Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda Octavia 1.6 - jaki zestaw?

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do zagazowania silnika 102KM, 1.6. Biorąc pod uwagę solidność i opinie nt. warsztatów, do których mam blisko - w grę wchodzą jak na razie dwie możliwości. Mam więc pytanie o zestaw:

komplet BRC Sequent 24 za około 3000zł czy raczej Stag 300 (ewentualnie 4+), reduktor ACR01, wtryskiwacze REG, za 2800? Mile widziane inne propozycje, jednak co do sterownika - raczej wybiorę sprzęt jednego z producentów podanych wyżej.

TIA piwo.gif

Napisano

Plus BRC, to gwarancja. Respektowana w każdym praktycznie warsztacie z autoryzacją BRC.

Stag, tylko montowany u autoryzowanego ma taka gwarację, a tak to masz gwarancje u kazia w stodole...a ten może być np 700km od Ciebie bo akurat wyjechales na wakacje.

Chyba że się pozmieniało...

Ja mam BRC i poza serwisami przegądami nic nie robię przy niej zlosnik.gif

Napisano

> Plus BRC, to gwarancja. Respektowana w każdym praktycznie warsztacie z autoryzacją BRC.

> Stag, tylko montowany u autoryzowanego ma taka gwarację, a tak to masz gwarancje u kazia w

> stodole...a ten może być np 700km od Ciebie bo akurat wyjechales na wakacje.

> Chyba że się pozmieniało...

Ponosi Cię z tym Kaziem. Zmieniło się jest respektowana wszędzie, kwestia dogadnia się z najbliższym serwisem.

Plus staga to taki, że każdy kowal to ogarnie, w przeciwności do brc do którego trzeba mieć soft i klucz Sprzętowy.

> Ja mam BRC i poza serwisami przegądami nic nie robię przy niej

I tak ma każdy nasz klient bez względu na to co ma założone.

Napisano

> Przymierzam się do zagazowania silnika 102KM, 1.6. Biorąc pod uwagę solidność i opinie nt.

> warsztatów, do których mam blisko - w grę wchodzą jak na razie dwie możliwości. Mam więc

> pytanie o zestaw:

> komplet BRC Sequent 24 za około 3000zł czy raczej Stag 300 (ewentualnie 4+), reduktor ACR01,

> wtryskiwacze REG, za 2800? Mile widziane inne propozycje, jednak co do sterownika - raczej

> wybiorę sprzęt jednego z producentów podanych wyżej.

> TIA

BRC odrzuciłbym na wstępie. Staga 4plus, wtryski mogą być regi, reduktor wziąłbym inny, r01 jest mało stabilny ciśnieniowo, dziś z takim walczyłem, poprawka po fachowcu co to w brc robił i przeszedł na swoje, montuje staga tylko nikt mu nie powiedział, że dysze trzeba rozwiercać.

Napisano
  • Autor

> Stag, tylko montowany u autoryzowanego ma taka gwarację, a tak to masz gwarancje u kazia w

> stodole...a ten może być np 700km od Ciebie bo akurat wyjechales na wakacje.

Staga zakładałbym w autoryzowanym, bo mam blisko, a po gwarancji w razie potrzeby można i samemu pogrzebać w ustawieniach. Z BRC jest pod tym względem gorzej.

> Ja mam BRC i poza serwisami przegądami nic nie robię przy niej

U mnie też jest coś takiego jak przywiązanie do BRC. Lata użytkowania, ponad 100kkm i żadnych problemów poza czyszczeniem elektrozaworu gazu, które bez trudu wykonałem we własnym zakresie. Mam na myśli II generację.

Napisano
  • Autor

> BRC odrzuciłbym na wstępie. Staga 4plus, wtryski mogą być regi, reduktor wziąłbym inny,

Na przykład jaki inny reduktor?

Co do sterownika - fachowiec (mający autoryzowany przez Staga warsztat) radził staga300 pomimo mojej sugestii w kierunku 4+. Stwierdził, że jest nowocześniejszy i podłączany do fabrycznego gniazda diagnostycznego, dzięki czemu podobno lepiej radzi sobie z doborem czasu wtrysku. Dla mnie to niekoniecznie jest zaletą. Może nie jestem postępowy, ale oryginalna elektronika silnika niech działa swoją drogą, a elektronika LPG - swoją.

Napisano

> Na przykład jaki inny reduktor?

