Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Domek letniskowy.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Żeby się kury nie spiekły.

To powiem że stawiam lodówko-mikrofalówke dla kur albo spa dla zwierząt hehe.gif

Napisano

> A jak materiały zamówisz?

Nie rozumiem? Normalnie, dzwonie do hurtowni i zamawiam.

Napisano

> A jak taki domek złoże gdzie indziej i w nocy go dźwigiem zestawię to co wtedy?

Nic, możesz go sobie nawet jako prefabrykat przywieźć. Ale fundamentu nie przywieziesz.

Napisano

> Nie rozumiem? Normalnie, dzwonie do hurtowni i zamawiam.

Belki jakich przekrojów? Jakich długości? Ile?

Napisano
  • Autor

> Najpierw popytaj o te koszty bo my tu od czapy strzelamy. Jeden nie weźmie tego nawet za 1000 a

> inny za 200 zrobi bo akurat ma przestój a ZUS płacić trzeba.

Ale ja sam to postawię. Oczywiście zrobię sobie jakiś tam szkic. Policzę materiały ale nie będzie to kolosalna cena. Dechy sosnowe kupię za 300zł/m^3 bez faktury oczywiście albo i mniej. Reszta to raczej pierdoły. Chyba że dojdę do wniosku że jednak ocieplę i postawię kominek wtedy ciut drożej. Ale rozbija się tu sprawa o te trwale przywiązanie do gruntu bo chciałem postawić jedną ścianę z kamienia raze z kominkiem. Widzę że będę miał tu problem z tym planem no.gif

Napisano

> Belki jakich przekrojów? Jakich długości? Ile?

najwieksze przywozilem 14x18 bodajze, a co?

Napisano
  • Autor

> Nic, możesz go sobie nawet jako prefabrykat przywieźć. Ale fundamentu nie przywieziesz.

Ale włąśnie chodzi o to że jak go nie połączę trwale z podłożem to jak to zmienia postać rzeczy??

Napisano

> Powoli się zniechęcam te togo typu inwestycji!!

> 1/4 inwestycji to opłaty za co? Za nic

Przemysl na spokojnie sprawe.

Pogadaj z kims z okolicy, bo u nas w PL co kraj to zwyczaj (napisalbym Ci wiecej, ale nie wypada byc 2 Jay-em AK - a moze raczej tym 2 co walki na VAT opisuje).

Napisano

> Ale ja sam to postawię. Oczywiście zrobię sobie jakiś tam szkic. Policzę materiały ale nie będzie

> to kolosalna cena. Dechy sosnowe kupię za 300zł/m^3 bez faktury oczywiście albo i mniej.

> Reszta to raczej pierdoły. Chyba że dojdę do wniosku że jednak ocieplę i postawię kominek

> wtedy ciut drożej. Ale rozbija się tu sprawa o te trwale przywiązanie do gruntu bo chciałem

> postawić jedną ścianę z kamienia raze z kominkiem. Widzę że będę miał tu problem z tym planem

Komin do kominka musi mieć min. 4m. Pod taki komin też potrzebujesz już fundament.

Napisano

> najwieksze przywozilem 14x18 bodajze, a co?

Jak zamawiasz jeśli nie masz projektu i nie znasz obmiaru?

Napisano
  • Autor

> Przemysl na spokojnie sprawe.

> Pogadaj z kims z okolicy, bo u nas w PL co kraj to zwyczaj (napisalbym Ci wiecej, ale nie wypada

> byc 2 Jay-em AK - a moze raczej tym 2 co walki na VAT opisuje).

Najgorsze że na tej wiosce nikt nie budował domków letniskowych więc nikt na pewno nie wie jak to się załatwia i jakie przepisy da się obejść a jakich nie niewiem.gif

Napisano

> Ale włąśnie chodzi o to że jak go nie połączę trwale z podłożem to jak to zmienia postać rzeczy??

Nijak. Zmieniałoby to coś w przypadku altany. Stawiając domek i tak potrzebujesz papierkologii więc możesz sobie go łączyć jak tylko chcesz.

