Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hak holowniczy

Featured Replies

Napisano

Rozważam montaż haka w celu okazjonalnego ciągania niewielkiej przyczepki towarowej, ewentualnie przypięcia uchwytu na rowery.

Nie mam doświadczenia - na co zwrócić uwagę przy wyborze i montażu haka? Jacyś producenci są szczególnie godni tudzież niegodni polecenia?

Może ktoś zna jakiś zakład w okolicach Lublina, który fachowo ogarnia haki i elektrykę...?

Napisano

> Rozważam montaż haka w celu okazjonalnego ciągania niewielkiej przyczepki towarowej, ewentualnie

> przypięcia uchwytu na rowery.

> Nie mam doświadczenia - na co zwrócić uwagę przy wyborze i montażu haka? Jacyś producenci są

> szczególnie godni tudzież niegodni polecenia?

> Może ktoś zna jakiś zakład w okolicach Lublina, który fachowo ogarnia haki i elektrykę...?

powinień miec certyfikat

najlepiej jakby był mocowany w tych samuch miejscach co oryginał

Napisano

dedykowane haki do auta przeważnie zakłada się w miejsce zderzaka tylko plastik zakładasz swój, chyba że producent przewiduje mocowanie do podłużnicy bez ściągania zderzaka. Jeżeli twoje auto to to w opisie lancerek to ze zdjęć wydaje mi się iż montujesz go na podłużnice, najważniejsze przy kupnie używanego haka to tabliczka z homologacją bez tego nie zarejestrujesz.

Napisano

> Rozważam montaż haka w celu okazjonalnego ciągania niewielkiej przyczepki towarowej, ewentualnie

> Nie mam doświadczenia - na co zwrócić uwagę przy wyborze i montażu haka? Jacyś producenci są

>

haki ze Słupska mają dobrą opinię

Napisano

> Może ktoś zna jakiś zakład w okolicach Lublina, który fachowo ogarnia haki i elektrykę...?

http://haki.lublin.pl/

ja u nich kupuję

Napisano

> Nie mam doświadczenia - na co zwrócić uwagę przy wyborze i montażu haka?

Na estetykę i wygodę użytkowania biglaugh.gif

Miałem hak z kulą odkręcaną, a teraz mam wypinany Westfalii.

Różnica w użytkowaniu jest kolosalna.

Podłączenie haka trwa 10 sekund. Płytka z gniazdem przyczepy jest po wypięciu haka chowana w zderzak, tak że nie widać czy auto ma hak.

Poprzednio z wersją odkręcaną zawsze był problem. A to sie wymazałem jakimś błockiem a to sie śruba nie chciala odkręcić...

Napisano

> Na estetykę i wygodę użytkowania

> Miałem hak z kulą odkręcaną, a teraz mam wypinany Westfalii.

> Różnica w użytkowaniu jest kolosalna.

> Podłączenie haka trwa 10 sekund. Płytka z gniazdem przyczepy jest po wypięciu haka chowana w

> zderzak, tak że nie widać czy auto ma hak.

> Poprzednio z wersją odkręcaną zawsze był problem. A to sie wymazałem jakimś błockiem a to sie

> śruba nie chciala odkręcić...

A ze tak glupio spytam, po co wogole hak odkrecac czy wypinać?

Napisano

> A ze tak glupio spytam, po co wogole hak odkrecac czy wypinać?

Estetyka i kąt zejścia.

Przykładowo - w Jeep'ie GC na fabrycznym zawieszeniu jest około 29 stopni. Z podpiętym hakiem spada pewnie o połowę co sprawia, że -w praktyce- orze się drogę np. w większości stromych wjazdów do garażu, albo chociażby zjeździe z lawety (ostatnio testowałem).

Z drugiej strony, hak jest skuteczną ochroną przy drobnych kolizjach, kiedy ktoś z tyłu nie zdąży wyhamować, więc jestem zdania, że lepiej zostawić go wpiętego na stałe.

Napisano

> A ze tak glupio spytam, po co wogole hak odkrecac czy wypinać?

Jak byś pare razy przypie... klnie.gif solidnie piszczelem o wystający hak to byś wiedział dlaczego. biglaugh.gif

Poza tym taki hak słabo wygląda

Napisano

> Jak byś pare razy przypie... solidnie piszczelem o wystający hak to byś wiedział dlaczego.

Hak założylem w styczniu. Wczesniej nigdy nie mialem auta z hakiem.

Piszczelem przylozyelm raz a porzadnie. Tak bolalo, ze juz nie ma mozliwosci zebym jeszcze kiedys przylozyl - taki ostrozny teraz jestem.

> Poza tym taki hak słabo wygląda

Mi sie podoba