Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odbiór elewacji ?

Featured Replies

Napisano

Witam !

Od jutra zaczynam odbiór elewacji domu, na co warto zwracać uwagę ?

Z tego co wiem to ewentualne zniszczenia, równomierność koloru, kąty. Czy coś jeszcze ?

Jak jest z pionami i poziomami ?

Poziomy wydają się być ok, ale w pionach jest kilka miejsc gdzie na poziomnicy 2m są łagodnie przechodzące szpary do ok 4mm, gołym okiem na baranku tego nie widać. Jest na to jakaś norma ?

Napisano

Obróbki przy drzwiach/oknach ok.gif

I czy jest równo żywica (no chyba że masz tylko baranek), bo jak będzie krzywo i wieczorem/w nocy zapalisz światło którego źródło będzie na ścianie to czerwona.gifpanic.gif bida panie no.gif I najłatwiej sprawdzić to wieczorem - halogen 100w przykładasz do ściany pod kątem 90* i patrzysz jak wygląda wink.gif

Napisano

> Jest na to jakaś norma ?

Moze przypomnij sobie na jaka jakosc robot sie umawialiscie przy podpisaniu umowy smile.gif

Napisano

sprawdzenie w pionie i poziomie to nie wszystko. Sprawdź po skosie czy im czasem coś nie uciekło

Napisano
  • Autor

> sprawdzenie w pionie i poziomie to nie wszystko. Sprawdź po skosie czy im czasem coś nie uciekło

sprawdzę i .. grinser006.gif? Pewnie będą nieduże odchylenia, tj pisałem gołym okiem nie widoczne. Tynki wew jest łatwo sprawdzić czy nie ma więcej niż 2mm/2m ale z zewnętrzną elewacją tak chyba nie ma ..

Napisano
  • Autor

> Moze przypomnij sobie na jaka jakosc robot sie umawialiscie przy podpisaniu umowy

wysoką ! grinser006.gif

Niestety ani wykonawca nie podał normy w jakiej wykonuje, ani ja w jakiej będe odbierać.

Pytał się jedynie co robimy jak ściana będzie miała wybrzuszenia i uciekała w pionie, czy odchodzimy od pionu ale trzymamy się jednej płaszczyzny, czy robimy pion kosztem pofałdowań.

Napisano
  • Autor

> Obróbki przy drzwiach/oknach

> I czy jest równo żywica (no chyba że masz tylko baranek), bo jak będzie krzywo i wieczorem/w nocy

> zapalisz światło którego źródło będzie na ścianie to bida panie I najłatwiej sprawdzić to

> wieczorem - halogen 100w przykładasz do ściany pod kątem 90* i patrzysz jak wygląda

żywica icon_eek.gif?

żywicę to mam na podłogach wink.gif. Obróbki tradycyjnie listwy startowe przy oknie/drzwiach i potem już tynk - baranek.

Na razie w jednym ościeżu wypatrzyłem że chyba nie ma kąta, muszę to sprawdzić a tak to struktura jednolita, bez plam, tynk dochodzi do ok połowy zatyczki/zakończenia parapety, więc jest ok.

Napisano

> żywica ?

Te malutkie kamyczki które zazwyczaj używa się do podmurówki wink.gif

Napisano

> Witam !

> Od jutra zaczynam odbiór elewacji domu, na co warto zwracać uwagę ?

> Z tego co wiem to ewentualne zniszczenia, równomierność koloru, kąty. Czy coś jeszcze ?

> Jak jest z pionami i poziomami ?

> Poziomy wydają się być ok, ale w pionach jest kilka miejsc gdzie na poziomnicy 2m są łagodnie

> przechodzące szpary do ok 4mm, gołym okiem na baranku tego nie widać. Jest na to jakaś norma ?

ja nawet katow, plaszczyzn i pioniw nie sprawdzalem - to golym okiem widac, ze nie jest dobrze, ale tez wiem, jak wyglada mur pod spodem i wiem, ze welna nie da sie tak wyrownac, jak styro (styro mozna tarka potraktowac, pocienic goracym drutem itp., a welna tylko gruboscia kleju, na ktory sie klei). Moglem sie wyklocac, ale wolalem miec spokoj. Istotny jest efekt optyczny, zgodnosc ze sztuka (mostki, rogi okien, kolkowanie itd.), wykonczenie otworow itp.

Napisano
  • Autor

> ja nawet katow, plaszczyzn i pioniw nie sprawdzalem - to golym okiem widac, ze nie jest dobrze, ale

> tez wiem, jak wyglada mur pod spodem i wiem, ze welna nie da sie tak wyrownac, jak styro

> (styro mozna tarka potraktowac, pocienic goracym drutem itp., a welna tylko gruboscia kleju,

> na ktory sie klei). Moglem sie wyklocac, ale wolalem miec spokoj. Istotny jest efekt optyczny,

> zgodnosc ze sztuka (mostki, rogi okien, kolkowanie itd.), wykonczenie otworow itp.