Napisano
  • Autor

> Komin do kominka musi mieć min. 4m. Pod taki komin też potrzebujesz już fundament.

Trudno to postawię kozę i też będzie grzała.

I odpowiem od razu że paska i gumaków nie potrzebuję hehe.gif

Napisano

> Chyba że dojdę do wniosku że jednak ocieplę i postawię kominek

> wtedy ciut drożej. Ale rozbija się tu sprawa o te trwale przywiązanie do gruntu bo chciałem

> postawić jedną ścianę z kamienia raze z kominkiem. Widzę że będę miał tu problem z tym planem

To idz droga oficjalna jak kolega Ryb radzi, bo widze ze jednak ta "chalupina" taka niepozorna nie bedzie.

Znajdz se chociazby emeryta, ktory Ci zrobi lub adoptuje gotowca (a tu za normalny dom rozbieznosc cen znam rzedu 200-4000 za samo zgospodarowanie).

Napisano
  • Autor

> Nijak. Zmieniałoby to coś w przypadku altany. Stawiając domek i tak potrzebujesz papierkologii więc

> możesz sobie go łączyć jak tylko chcesz.

To powiedz jakim cudem 80% mazur nie robiło nic tylko stawiało domki/altanki/kible?

W PL urzędy same nakłaniają do łamania przepisów. Powiem tak nie chodzi mi o to że nie chce mi się latać po urzędach ale wkurza mnie że inwestycja np. 6 tyś zł w tym 1/4 to papiery no.gif

Napisano

> Najgorsze że na tej wiosce nikt nie budował domków letniskowych więc nikt na pewno nie wie jak to

> się załatwia i jakie przepisy da się obejść a jakich nie

Nie mialem na mysli chlopa ze wsi, piszesz ze to wies to kogos w Starostwie, a skoro juz wczesniej wyszlo, ze jednak planujesz wille to moze Ci ktos fuche po godzinach pyknie za grosze.

Napisano

> Trudno to postawię kozę i też będzie grzała.

Ślepa uliczka. Koza potrzebuje IMO tyle samo komina.

> I odpowiem od razu że paska i gumaków nie potrzebuję

Napisano
  • Autor

> To idz droga oficjalna jak kolega Ryb radzi, bo widze ze jednak ta "chalupina" taka niepozorna nie

> bedzie.

> Znajdz se chociazby emeryta, ktory Ci zrobi lub adoptuje gotowca (a tu za normalny dom rozbieznosc

> cen znam rzedu 200-4000 za samo zgospodarowanie).

Będzie taka jaką opisałem 25m^2. jeden spadek tylko chciałem jakieś ogrzewanie zrobić. Pomyślałem o kominku. A co za różnica czy będzie ocieplana czy nie. Czy będzie w środku KG czy boazeria? To urzędów nie powinno interesować, chyba hmm.gif

Napisano

> To powiedz jakim cudem 80% mazur nie robiło nic tylko stawiało domki/altanki/kible?

Bo mają to gdzieś. Nawet sobie nie wyobrażasz jak ogromna jest w Polsce skala samowoli budowlanej.

> W PL urzędy same nakłaniają do łamania przepisów. Powiem tak nie chodzi mi o to że nie chce mi się

> latać po urzędach ale wkurza mnie że inwestycja np. 6 tyś zł w tym 1/4 to papiery

Większość ludzi by to olała. Tylko że co z tego? Jeśli przydarzy się nieszczęście to Tobie - nie im. I nie mówię tu o kontroli z Nadzoru, bo taki np. kominek może być przyczyną nieszczęścia przy którym kontrola to pikuś.

Napisano
  • Autor

> Ślepa uliczka. Koza potrzebuje IMO tyle samo komina.

> > I odpowiem od razu że paska i gumaków nie potrzebuję

ale nie potrzebuje fundamentów 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To powiedz jakim cudem 80% mazur nie robiło nic tylko stawiało domki/altanki/kible?