Chociażby znienawidzoną przez niektórych teoretyków alaskę. Ten silnik ogarnia bez zająknięcia ale jak chcesz się lepiej poczuć to kme Silver.

> Co do sterownika - fachowiec (mający autoryzowany przez Staga warsztat) radził staga300 pomimo

> mojej sugestii w kierunku 4+. Stwierdził, że jest nowocześniejszy i podłączany do fabrycznego

> gniazda diagnostycznego, dzięki czemu podobno lepiej radzi sobie z doborem czasu wtrysku. Dla

bzdura. Profilaktycznie chce Ci to założyć bo nie jest pewien jak to będzie działać. 4plus, to max do tego sinika. Z resztą cokolwiek (elektronika) plus dobrze dobrane pozostałe graty i dobre strojenie i będzie dobrze.

> mnie to niekoniecznie jest zaletą. Może nie jestem postępowy, ale oryginalna elektronika

> silnika niech działa swoją drogą, a elektronika LPG - swoją.

No może i nie jesteś postępowy...

Napisano

> Ponosi Cię z tym Kaziem. Zmieniło się jest respektowana wszędzie, kwestia dogadnia się z

> najbliższym serwisem.

Albo jest, albo to kwestia dogadania

2 w 1 nie istnieje

> Plus staga to taki, że każdy kowal to ogarnie, w przeciwności do brc do którego trzeba mieć soft

> i klucz Sprzętowy.

> I tak ma każdy nasz klient bez względu na to co ma założone.

To mówisz że te kabelki z popularnego serwisu aukcyjnego nie działają?

Napisano

> BRC odrzuciłbym na wstępie. Staga 4plus, wtryski mogą być regi, reduktor wziąłbym inny, r01

> jest mało stabilny ciśnieniowo, dziś z takim walczyłem, poprawka po fachowcu co to w brc

> robił i przeszedł na swoje, montuje staga tylko nikt mu nie powiedział, że dysze trzeba

> rozwiercać.

Rozumiem że trzeba się reklamować ale żeby aż tak?

Do autora - znajdź porządnego gazownika i załóż to na czym się zna najlepiej.

Napisano

> Albo jest, albo to kwestia dogadania

> 2 w 1 nie istnieje

> To mówisz że te kabelki z popularnego serwisu aukcyjnego nie działają?

Działają tylko trzeba mieć shakowaną wersję programu.

Napisano

> Działają tylko trzeba mieć shakowaną wersję programu.

Zapewne obrócić się jeszcze trzy razy zgodnie z ruchem wskazówek zegara i splunąć przez lewe ramię.

Skąd Wy takie farmazony bierzecie? Kabel z allegro, soft z lpgforum (normalny, żaden wstrząśnięty) i tyle. Do strojenia potrzebny jeszcze map sensor (ceny różne, tani nie jest).

Napisano

> Zapewne obrócić się jeszcze trzy razy zgodnie z ruchem wskazówek zegara i splunąć przez lewe ramię.

> Skąd Wy takie farmazony bierzecie? Kabel z allegro, soft z lpgforum (normalny, żaden wstrząśnięty)

> i tyle. Do strojenia potrzebny jeszcze map sensor (ceny różne, tani nie jest).

A ten z lpgforum to myślisz jaki jest? Czakram zdjął zabezpieczenie czy może bezpośrednio od Makaronów? zlosnik.gif

Nie ma legalnego softu BRC działającego bez klucza.

Napisano

Normalny jest. Zabezpieczenia to miały softy do wczesnych SQ24 chodzące po RS. Od dawna SQ24 programuje się P&D na usb bez żadnego klucza.

Napisano

> Normalny jest. Zabezpieczenia to miały softy do wczesnych SQ24 chodzące po RS. Od dawna SQ24

> programuje się P&D na usb bez żadnego klucza.

Widzę że wiesz lepiej od dystrybutora. OK.

Napisano
  • Autor

> bzdura. Profilaktycznie chce Ci to założyć bo nie jest pewien jak to będzie działać. 4plus, to

> max do tego sinika. Z resztą cokolwiek (elektronika) plus dobrze dobrane pozostałe graty i

> dobre strojenie i będzie dobrze.

Jeżeli nie wybiorę BRC, to zastanowię się, czy nie poszukać innego fachowca od staga, który nie będzie odradzał 4+.

> No może i nie jesteś postępowy...

I na razie dobrze mi z tym... devil.gif