Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

już mieszkasz, czy jeszcze składasz?

Featured Replies

Napisano

Niemcy mają takie powiedzenie (chyba z jakiejś reklamy, czy coś) o meblach Ikea. Teraz rozumiem, skąd to. Procz papierowego lakieru na korpusach zrobionych z imho gorszych płyt wiórowych, niż reszta świata, mają oni parę głupich patentów. Jednym z nich jest przykręcanie szafek pleckami do ściany zamiast normalnie na zawieszkach na szynie wieszać. Szyny i zawieszki kupiłem w hurtowni, pomontowałem, zawiesiłem, ale pojęcia nie mam, co począć ze słupkiem - też powinno się kręcić do ściany, ale ja za słupkiem mam wnękę na 12cm i mi się słupek chyboce. Oczywiście przykręcę go do szafek, ale to będzie trzymać na boki, ale niewiele przód/tył - a mam mieć tam piekarnik i mikrofalę. Macie jakieś sugestie?

Napisano

Skrecisz do szafek, wsadzisz sprzety bedzie ok. A jak sie boisz to mozesz jeszcze gora skrecic.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Skrecisz do szafek, wsadzisz sprzety bedzie ok. A jak sie boisz to mozesz jeszcze gora skrecic.

> Krawiec

w sensie do szafek wiszacych?

myslisz ze 4 standardowe nozki z hurtowni meblarskiej stykna?

Napisano

> w sensie do szafek wiszacych?

Tak

> myslisz ze 4 standardowe nozki z hurtowni meblarskiej stykna?

A to po co?

Krawiec

Napisano

> Niemcy mają takie powiedzenie (chyba z jakiejś reklamy, czy coś) o meblach Ikea. Teraz rozumiem,

> skąd to. Procz papierowego lakieru na korpusach zrobionych z imho gorszych płyt wiórowych, niż

> reszta świata, mają oni parę głupich patentów.

porównaj z meblami z brw, bodzia itp, płyty wcale nie są takie złe, korpusy powinny być obudowane płytami od zewnątrz

> Jednym z nich jest przykręcanie szafek pleckami

> do ściany zamiast normalnie na zawieszkach na szynie wieszać.

jak dobrze pamiętam masz Faktuma, meble projektowane 15lat temu, wtedy nikt o szynach nie myślał, a te mocowania dają jakąś szansę na poziomowanie wiszącej szafki, klasyczne uszy tego nie mają, pozostaje zabawa podkładaniem czegoś.

Nowy Metod wiesza się na szynie.

> Szyny i zawieszki kupiłem w

> hurtowni, pomontowałem, zawiesiłem, ale pojęcia nie mam, co począć ze słupkiem - też powinno

> się kręcić do ściany, ale ja za słupkiem mam wnękę na 12cm i mi się słupek chyboce. Oczywiście

> przykręcę go do szafek, ale to będzie trzymać na boki, ale niewiele przód/tył - a mam mieć tam

> piekarnik i mikrofalę. Macie jakieś sugestie?

ze słupkiem mam podobną zagwozdkę, tyle że u mnie jest osobno i przykręcenie do szafek odpada. Jedyne co mi przyszło do głowy to we wnęce centralnie kołek z oczkiem i jakieś połączenie uchwytów z oczkiem śrubami.

Napisano
  • Autor

> Tak

> A to po co?

> Krawiec

jak po co? korpusem na ziemi ma stac?

Napisano
  • Autor

> porównaj z meblami z brw, bodzia itp, płyty wcale nie są takie złe, korpusy powinny być obudowane

> płytami od zewnątrz

wait... what? Mi dali panele wykonczeniowe tylko tam, gdzie nok korpusu jest na wierzchu, tj. na jeden bok slupka oraz przy okapie po obu stronach.

Napisano

> wait... what? Mi dali panele wykonczeniowe tylko tam, gdzie nok korpusu jest na wierzchu, tj. na

> jeden bok slupka oraz przy okapie po obu stronach.

no i prawidłowo, boki nieosłonięte zakrywasz panelami

Napisano

> Niemcy mają takie powiedzenie (chyba z jakiejś reklamy, czy coś) o meblach Ikea. Teraz rozumiem,

> skąd to. Procz papierowego lakieru na korpusach zrobionych z imho gorszych płyt wiórowych, niż

> reszta świata, mają oni parę głupich patentów. Jednym z nich jest przykręcanie szafek pleckami

> do ściany zamiast normalnie na zawieszkach na szynie wieszać. Szyny i zawieszki kupiłem w

> hurtowni, pomontowałem, zawiesiłem,

Rozumiem, że zostałeś przy starym systemie Faktum.

W Metod, masz już szyny do szafek górnych. W dolnych możesz sobie wybrać, czy stawiasz je na nóżkach przód i tył, czy mocujesz do ściany na szynie i dajesz tylko przednie nóżki. To tylko taka luźna uwaga.