> W PL urzędy same nakłaniają do łamania przepisów. Powiem tak nie chodzi mi o to że nie chce mi się

> latać po urzędach ale wkurza mnie że inwestycja np. 6 tyś zł w tym 1/4 to papiery

Takim samy cudem jak typ na Sniardwach wlasny cypel usypal.

Najsmieszniejsze, ze ladnych kilka lat staraja mu sie kolo piora narobic, a jego nic nie rusza.

Moze troche przejaskrawilem przyklad, ale wiadomo o co chodzi.

Musialbys zobaczyc mine babci w Ostrowi co przyszla do Starostwa sie zapytac jak legalnie ganek/wiatrolap do chalupy ma dostawic.

Na koniec machnela reka i wyszemrala "dobrze, ze nie powiedzialam, ze ta chata to ze 100 lat juz ma".

Napisano

> Będzie taka jaką opisałem 25m^2. jeden spadek tylko chciałem jakieś ogrzewanie zrobić. Pomyślałem o

> kominku. A co za różnica czy będzie ocieplana czy nie. Czy będzie w środku KG czy boazeria? To

> urzędów nie powinno interesować, chyba

Pisales "komin murowany, sciana z kamienia", a jak to bez trwalego zwiazania z ziemia chcesz zrobic to ja juz nie wiem.

Napisano
  • Autor

> Bo mają to gdzieś. Nawet sobie nie wyobrażasz jak ogromna jest w Polsce skala samowoli budowlanej.

> Większość ludzi by to olała. Tylko że co z tego? Jeśli przydarzy się nieszczęście to Tobie - nie

> im. I nie mówię tu o kontroli z Nadzoru, bo taki np. kominek może być przyczyną nieszczęścia

> przy którym kontrola to pikuś.

Ale co ma wspólnego wypadek do np. żółtej tablicy czy ogrodzenia?? Na tej mojej "budowie" będzie większy porządek niż na niektórych podwórkach na wsi hehe.gif

Napisano

> Będzie taka jaką opisałem 25m^2. jeden spadek tylko chciałem jakieś ogrzewanie zrobić. Pomyślałem o

> kominku. A co za różnica czy będzie ocieplana czy nie. Czy będzie w środku KG czy boazeria? To

Są dwie opcje:

1. Altana/domek gospodarczy itp. Nie potrzebujesz pozwolenia ale domek letniskowy z tarasem i kominkiem kiepsko udaje altanę/budynek gospodarczy, ma milion ograniczeń itp. Nie wspominając o niebezpieczeństwach że Ci to się na głowę zawali, spali itp.

2. Dom letniskowy z pozwoleniem. Załatwiasz papiery i możesz budować co Ci się żywnie podoba. Nie masz już żadnych przepisów do omijania.

Napisano

> ale nie potrzebuje fundamentów

Komin może potrzebować bo 4m komina to już nie w kij dmuchał.

Napisano
  • Autor

> Pisales "komin murowany, sciana z kamienia", a jak to bez trwalego zwiazania z ziemia chcesz zrobic

> to ja juz nie wiem.

pisałem i będzie jak się okaże że budynek na trwale będę móg połączyć z ziemią. Liczę na to że jakoś to załatwię po swojemu i legalnie ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ale co ma wspólnego wypadek do np. żółtej tablicy czy ogrodzenia?? Na tej mojej "budowie" będzie

> większy porządek niż na niektórych podwórkach na wsi

Tablica i ogrodzenie jest po to, że jak dzieciaki sąsiadów wpadną do wykopu to nie pójdziesz do pierdla na długie lata.

Napisano
  • Autor

> Komin może potrzebować bo 4m komina to już nie w kij dmuchał.

wezmę z roboty słup betonowy i go przykręce do niego grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tablica i ogrodzenie jest po to, że jak dzieciaki sąsiadów wpadną do wykopu to nie pójdziesz do

> pierdla na długie lata.

NIe, ogrodzenie jest po to. A tablica??

Poza tym pisałem że wykopów nie przewiduję zlosnik.gif

Napisano

Sluchaj, zamysl ustawodawcy byl taki:

niewielka szopa, altana, budynek gospodarczy bez trwalego zwiazania z gruntem.

