Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa paliwa Lacetti diesel

Featured Replies

Napisano

Hej. Mam problem prawdopodobnie z pompą paliwa w Lacetti diesel. Słychać wycie tej pompy. Myślę że to już jej ostatki. Czy orientujecie czy jest ona rozbieralna i można wymienić wkład pompy (część elektroniczna). Pływak i inne elementy działają wiec wymieniłbym tylko uszkodzona cześć. W potaku patrzylem i jest pompa jako całość wraz z plastikami, pływakiem itp. Sęk w tym ze kosztuje 1200 zl. Znalazłem też sam wkład za 300 zł ale nie wiem czy można tą pompę rozłożyc i wymienić tylko niesprawną część.

Ps. Wskazane również informacje jak sie do pompy dostać. Czy jest montowana gdzieś pod tylnią kanapą ?

Napisano

> Hej. Mam problem prawdopodobnie z pompą paliwa w Lacetti diesel. Słychać wycie tej pompy. Myślę że

> to już jej ostatki. Czy orientujecie czy jest ona rozbieralna i można wymienić wkład pompy

> (część elektroniczna). Pływak i inne elementy działają wiec wymieniłbym tylko uszkodzona

> cześć. W potaku patrzylem i jest pompa jako całość wraz z plastikami, pływakiem itp. Sęk w tym

> ze kosztuje 1200 zl. Znalazłem też sam wkład za 300 zł ale nie wiem czy można tą pompę

> rozłożyc i wymienić tylko niesprawną część.

> Ps. Wskazane również informacje jak sie do pompy dostać. Czy jest montowana gdzieś pod tylnią

> kanapą ?

Pompa jest zatopiona w baku. Jesteś pierwszym użytkownikiem Lacetti, któremu to urządzenie padło.

Napisano
  • Autor

Hej. No to na kogoś pierwszego musiało paść frown.gif. Wiem że pompa umieszczona jest w baku ale czy aby dostać się do niej nie trzeba poszukać jej pod tylnia kanapą? Zamówiłem już tą część elektroniczną i do pracy przystąpie zaraz po jej otrzymaniu. Mam nadzieje ze bede jej szukał w dobrym kierunku.

Napisano

> Hej. No to na kogoś pierwszego musiało paść . Wiem że pompa umieszczona jest w baku ale czy aby

> dostać się do niej nie trzeba poszukać jej pod tylnia kanapą? Zamówiłem już tą część

> elektroniczną i do pracy przystąpie zaraz po jej otrzymaniu. Mam nadzieje ze bede jej szukał w

> dobrym kierunku.

Tak to wyglądało przy zasilaniu benzyną http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html#Placet10

Napisano
  • Autor

Hej. A więc na przyszłość gdyż podobno jestem pierwszy z tym problemem:)

Standardowo jak wszędzie autoryzowane serwisy, hurtownie,sklepy motoryzacyjne chcą wepchnąć Nam najdroższe części bo tak np pompa jako całość (z plastikami,pływakiem ) kosztuje ( najtaniej znalazłem za 1200 zł). Przedstawiciele tych sklepów zalecają kupno najlepiej całości. Jednakże cała ta pompa złożona jest z kilku wymienialnych cześci. I tak w moim przypadku wystarczyło wymienić tylko samą pompę jako część elektroniczną bez plastików,pływaka itp. Sama nowa cześć kosztowała mnie 300 zł zamiast 1200. I jeśli pływak dziala i dobrze wskazuje to na 100% wystarczy tylko ten element wymienić. U mnie pompa strasznie piszczala, nawet podczas zapłonu. Jeśli pompa chodzi bezszelestnie a samochód czasem szarpnie to warto najpierw zdemontować pompę i w środku jest filterek który warto przeczyścić i po problemie. Wszystko można zrobić samemu ( wystarczy młotek, 2 śrubokręty płaskie i nożyk). Pompa mieści sie pod tylnią kanapą która mocowana jest na zatrzaski. wystarczy odkleić aluminiową okrągłą pokrywę i pompę mamy w zasięgu wzroku. Potrzebne są nam śrubokręty i młotek aby zdjąć blokadę pompy. Odłączyć przewód elektryczny i przewody paliwowe a następnie powoli wyjąć pompę tak aby nie uszkodzić pływaka. Mając już pompę w rekach na pewno sobie poradzicie jak ją rozłożyć. Pomocna jest instrukcja z powyższego komentarza która i mi pomogła za co dziękuje.

Mam nadzieję że wyjaśniłem co i jak.

Napisano

> Mając już pompę w rekach na pewno sobie poradzicie jak ją rozłożyć. Pomocna jest instrukcja z

> powyższego komentarza która i mi pomogła za co dziękuje.

Instrukcję, którą podałem w linku dostaliśmy kiedyś od kolegi z Ukrainy.

Ale żeby u nas tak zasyfione paliwo było? yikes.gif

Napisano

Te 1200zł to jeszcze nic. W obecnym Volvo nawalił mi wskaźnik paliwa. Nie dość, że trzeba wyjmować bak żeby się do niego dostać, to w serwisie okazało się, że kawałek plastiku z pływakiem to koszt 1200zł (bez pompy). Elektryk powiedział, że nie podejmie się naprawy starego, więc postanowiłem żeby auto zostało na noc w serwisie i w domu sam przylutowałem na nowo jeden kabelek w pływaku i wszystko działa do dziś zlosnik.gif

Ech gdzie te czasy, kiedy to nowa kompletna oryginalna pompa do Nubiry kosztowała 150zł (co prawda do benzyny) i do wszystkiego był piękny dostęp...