Skompletowałeś swój Faktum w 100 procentach? Bo z tego co wiem, z dostępnością elementów do niego jest ogólnie lipa (pomimo zapowiedzi 2-letniej dostępności wszystkiego).

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że zostałeś przy starym systemie Faktum.

> W Metod, masz już szyny do szafek górnych. W dolnych możesz sobie wybrać, czy stawiasz je na

> nóżkach przód i tył, czy mocujesz do ściany na szynie i dajesz tylko przednie nóżki. To tylko

> taka luźna uwaga.

> Skompletowałeś swój Faktum w 100 procentach? Bo z tego co wiem, z dostępnością elementów do niego

> jest ogólnie lipa (pomimo zapowiedzi 2-letniej dostępności wszystkiego).

generalnie tak i to jeszcze w grudniu, choc widze, ze bez rzezby sie nie obedzie, np. szafka do okapu (teleskopowy), to zwykly prostopadloscian, a powinna miec dno podniesione - albo bede wycinal i dodawal polke, albo przerobie dno i umieszcze je wyzej. Inny fcukup, to krotkie cokoly - srednio widze takie sztukowanie cokolow.

I mam pytanie o szafke narozna:

2014-08-19%252022.25.20.jpg

jaka musi byc minimalna szerokosc tej blendy, by drzwiczki otwieraly sie bez problemu? Zdaje sie, ze musze ja zwezic, ale nie wiem o ile moge (tu mam pewna dowolnosc, bo przesuwam sobie w ten sposob ciag szafek w lewo). Blenda ma dyszke, a na wydruku z planera powinno byc chyba 4.7cm.

Napisano

> I mam pytanie o szafke narozna:

> jaka musi byc minimalna szerokosc tej blendy, by drzwiczki otwieraly sie bez problemu? Zdaje sie,

> ze musze ja zwezic, ale nie wiem o ile moge (tu mam pewna dowolnosc, bo przesuwam sobie w ten

> sposob ciag szafek w lewo). Blenda ma dyszke, a na wydruku z planera powinno byc chyba 4.7cm.

Przejdź się do IKEI i spróbuj pogadać... ale nie ze sprzedawcami, tylko z ichnimi monterami. Podejrzewam, że z rana spokojnie kogoś zastaniesz.

Napisano
  • Autor

> Przejdź się do IKEI i spróbuj pogadać... ale nie ze sprzedawcami, tylko z ichnimi monterami.

> Podejrzewam, że z rana spokojnie kogoś zastaniesz.

Zadzwonie z ranca - tez maja takich na linii. Kuzwa rzezby w szafce okapowej dopiero polowa, a mi sie prund w le wkretarko-wiertarce skonczyl. Denku juz przesuniete, jeszcze tylko otwory na rure i mozna dalej z szafkami jechac. Bede jeszcze musial popodcinac korpusy szafek na wode, kanalize (zmywarka), prad (piekarnik) i gaz. Oby sie kuzwa szuflady pod plyta gazowa zmiescily, bo mam uncool przylacze gazowe:

20140819_233853.jpg

Napisano

> szafka do

> okapu (teleskopowy), to zwykly prostopadloscian, a powinna miec dno podniesione - albo bede

> wycinal i dodawal polke, albo przerobie dno i umieszcze je wyzej.

Zaraz, w przypadku okapu dno tej szafki w ogóle się wyrzuca i zamiast niego wstawia okap przykręcany przecież do ścianek bocznych. No chyba, że zapodałeś sobie jakiś ciekawy okap przykręcany do dna szafki? hmm.gif

> I mam pytanie o szafke narozna:

> jaka musi byc minimalna szerokosc tej blendy, by drzwiczki otwieraly sie bez problemu? Zdaje sie,

> ze musze ja zwezic, ale nie wiem o ile moge (tu mam pewna dowolnosc, bo przesuwam sobie w ten

> sposob ciag szafek w lewo)

Nie pamiętam- do czego właściwie służy ta blenda? Przecież do tej narożnej szafki można bezpośrednio dosunąć bok sąsiedniej szafki. Przynajmniej tak to montowali na ekspozycjach i tak się do tego przymierzałem jak miałem kupić ten właśnie typ szafki narożnej... spineyes.gif

A słupek zapełnij gratami, wypoziomuj i wtedy przykręć do szafek wiszących. Nawet bez przykręcania jak będzie obciążony to stanie się nagle stabilny.

Poza tym jeżeli obok słupka mają stać zwykłe szafki, to panel boczny na słupku powinien kończyć się na wysokości szafki stojącej. Inaczej będziesz widział krawędź tego panela pomiędzy frontami słupka a frontami szafki stojącej. Nie wygląda to dobrze i zaburza "ciągłość" frontów. Nawet chyba sprzedawali takie odpowiednio krótsze panele do tego.

Panel boczny nie powinien nigdy znaleźć się pomiędzy szafkami jeżeli te szafki są jednakowej głębokości.