To co chcesz postawic raczej nie podchodzi pod to i tyle.

Myslalem z poczatku, ze chcesz kawalek dachu latem na rancho miec, a wychodzi ze niekoniecznie.

To, ze cale mazury "na dziko" postawione to moze i fakt, ale nie mozesz tym argumentowac kolejnej samowolki.

Napisano

> wezmę z roboty słup betonowy i go przykręce do niego

Musisz sie tylko zdecydowac czy ten slup to czesc przylacza czy linii, bo bedziesz musial go wkopac na podstawie zgloszenia albo pozwolenia hehe.gif

Napisano

> wezmę z roboty słup betonowy i go przykręce do niego

Na moje oko to na słup jest potrzebne pozwolenie na budowę (z wyjątkiem tymczasowych, rozbieranych po budowie).

hehe.gif

Napisano

> NIe, ogrodzenie jest po to. A tablica??

Tablica po to zeby wiadomo bylo do kogo miec pretensje grinser006.gif

> Poza tym pisałem że wykopów nie przewiduję

Ja juz sie pogubilem.

Napisano

> NIe, ogrodzenie jest po to. A tablica??

> Poza tym pisałem że wykopów nie przewiduję

Tablica kosztuje kilka zł i chroni przed mandatem za jej brak.

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Sluchaj, zamysl ustawodawcy byl taki:

> niewielka szopa, altana, budynek gospodarczy bez trwalego zwiazania z gruntem.

> To co chcesz postawic raczej nie podchodzi pod to i tyle.

> Myslalem z poczatku, ze chcesz kawalek dachu latem na rancho miec, a wychodzi ze niekoniecznie.

> To, ze cale mazury "na dziko" postawione to moze i fakt, ale nie mozesz tym argumentowac kolejnej

> samowolki.

Ale ja przecież pisałem że tak chcę. Dach i 4 ściany. Co więcej? Pozwolenie jest uzależnione od tego z czego to chce postawić?? Jak deska ażurowa to oki ale jak ją obić KG to już nie cacy?? Tego nie kumam? Nie chcę stawiać fundamentów tylko raczej takie na klockach betonowych lub raczej na płycie. Samowolki nie postawię bo tak nie chcę. Lubię mieć wszystko legalnie ale wychodzi na to że nawet wiaty z samym dachem bez zezwoleń nie można postawić bo jak taczka tam będzie stała to oki ale jak powieszę hamak już nie cacy no.gif

Napisano

> Tablica kosztuje kilka zł i chroni przed mandatem za jej brak.

O to tez ok.gif

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Tablica kosztuje kilka zł i chroni przed mandatem za jej brak.

nie chodzi o kilka zł. Tylko o to że wiadomo komu sie budowę rabuje i po złości robi no.gif

Napisano
  • Autor

> Tablica po to zeby wiadomo bylo do kogo miec pretensje

> Ja juz sie pogubilem.

No bo zamysł miałem na kominek ale już mi przeszło oslabiony.gif

Napisano

> Ale ja przecież pisałem że tak chcę. Dach i 4 ściany. Co więcej? Pozwolenie jest uzależnione od

> tego z czego to chce postawić?? Jak deska ażurowa to oki ale jak ją obić KG to już nie cacy??

> Tego nie kumam? Nie chcę stawiać fundamentów tylko raczej takie na klockach betonowych

Zwanych fundamentem punktowym. wink.gif

> lub

> raczej na płycie.

Płycie fundamentowej właśnie. hehe.gif

> Samowolki nie postawię bo tak nie chcę. Lubię mieć wszystko legalnie ale

> wychodzi na to że nawet wiaty z samym dachem bez zezwoleń nie można postawić bo jak taczka tam

> będzie stała to oki ale jak powieszę hamak już nie cacy

Właśnie tak. Bo jak się to na taczkę zawali to kupisz nową. Jak się na ludzi zawali to przyjedzie prokurator, będzie się czepiał i Ciebie i urzędników.

