Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciśnienie oleju

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do znawców-grzebaczy. Który z zaworów w silniku Z12XE lub podobnych odpowiada za to żeby olej całkowicie nie spływał do miski i pozostawał w układzie? Objaw jest następujący.: Po swapie silnika iodpalaniu po postoju ok 1 godz pompa nie zaciąga oleju. Na jałowym to wręcz nie możliwe trzeba zwiększyć obroty żeby zassała. Po zgaszeniu choćby nawet rozgrzanego nie ma problemów z zassaniem. Mam silnik na gwarancji i jest tojedyny niepokojący objaw więc grzebać zbyt nie mogę ale może ktoś miał podobny problem?

Napisano

Masz na gwarancji wiec co chcesz grzebac - zobacza i stracisz gware, jedz i zglos usterke.

Napisano

Jedyne miejsce które za to odpowiada w tym silniku to w filtrze oleju jest taki zaworek. Zobacz czy nie jest z jakiegoś powodu stale wciśnięty.

Napisano

By może, ale jak będziesz sobie zmieniał olej to na początku nie odkręcaj filtra, jak zleci wszytsko to dopiero odkręc, jak puści ten zaworek to zobaczysz co się stanie i ile Tobie wypłynie

Napisano
  • Autor

Wymienię w takim razie całą podstawę filtra ze starego silnika. Szkoda mi oddawać tego po swapie bo wszystko w nim gra. Ciśnienia na tłokach ok, ciśnienie oleju jak już zaciągnie też ok, zero wycieków, zero łykania oleju - przynajmniej po 2500km.

Napisano

W filtrze oleju są dwa zawory. Obejściowy na wypadek jego zapchania (z reguły spręzynowy) i drugi membranowy który zapobiega wypływowi oleju z magistrali olejowej po wyłączeniu silnika.

Jednak nie wydaje mi się żeby to było powodem braku podciśnienia na wejściu pompy oleju.

• 3 tygodnie później...
Napisano

A masz pomysł co może być tego przyczyną. U brata jest coś podobnego. Jak stoi przez noc to po odpaleniu ze 4 sek świeci kontrolka. U mnie gaśnie od razu