Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] FOTY - Pęknięty róg tylnego zderzaka - jak naprawić?

Featured Replies

Napisano

Jest pęknięcie z ubytkiem 3x4cm. mam ten ubutek, na boki są kreski po kilka cm ale wszystko dosć dobrze sie trzyma. Jka włoze ubytek to też nieźle sie trzyma

Chcę zdemontować zderzak, włożyć odłamany kawałek i od wewnątrz jakos to pokleić aby z zewnatrz pozostały jedynie kreski od pękniec z 2 metrów niewidoczne i nie było tej dziury

Co proponujecie?

Poniżej jak to teraz wygląda, naprawione tymczasowo na trytytki co by się bardziej nie rozjechało wink.gif

287835365-IMG_9265.JPG

Poniżej z włożonym elementem

287835365-IMG_9266.JPG

Czym byście to proponowali naprawic bez wizyty w jakimś warsztacie itd? Ten samochód ma tylko jeździc i nic wiecej, nie musi pięknie wyglądać ale tę dziurkę mimo wszystko chciałbym jakoś pokleić smile.gif

post-30076-14352525056321_thumb.jpg

Napisano

pokaż zdjęcie jak to wygląda bo tak ciężko coś doradzać nie widząc elementu wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki smile.gif Juz wyedytowałem

Napisano

> Ten samochód ma tylko jeździc i nic wiecej, nie musi pięknie wyglądać

olać temat i czekać na sponsora zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki Juz wyedytowałem

Włókno szklane + żywica od tyłu, od frontu szpachla + malowanie.

Napisano
  • Autor

> Włókno szklane + żywica od tyłu, od frontu szpachla + malowanie.

Też o tym myślałem tylko oczywiście bez szpachli i malowania. Chodzi o w miarę przyzwoite załatanie gryzącej w oko dziury niż wylizanie auta wink.gif

Myślicie, że ta szmata z żywicą dobrze będzie trzymała się na plastikowym zderzaku od spodu?

Jedna warstwa włókna wystarczy?

Napisano

> Myślicie, że ta szmata z żywicą dobrze będzie trzymała się na plastikowym zderzaku od spodu?

jak dobrze przygotujesz podłoże to powinno się trzymać

> Jedna warstwa włókna wystarczy?

chyba raczej nie

Napisano

W kadecie pół progu tak sie trzymało i było ok zlosnik.gif

Ja dawałem jedną warstwa tylko więcej żywicy z utwardzaczem ok.gif

Byłem młody i cierpiałem na brak kasy na poważne remonty

Napisano
  • Autor

> W kadecie pół progu tak sie trzymało i było ok

w F-ce jeden próg to miał więcej włókna niż oryginalnej blachy, też się trzymał ...

> Ja dawałem jedną warstwa tylko więcej żywicy z utwardzaczem

też tak zrobię

> Byłem młody i cierpiałem na brak kasy na poważne remonty

więc powiedzmy, że ja teraz jestem młody wink.gif

Napisano

> więc powiedzmy, że ja teraz jestem młody

Trytytki, więcej trytytek i będzie OK: tanio i szybko grinser006.gif

A żeby było w miarę estetycznie, to daj białe trytytki i spokój hehe.gif

Napisano

> jak dobrze przygotujesz podłoże to powinno się trzymać

Z czego oni robią te zderzaki, czy to jest z epoksydu, czy z tworzywa termoplastycznego. Bo jeśli to drugie, to żywica może się nie trzymać, pozostaje spawanie. Pytam, bo mam podobny problem ze zderzakiem samochodu żony (corsa).

Pozdrawiam.