O to akurat jestem spokojny, bo ekipa jest raczej z tych dobrych, mająca wiele poleceń i referencji. O mostki się bałem więc pilnowałem, kołkowanie (termodyble) to zaleciłem im aby mniej ich dawali na dole grinser006.gif. Na moje życzenia nawet podwójna siatka była, w tym pancer i lepsze kątowniki.

Wizualnie też ok, tylko właśnie te piony nie dają mi spokoju ..

Przy styro fakt, że można dużo rzeczy wyrównać (choć ściany nie były krzywe).

Napisano

> O to akurat jestem spokojny, bo ekipa jest raczej z tych dobrych, mająca wiele poleceń i

> referencji. O mostki się bałem więc pilnowałem, kołkowanie (termodyble) to zaleciłem im aby

> mniej ich dawali na dole . Na moje życzenia nawet podwójna siatka była, w tym pancer i lepsze

> kątowniki.

> Wizualnie też ok, tylko właśnie te piony nie dają mi spokoju ..

> Przy styro fakt, że można dużo rzeczy wyrównać (choć ściany nie były krzywe).

a na co konkretnie Ci ten pion? Ja rozumiem.wewnatrz tynki, tam gdzie maja byc szafy przy scianach, szczegolnie w kuchni i lazience, ale na elewacji to glownie optyka.

Zreszta jesli sciany trzymaja pion, to elewacja nie powinna od niego odbiegac, bo i jak? Na gorze dali 1cm kleju, a na dole 4?

Napisano
  • Autor

> a na co konkretnie Ci ten pion? Ja rozumiem.wewnatrz tynki, tam gdzie maja byc szafy przy scianach,

> szczegolnie w kuchni i lazience, ale na elewacji to glownie optyka.

> Zreszta jesli sciany trzymaja pion, to elewacja nie powinna od niego odbiegac, bo i jak? Na gorze

> dali 1cm kleju, a na dole 4?

Wiesz to nie odbiega 3cm, tylko jakieś 5mm, wystarczy że źle przytarli czy dali ciut więcej kleju. Ściany też nie były idealne, bo deko wieńce i stropy mogły wystawać. Namąciłem też ja bo metr od dołu jest dodatkowa siatka - choć właśnie na ok 1m jest jakby wklęsłe.

Przeszkadzać może nie przeszkadza, ale szukam właśnie pkt odniesienia ..

Napisano

> Wiesz to nie odbiega 3cm, tylko jakieś 5mm, wystarczy że źle przytarli czy dali ciut więcej kleju.

> Ściany też nie były idealne, bo deko wieńce i stropy mogły wystawać. Namąciłem też ja bo metr

> od dołu jest dodatkowa siatka - choć właśnie na ok 1m jest jakby wklęsłe.

> Przeszkadzać może nie przeszkadza, ale szukam właśnie pkt odniesienia ..

a byles w trakcie? miales zastrzezenia?

Napisano

> Wiesz to nie odbiega 3cm, tylko jakieś 5mm, wystarczy że źle przytarli czy dali ciut więcej kleju.

> Ściany też nie były idealne, bo deko wieńce i stropy mogły wystawać. Namąciłem też ja bo metr

> od dołu jest dodatkowa siatka - choć właśnie na ok 1m jest jakby wklęsłe.

> Przeszkadzać może nie przeszkadza, ale szukam właśnie pkt odniesienia ..

Czekaj, czekaj, masz różnicę w elewacji zew. na PÓŁ CENTYMETRA i widzisz w tym problem? rotfl.gif Chłopie daj sobie spokój, lepiej grilla odpal i piwko walnij smile.gif

Napisano
  • Autor

> a byles w trakcie? miales zastrzezenia?

bylem, nie mialem ale i z poziomnica nie latalem

Napisano
  • Autor

> Czekaj, czekaj, masz różnicę w elewacji zew. na PÓŁ CENTYMETRA i widzisz w tym problem? Chłopie

> daj sobie spokój, lepiej grilla odpal i piwko walnij

no tak grinser006.gif, wiesz zalezy od pkt odniesienia, jakbym w tynkach wew tak mial to bym tynkarza szybko pogonil, a z eleacja, no wlasnie nie wiem.

Te 0.5cm to jest na 2m poziomnicy.

Napisano

> no tak , wiesz zalezy od pkt odniesienia, jakbym w tynkach wew tak mial to bym tynkarza szybko

> pogonil, a z eleacja, no wlasnie nie wiem.

> Te 0.5cm to jest na 2m poziomnicy.