Napisano

> nie chodzi o kilka zł. Tylko o to że wiadomo komu sie budowę rabuje i po złości robi

Można nawet zadzwonić i mu nabluzgać bo musisz na tablicy swój telefon napisać.

hehe.gif

Napisano

> Ale ja przecież pisałem że tak chcę. Dach i 4 ściany. Co więcej? Pozwolenie jest uzależnione od

> tego z czego to chce postawić?? Jak deska ażurowa to oki ale jak ją obić KG to już nie cacy??

> Tego nie kumam? Nie chcę stawiać fundamentów tylko raczej takie na klockach betonowych lub

> raczej na płycie. Samowolki nie postawię bo tak nie chcę. Lubię mieć wszystko legalnie ale

> wychodzi na to że nawet wiaty z samym dachem bez zezwoleń nie można postawić bo jak taczka tam

> będzie stała to oki ale jak powieszę hamak już nie cacy

Ja Ci pisalem jak zrobic, ale zaraz wyskoczyles ze sciana z kamienia, ktory nie widze bez fundamentu (moze jakies zacmienie dzis mam, ale zaczales temat zupelnie inaczej, a potem pisales co innego).

Ludzie na ogrodkach dzialkowych tez zaczynali od tego, ze niewiele chce, a maja regularne domy.

Napisano

> Jak zamawiasz jeśli nie masz projektu i nie znasz obmiaru?

oj odpowiadam teoretycznie, bo nie ja buduje altane bez projektu, ale to nie znaczy, ze sie nie da. Jesli chodzi o moja budowe, to projekt, to ja sobie moglem miec, a i tak obmiar musial robic na miejscu majster, zeby zamowic materialy, bo co innego budowa od zera, a co innego przebudowa starego, w ktorym dopiero po rozbiorce czesci okazuje sie, co dalej i czym trzeba robic.

Napisano

> Komin do kominka musi mieć min. 4m. Pod taki komin też potrzebujesz już fundament.

Ale na grilla murowanego w ogrodzie na fundamencie juz nie musi byc pozwolenia grinser006.gif

Napisano

> Ale na grilla murowanego w ogrodzie na fundamencie juz nie musi byc pozwolenia

Nie musi, bo nie ma dookoła budynku, który mógłby podpalić. Ale grill w ogrodzie ma pewne ograniczenia, np. słabo nadaje się do ogrzewania budynku zimą.

hehe.gif

Napisano

> Nie musi, bo nie ma dookoła budynku, który mógłby podpalić. Ale grill w ogrodzie ma pewne

> ograniczenia, np. słabo nadaje się do ogrzewania budynku zimą.

Z przodu grill, z tylu kominek grinser006.gif

A tak po prawdzie ja tez uwazam, ze powinno sie zgodnie z przepisami takie sprawy rozwiazywac. Tylko ten podatek od nieruchomosci za garaz wolnostojacy tak cholernie boli, ze az sie prosi jakas wiate, czy inna altane postawic.

Napisano

> Z przodu grill, z tylu kominek

> A tak po prawdzie ja tez uwazam, ze powinno sie zgodnie z przepisami takie sprawy rozwiazywac.

> Tylko ten podatek od nieruchomosci za garaz wolnostojacy tak cholernie boli, ze az sie prosi

> jakas wiate, czy inna altane postawic.

Za luksus trzymania auta w domu trzeba płacić. A jak Cię bolą podatki to zarejestruj w domu dzialalność gospodarczą. Wtedy zobaczysz co znaczą prawdziwe podatki od nieruchomości.

hehe.gif

Napisano

> Za luksus trzymania auta w domu trzeba płacić. A jak Cię bolą podatki to zarejestruj w domu

> dzialalność gospodarczą. Wtedy zobaczysz co znaczą prawdziwe podatki od nieruchomości.

To glupi argument, w stylu tego zartu o rabinie, co kazal koze wmeldowac.

Chodzi tylko o akademicka dyskusje nt. roznicy wysokosci podatkow w zaleznosci od przeznaczenia budynku. Za Niemca placilo sie podymne od komina, to ludzie zaczeli budowac domy z 1 kominem w centrum, a teraz robia wiaty na samochody. Jak wprowadza podatek od deszczowki, to beda sie odlaczac od kanalizacji burzowej.