Napisano

U mnie jest magik co klei tak, że trzyma jak nowy zlosnik.gif

Napisano

Gorzej zdewastowane naprawialem grinser006.gif

Potrzebne blaszki i nity, klienci odbierali auta a zderzaki jak nowki ze sklepu hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Gorzej zdewastowane naprawialem

> Potrzebne blaszki i nity, klienci odbierali auta a zderzaki jak nowki ze sklepu

Też mam taką wizję aby od spodu dać blaszkę do wzmocnienia, ponitować a później i tak trochę szmaty z żywicą również od spodu

wystające łepki od nitów to chyba lepiej będzie wyglądać niż trytytki smile.gif

Napisano

Zderzak jest na tyle gruby ze wiercisz np. pod nit fi3 a potem wiekszym 10-11mm robisz "gzymek" i lep nita jest schowany.

po nitowaniu ladnie zaszachlowac chemoutwardzalna szpachlowka i nie potrzeba zadnych mat i zywic od tylu, tam tylko zanitowane blaszki ktore pomalowac zeby nie rdzewialy.

Ja uzywalem material ze starych pomalowanych blotnikow czy innych czesci aut grinser006.gif ktore w sumie byly fabrycznie lakierowane, jedynie ranty trzeba bylo zabezpieczyc.

W to bawilem sie w PL a takze jak osiadlem tutaj w UK, klienci zadowoleni i ja tez z kasy hehe.gif

Napisano

> po nitowaniu ladnie zaszachlowac chemoutwardzalna szpachlowka i nie potrzeba zadnych mat i zywic od

> tylu,

tylko, że przy upałach takie szpachlowanie może poprostu odpaść w miejscach nitów

Napisano
  • Autor

> tylko, że przy upałach takie szpachlowanie może poprostu odpaść w miejscach nitów

Ja tam nic szpachlowac czy malowac naprawdę nie mam w planie, szkoda 8 zeta na puszke wink.gif

Napisano

> tylko, że przy upałach takie szpachlowanie może poprostu odpaść w miejscach nitów

Jakos zaden zrobiony tutaj zderzak nie wrocil do poprawki, wiec nie ma co odpadac 270751858-jezyk.gif

Przed szpachlowaniem wszystkie pekniete i polaczone powierzchnie sa szlifowane drobnoziarnista tarcza dla wyrownania, wiec tzn. matowanie w tych miejscach jest mocniejsze i szpachel ma sie czego trzymac.

Moze peknac ale to juz nastepny crash po jakims uerzeniu w cos tam.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Jest pęknięcie ...

Było

tak to teraz wygląda

287869968-IMG_9270.JPG

Najpierw od wewnątrz posklejane pęknięcia roztopionym lutownicą plastikiem zderzaka. Później żywica + włókno szklane + żywica + włókno szklane + żywica

Koszt naprawy 16zł, czas wraz ze zdjęciem, założeniem i schnięciem między malowaniami około 2 godzin

Jest z bliska jak na zdjęciu ale z 2-3m jak ktoś nie wie to nie zauważy smile.gif

Żona zadowolona choć tej wcześniejszej dziury też nie widziała smile.gif

post-30076-1435252538575_thumb.jpg

Napisano

Wiem, że zderzaki używane do kombi w dobrym stanie to ciężki towar do dostania, ale ja bym wymienił na używkę.

Napisano
  • Autor

> Wiem, że zderzaki używane do kombi w dobrym stanie to ciężki towar do dostania, ale ja bym wymienił

> na używkę.

no i pięknie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zamiennik bym kupił w kolorze. Nowy i już pomalowany, coś około 300zł.

no i pięknie wink.gif

to mi zostało 284zł do przepicia smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> no i pięknie

> to mi zostało 284zł do przepicia

INFORMACYJNIE

kasa przepita w Chorwacji skąd 5 dni temu wróciliśmy a żona dziś wróciła z przycierką na drugim narożniku tylnego zderzaka, nawet lakier jej ktoś konkret zeskrobał do czarnego z lekkimi wgłębieniami tongue.gif

znów kupowalibyście kolejny zderzak czy ten dawali do lakiernika?

ja naprawdę mam to w d...e zlosnik.gif

nawet psikać lakierem za 11 zeta nie będę no chyba, że serce.gif poprosi choć znając jej podejście do umiejętności koleżanek pod biurowcem to mało prawdopodobne angryfire.gif

Tu szkoda nawet tej złotówki na 2 psiki białą farbą smile.gif