Ja w trakcie budowy nie przejmowałem się pierdołami.

Jeśli na oko było OK, to płaciłem i przechodziłem do następnego punktu programu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w trakcie budowy nie przejmowałem się pierdołami.

> Jeśli na oko było OK, to płaciłem i przechodziłem do następnego punktu programu

Taa, tylko te pierdoly moge sie potem zemscic wpysk.gif, a akurat elewacja to jeden z wiekszych wydatkow tongue.gif

Napisano

> Taa, tylko te pierdoly moge sie potem zemscic , a akurat elewacja to jeden z wiekszych wydatkow

A wlasnie, jaki jest mniej więcej koszt za m2 elewacji nie wliczając w to ceny styropianu?

Napisano

> Taa, tylko te pierdoly moge sie potem zemscic , a akurat elewacja to jeden z wiekszych wydatkow

Ale jak już wykonane, to IMO lepiej nie poprawiać.

W trakcie można było jeszcze zwrócić uwagę na jakieś niedociągnięcia i to robiłem - np. drzwi nie dało się do końca otworzyć, więc zrywali siatkę i docinali styropian.

Ale po końcowym zaciągnięciu kolorem, to ja bym już niczego nie ruszał, bo mogą zrobić gorzej, niż było zlosnik.gif

Napisano

> U mnie za robotę brali 40zł z m2.

A ile extra wychodza siatki, kleje i jakis tam tynk z sredniej polki?

Napisano

> A ile extra wychodza siatki, kleje i jakis tam tynk z sredniej polki?

Takie pozycje znalazłem w notatkach smile.gif

Struktura na elewację, żywica na podmurówkę, grunt, siatka 4 692,00 zł

Styropian, kleje i inne mat. na elewację 4 307,58 zł

Podbitka, styropian, pianka montażowa 3 844,64 zł

Wykonastwo ocieplenia i elewacji 11 000,00 zł

Z 11000/39 wynika, że elewacji było 282 m2.

Materiały: 12844/282 = 45zł na m2.

Styropian 12cm. Grubszy wyjdzie drożej na m2.

Napisano

> Takie pozycje znalazłem w notatkach

> Struktura na elewację, żywica na podmurówkę, grunt, siatka 4 692,00 zł

> Styropian, kleje i inne mat. na elewację 4 307,58 zł

> Podbitka, styropian, pianka montażowa 3 844,64 zł

> Wykonastwo ocieplenia i elewacji 11 000,00 zł

> Z 11000/39 wynika, że elewacji było 282 m2.

> Materiały: 12844/282 = 45zł na m2.

> Styropian 12cm. Grubszy wyjdzie drożej na m2.

Dzieki 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Ale jak już wykonane, to IMO lepiej nie poprawiać.

> W trakcie można było jeszcze zwrócić uwagę na jakieś niedociągnięcia i to robiłem - np. drzwi nie

> dało się do końca otworzyć, więc zrywali siatkę i docinali styropian.

> Ale po końcowym zaciągnięciu kolorem, to ja bym już niczego nie ruszał, bo mogą zrobić gorzej, niż

> było

Ok juz wiem dlaczego tak wyszlo ciagneli tarke od dolu do gory, wiec nacisk najwiekszy jeat od ok 1m, stad tam ucieka od pionu.

Napisano
  • Autor

> A wlasnie, jaki jest mniej więcej koszt za m2 elewacji nie wliczając w to ceny styropianu?

130zl /m2 placilem ale z 20cm stryro 0.31, w tym siatka x2, klej x2, termodyble oraz tynk hybrydowy- modyfikowany silikonowy Caparola. Bez styro to chyba z 40zl mniej.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam !

> Od jutra zaczynam odbiór elewacji domu, na co warto zwracać uwagę ?

> Z tego co wiem to ewentualne zniszczenia, równomierność koloru, kąty. Czy coś jeszcze ?

> Jak jest z pionami i poziomami ?

> Poziomy wydają się być ok, ale w pionach jest kilka miejsc gdzie na poziomnicy 2m są łagodnie

> przechodzące szpary do ok 4mm, gołym okiem na baranku tego nie widać. Jest na to jakaś norma ?

są normy a sam załącznik techniczny do umowy o wykonanie prac związanych z BSO ma kilka stron gdzie jasno w formie pytań i odpowiedzi odznaczasz sposób mocowania izolacji, sposób obrobienia glifów okiennych, montaż parapetów, listew przyokiennych, startowych, termodybli i innych kluczowych elementów mających istotny wpływ na trwałość.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,nadzor_i_odbior_elewacji_wykonanej_w_technologii_bso_-_cz__i,4718

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,nadzor_i_odbior_elewacji_wykonanej_w_technologii_bso_-_cz__ii,4758