Napisano

> To glupi argument, w stylu tego zartu o rabinie, co kazal koze wmeldowac.

wink.gif

> Chodzi tylko o akademicka dyskusje nt. roznicy wysokosci podatkow w zaleznosci od przeznaczenia

> budynku. Za Niemca placilo sie podymne od komina, to ludzie zaczeli budowac domy z 1 kominem w

> centrum, a teraz robia wiaty na samochody. Jak wprowadza podatek od deszczowki, to beda sie

> odlaczac od kanalizacji burzowej.

Nie będą bo podatek od deszczówki ma być niezależny od tego czy jesteś wpięty do kanalizacji czy nie.

zlosnik.gif

Napisano

> Nie będą bo podatek od deszczówki ma być niezależny od tego czy jesteś wpięty do kanalizacji czy

> nie.

Nie bylbym taki pewien - przynajmniej slyszalem co innego i kretynizmem byloby probowac w ogole w jakikolwiek sposob uzasadniac podatek od deszczowki, ktora i tak trafia do gruntu.

Quote:

Jeśli z dachu twojego domu, podjazdu czy parkingu przed sklepikiem deszczówka spływa do gminnej kanalizacji, najpóźniej od 2014 r. zapłacisz za to podatek - pisze w czwartkowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".

Napisano
  • Autor

> Ja Ci pisalem jak zrobic, ale zaraz wyskoczyles ze sciana z kamienia, ktory nie widze bez

> fundamentu (moze jakies zacmienie dzis mam, ale zaczales temat zupelnie inaczej, a potem

> pisales co innego).

> Ludzie na ogrodkach dzialkowych tez zaczynali od tego, ze niewiele chce, a maja regularne domy.

Nie, może zacząłem mało precyzyjnie ale chodzi mi o domek letniskowy. I tego się trzymajmy. A co za różnica czy opalany. Wiem że do kominka potrzebny fundament więc jeśli domek letniskowy nie może być na fundamentach albo inaczej bo zostały mi wytłumaczone rodzaje fundamentów. Nie związany na stałe z podłożem więc pomysł kominka odpada. Ale to nie powinno mieć znaczenia odnośnie domku letniskowego. Chcę zrobić jak najbardziej legalnie ale nie uśmiecha mi się bawić w papierologię jak na zwykły dom a co do tego koszty. Brać nadzór budowlany do altanki np 4X4. facepalm%5B1%5D.gif a co z tego że moja altanka będzie z lepszych materiałów i będzie ocieplona. Różnica będzie tylko w tym czy będę miał łózka tam czy nie. Bo nikt nie zabroni mi mieć w altanie umywalki, prysznica, kuchni i telewizora. A na upartego i łózka bo pracując na działce mam prawo się umyć, coś zjeść i w przerwie obejrzeć mecz i sie na nim zdrzemnąć. Tak samo jak nikt mi nie zabroni spać w pomieszczeniu gospodarczym wśród łopat i grabi jak mnie żona pogoni z chałupy. Więc dla mnie różnic między pom. gospodarczym a domkiem letniskowym nie widzę poza standardem. A z tym można polemizować bo widziałem takie domy że wstydził bym się tam wstawić kosiarkę a z drugiej strony takie pom. gospodarcze w domach że chciałem ściągać buty przed wejściem.

Więc jak ktoś mnie skontroluje skoro ja tam naprawdę nie będę mieszkał a nawet jak mnie nadzór zaskoczy to czy mi nie wolno mieć pom. gospodarczego w standardzie takim jak chcę?? Więc zastanawiam się czy tego domku nie obejść tym sposobem. hmm.gif Czemu prawo zabrania stawiać takich popierdółek jak domek letniskowy do pewnego wymiaru na samo zgłoszenie?? Oczywiście nie dając możliwości meldunku w takiej budowli ok.gif

Sami powodują że ludzie szukają kombinacji. Oczywiście jakieś granice w samowoli powinny być ale z głową ok.gif