Napisano

> Nie pamiętam- do czego właściwie służy ta blenda?

odsuwa drzwiczki tak, ze jak je otworzysz to otwieraja sie normalnie i nie sa ograniczone wlasnym uchwytem i tym z drzwi z drugiej strony. Bez niej drzwi nie otworzylyby sie w pelnym zakresie

Napisano

> odsuwa drzwiczki tak, ze jak je otworzysz to otwieraja sie normalnie i nie sa ograniczone wlasnym

> uchwytem i tym z drzwi z drugiej strony. Bez niej drzwi nie otworzylyby sie w pelnym zakresie

Czyli jej szerokość jest niejako ozależniona od systemu uchwytów jaki będzie wykorzystany, od tego czy w sąsiedniej szafce będą drzwi czy szuflady, no i czy ewentualne zawiasy będą tam z lewej czy z prawej strony. W niektórych sytuacjach można więc z tej blendy całkowicie zrezygnować.

Napisano

> reszta świata, mają oni parę głupich patentów. Jednym z nich jest przykręcanie szafek pleckami

> do ściany zamiast normalnie na zawieszkach na szynie wieszać. Szyny i zawieszki kupiłem w

> hurtowni, pomontowałem, zawiesiłem, ale pojęcia nie mam, co począć ze słupkiem - też powinno

> się kręcić do ściany, ale ja za słupkiem mam wnękę na 12cm i mi się słupek chyboce. Oczywiście

> przykręcę go do szafek, ale to będzie trzymać na boki, ale niewiele przód/tył - a mam mieć tam

> piekarnik i mikrofalę. Macie jakieś sugestie?

A nie da się we wnęce wstawić dystansu na 12cm i do niego przykręcić szafki?

Mój słupek przykręcałem do ściany i jeszcze skręciłem go z górnymi i dolnymi szafkami..

Napisano

> A nie da się we wnęce wstawić dystansu na 12cm i do niego przykręcić szafki?

> Mój słupek przykręcałem do ściany i jeszcze skręciłem go z górnymi i dolnymi szafkami..

Albo kątownikiem do ściany - idealnie widać na zdjęciu

Napisano
  • Autor

> Zaraz, w przypadku okapu dno tej szafki w ogóle się wyrzuca i zamiast niego wstawia okap

> przykręcany przecież do ścianek bocznych. No chyba, że zapodałeś sobie jakiś ciekawy okap

> przykręcany do dna szafki?

no wlasnie w tym modelu obudowa wewnatrz jest mniejsza od szafki i z kazdej strony jest luz. Ponoc sa jakies specjalne regulowane mocowania, ale nikt jeszcze takich nie widzial. Przykreca sie do polki.

> Nie pamiętam- do czego właściwie służy ta blenda? Przecież do tej narożnej szafki można

> bezpośrednio dosunąć bok sąsiedniej szafki. Przynajmniej tak to montowali na ekspozycjach i

> tak się do tego przymierzałem jak miałem kupić ten właśnie typ szafki narożnej...

a jak sie wysuwa szuflade/otwiera drzwiczki w szafce prostopadlej bez haczenia o uchwyt?

> A słupek zapełnij gratami, wypoziomuj i wtedy przykręć do szafek wiszących. Nawet bez przykręcania

> jak będzie obciążony to stanie się nagle stabilny.

> Poza tym jeżeli obok słupka mają stać zwykłe szafki, to panel boczny na słupku powinien kończyć się

> na wysokości szafki stojącej. Inaczej będziesz widział krawędź tego panela pomiędzy frontami

> słupka a frontami szafki stojącej. Nie wygląda to dobrze i zaburza "ciągłość" frontów. Nawet

> chyba sprzedawali takie odpowiednio krótsze panele do tego.

> Panel boczny nie powinien nigdy znaleźć się pomiędzy szafkami jeżeli te szafki są jednakowej

> głębokości.

musi byc widac, bo inaczej ciag wiszacy bedzie dluzszy od stojacego o 1.3cm.

Napisano

> no wlasnie w tym modelu obudowa wewnatrz jest mniejsza od szafki i z kazdej strony jest luz.

No to nie należy narzekać na szafkę, tylko na okap... skromny.gif

> a jak sie wysuwa szuflade/otwiera drzwiczki w szafce prostopadlej bez haczenia o uchwyt?

Problem jest z szufladami.

Bo jeśli to drzwiczki z zawiasami po lewej stronie, to nie otworzą się całkowicie do 90 stopni i tyle. A jeśli zawiasy po prawej to zupełnie nie ma problemu.

Zresztą o ile pamiętam, to te drzwiczki od szafki narożnej po otwarciu też będą się opierać o te obok.

Ale jeśli pytasz o minimalną szerokość blendy, weź po prostu pod uwagę głębokość swoich uchwytów.

A w ogóle czym się zasłania taką białą blendę? Są specjalne fronty do tego, czy trzeba coś sobie docinać?