif

Dograjcie Termin i jadyma !

Tylko o RSsss'ie i Pfikusnym nie zapomnijta ( ostatniego jakos ostatnio nie widac, mam nadzieje, ze nic mu sie nie przytrafilo ).

wink.gif

Napisano

> Loszczywiscie

> Dograjcie Termin i jadyma !

> Tylko o RSsss'ie i Pfikusnym nie zapomnijta ( ostatniego jakos ostatnio nie widac, mam nadzieje, ze

> nic mu sie nie przytrafilo ).

To może jakaś mobilizacja i dałoby się zrobić jakiś większy zorganizowany wypad? Ja niby nie mam czasu ale jak trzeba to weekend wolny sobie zorganizuję i bardzo chętnie zrobię sobie taką wycieczkę smile.gif

Napisano

> To może jakaś mobilizacja i dałoby się zrobić jakiś większy zorganizowany wypad? Ja niby nie mam

> czasu ale jak trzeba to weekend wolny sobie zorganizuję i bardzo chętnie zrobię sobie taką

> wycieczkę

Tyle, ze

Jezeli ma to byc Hotel, to trzeba juz teraz rezerwodac na conajmniej 2 - 3 miesiace wczesniej.

Mozna tez pod namiot, z tym nie bedzie wiekszego problemu ale koszta nizsze jedynie o 10 Euro.

Mozna by wiec zrobic forumowy wypad.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> I tak trzymaj Ćwiczyć, jeździć, słuchać tych którzy wytykają błędy

Prawie codziennie coś tam km trenuję ok.gif

Napisano
  • Autor

> To może jakaś mobilizacja i dałoby się zrobić jakiś większy zorganizowany wypad? Ja niby nie mam

> czasu ale jak trzeba to weekend wolny sobie zorganizuję i bardzo chętnie zrobię sobie taką

> wycieczkę

Jeszcze w wakacje należało by tam pojechać. Musze pomyśleć czy z $$ dam radę bo tysiak to tak ino brzęk hmm.gif

Napisano

Może to

> W sumie pyknąłem sporo km. Nie wiem ile ale koło 2,5-3

> tyś km. Być może nie robię nic źle ale chciał bym sie upewnić. Może to kwestia tego że jeszcze

> nie czuję się pewnie na motocyklu. Nie czuję aby był on integralną częścią mnie Jazda sprawia

> mi frajde ale sie jeszcze przed winklami spinam.

Mało. Ja od maja zeszłego roku zrobiłem swoim motorowerem 65 00 km i wiem, że jeszcze wieeeeeeeeeeeele kilometrów przede mną. Operuj gazem i ufaj swojej maszynie. 20.GIFok.gif