Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycie buczenie podczas jazdy... Zagadka...

Featured Replies

Napisano

Nadworni mechanicy.!!!

Mam Ci ja problem z autem a mianowicie podczas jazdy głównie gdy jest ciepło w aucie występuje cyklicznie wycie i buczenie...

Owo wycie objawia się kiedy chce czasami parę chwil po starcie czasami po 100 km i głównie wtedy wyczuwalne są lekkie bardzo lekkie wibracje na kierownicy (nie bicie), wycie nie występuje gdy skrece kierownica i czasami ustaje gdy lekko nacisne pedał hamulca, czasami też jest dziwny objaw bo po naciśnięciu hamulca wycie/buczenie narasta mimo że zwalniam...

Obstawialem łożysko gdzieś z przodu wiec prewencyjne wymieniłem prawa i lewą os ale niestety, dziś na powrocie z działki do domu zonk..

Teraz tak,

- kończą mi się hamulce i lekko trzyma mi zacisk z lewej z przodu (naprawdę lekko ale nie będę robił teraz bo za chwilę musze wymienić tarcze i klocki wiec juz nie ma ciśnienia ), przeszła mi przez głowę myśl że któryś klocek blokuje się jedną strona i daje jakieś dziwne dźwięki ale to raczej niemożliwe?! Jak sądzicie?

- opony letnie nigdy przez 3 lata do tylu nie sprawiały klopotow może to ich wina? Ale z drugiej strony buczenie występuje kiedy chce a uważana opona dałaby się we znaki cały czas i jaki juz to biciem a nie buczeniem....

- myślałem o podanietym lozysku na tylnej osi ale aż tak by się chyba nie nosiło a poza tym dohamowujac ręcznym nie ma żadnej reakcji a przód daje reakcje...

Plan mam taki aby zamienić opony przód vs tył no i wymienić tarcze i klocki przód i tył bo już na nie czas... Obawiam się tylko czy dobrze celuje w podwyższe bo może to łożysko któreś z tyłu jednak???

Nie mam pomysłów i liczę na mądre głowy ze coś podpowiecie

Napisano

Jak jest hydrauliczna to pompa wspomagania. Moga być podobne objawy - głośna praca i drgania kierownicy. Moze być jakis syfek w układzie i jak przepchnie to ustaje a jak sie prsyblokuje to daje objawy jw.

Napisano
  • Autor

> Jak jest hydrauliczna to pompa wspomagania. Moga być podobne objawy - głośna praca i drgania

> kierownicy. Moze być jakis syfek w układzie i jak przepchnie to ustaje a jak sie prsyblokuje

> to daje objawy jw.

Nie tyle drgania co jak zacznie wyć to czuć to wycie na kierze

Napisano

A to nie poprostu objaw kończących się klocków ? Może zacznik od tego

Napisano
  • Autor

> A to nie poprostu objaw kończących się klocków ? Może zacznik od tego

Wycie i buczenie jest naprawdę głośne... Czy to mogą być klocki? Dziwne by to było

Napisano

> Nadworni mechanicy.!!!

Mechanik teoretyk sądzi, że to nieodbijający klocek hamulcowy i czyszczenie prowadnic załatwi sprawę.

Miałem tak w Speed-ym kiedyś świeżo jak go kupiłem.

Z podobnych przypadków przypomina mi się także wewnętrzna osłona tarczy, która skorodowała i czasami dotykała tarczy dając takie same objawy.

Napisano
  • Autor

> Mechanik teoretyk sądzi, że to nieodbijający klocek hamulcowy i czyszczenie prowadnic załatwi

> sprawę.

> Miałem tak w Speed-ym kiedyś świeżo jak go kupiłem.

> Z podobnych przypadków przypomina mi się także wewnętrzna osłona tarczy, która skorodowała i

> czasami dotykała tarczy dając takie same objawy.

Oj ranty to ja mam solidne... Czekam na nowe hamulce zatem!

Napisano

> Wycie i buczenie jest naprawdę głośne... Czy to mogą być klocki? Dziwne by to było

moze hyc kumulacja wspomnianych objawow + wyzabkowane opony (aczkolwiek te byloby sluchac ciagle)