Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piła spalinowa łańcuchowa - jaką wybrać

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję kupić jakąś tanią piłę łańcuchową, na początek będzie mi potrzebna żeby zrobić porządek na działce gdzie jest sporo różnych samosiejek (ok 4 letnich / mają jakieś 8-10cm średnicy), raczej same proste zadania do wykonania.

Czy możecie coś polecić, czy dowiem się że wszystkie tanie są do niczego ? biglaugh.gif

Wybrałem wstępnie 3 modele:

PIŁA SPALINOWA KRAFT&STÄRKE (159zł)

wręcz śmiesznie niska cena

z minusów widzę że jest bardzo ciężka i ma tylko rok gwarancji i trzeba odsyłać w razie czego

Pilarka spalinowa PN3800-30 (198zł)

waga mniejsza, myślę że nie problematyczna

24 miesiące gwarancji w serwisie który jest w miarę blisko

Piła spalinowa NAC TT CS2500 (299zł)

bardzo lekka więc chyba będzie to duży plus

24 miesiące gwarancji w serwisie który jest niedaleko

niestety najdroższa i praktycznie chyba o najmniejszych możliwościach

Napisano

zastanów się nad Taką

serwis jeśli już coś się będzie działo to masz w Ustroniu

Pilarki oprócz jakiejś banalnej regulacji nie psują się zbytnio

Do dostania masz zarówno prowadnicę jak i łańcuch

Napisano

> zastanów się nad Taką

> serwis jeśli już coś się będzie działo to masz w Ustroniu

> Pilarki oprócz jakiejś banalnej regulacji nie psują się zbytnio

> Do dostania masz zarówno prowadnicę jak i łańcuch

no chyba zartujesz harder to najgorszy z mozliwych chinczykow. U mnie w miesci nikt nie podejmie się naprawy tego badziewia. Jak juz chcesz to ewentualnie nac. Ale powaznie zastanow sie nad zakupem elektrycznej przynajmniej nie bedzie sie sypac

Napisano

> no hyba zartujesz

a widzisz, nie żartuję

wiadomo że chinol, ale lepsze to niż jakiś NAC....a to sporadycznego użytku wystarczy....

chyba że proponujesz Stihla smile.gif

Napisano

Wlasnie nac bedzie lepszy od hardera bo to najgorszy smietnik i kasa wywalona moim zdaniem lepiej elektryka albo wypozyczyc

Napisano
  • Autor

> zastanów się nad Taką

One chyba różni się tylko długością prowadnicy/łańcucha od tej za 198zł niewiem.gif

> serwis jeśli już coś się będzie działo to masz w Ustroniu

Gdzie hmm.gif

> Pilarki oprócz jakiejś banalnej regulacji nie psują się zbytnio

W sumie, raczej ciężko u mnie nie będzie miała, o silnik raczej się nie obawiam, tylko głupoty typu starter gaźnik itp na które trzeba potem zmarnować czas w oczekiwaniu na serwis.

> Do dostania masz zarówno prowadnicę jak i łańcuch

To jest chyba akurat dosyć uniwersalna część

Napisano
  • Autor

> no chyba zartujesz harder to najgorszy z mozliwych chinczykow. U mnie w miesci nikt nie podejmie

> się naprawy tego badziewia.

Dwa lata serwisu będzie w sklepie, potem najwyżej się kupi nową zlosnik.gif

> Jak juz chcesz to ewentualnie nac.

Myślisz że ta "gałęziówka" da radę ?

> Ale powaznie zastanow sie nad

> zakupem elektrycznej przynajmniej nie bedzie sie sypac

Bardzo chętnie bym wziął elektryczną, niestety w miejscu pracy nie ma dostępu do prądu frown.gif

Napisano
  • Autor

> Ten nac to pilarka ciesielska jednoreczna do lazenia po dachu. Ale i sprawdzi sie w ogrodzie

Po prawdzie to nigdy nie miałem doświadczenia z żadnymi pilarkami, ale już mam dosyć machania kosą i maczetą zlosnik.gif

Wydaje mi się że do moich celów ten NAC byłby idealny, choć to tylko teoria w mojej głowie.

Choć z drugiej strony za jej cenę mam te dwie z pierwszej oferty zlosnik.gif

Napisano

> no chyba zartujesz harder to najgorszy z mozliwych chinczykow. U mnie w miesci nikt nie podejmie

> się naprawy tego badziewia. Jak juz chcesz to ewentualnie nac. Ale powaznie zastanow sie nad

> zakupem elektrycznej przynajmniej nie bedzie sie sypac

Brat kupił hardera za 250zł z lerła i póki co chodzi 2 lata bez awarii czyli już się dwa razy spłacił.

Napisano

> Brat kupił hardera za 250zł z lerła i póki co chodzi 2 lata bez awarii czyli już się dwa razy

> spłacił.

właśnie o tym pisałem, gniotsa nie łamiotsa....wymiatają te sprzęty aż miło. ważne aby pilnować mieszanki....

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W końcu zdecydowałem się na NAC

Po kilku użyciach jestem z niej zadowolony, tak więc jak ktoś by szukał podobnej to z swojej strony polecam.

Napisano

> W końcu zdecydowałem się na NAC

> Po kilku użyciach jestem z niej zadowolony, tak więc jak ktoś by szukał podobnej to z swojej strony

> polecam.

Ja też mam NAC, ale elektryczny, kupiłem jakiś najmocniejszy model (AFAIR 2.2 kW). Rozebrałem nią drewniany dom, wyciełem i pociełem ok 10 drzew i drzewek. Pomogła mi też nie raz przy budowie nowego domu. Także z perspektywy 2 lat nie zauważam, żeby to był jakiś tani zamiennik renomowanej firmy. MA też fajny bajer w postaci bez kluczykowego naciągu łańcucha.

Napisano

> Po kilku użyciach jestem z niej zadowolony, tak więc jak ktoś by szukał podobnej to z swojej strony

> polecam.

Tylko konserwuj i serwisuj regularnie. Szwagier ma NACa i nie dziala juz mu naciag - 2 sekundy ciecia i trzeba regulowac.

Napisano
  • Autor

> MA też fajny bajer w postaci bez kluczykowego naciągu łańcucha.

Tutaj tego nie ma, ale reguluje się szybko i prosto.

Jedynie co przyszło mi do głowy z minusów to jest bardzo głośna jak na taki mały sprzęt(ale pewnie nie mieli gdzie upchnąć bardziej rozbudowanego wydechu i to temu). No i dosyć mały zbiornik na paliwo.

Jest to chyba kopia komatsu zenoah g2500 więc przynajmniej dobra konstrukcja skopiowana biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko konserwuj i serwisuj regularnie. Szwagier ma NACa i nie dziala juz mu naciag - 2 sekundy

> ciecia i trzeba regulowac.

Po każdym cięciu ją czyszczę ok.gif

Nie wiem jak w tamtym modelu o którym mówisz, ale tutaj naciąg to jest właściwie jedna śrubka, ciężko by to było zepsuć zlosnik.gif ale w najgorszym przypadku za 60 zł jest cała ta obudowa z hamulcem i naciągiem.

Ale i tak mam dwa lata gwarancji.

Napisano

> Tutaj tego nie ma, ale reguluje się szybko i prosto.

> Jedynie co przyszło mi do głowy z minusów to jest bardzo głośna jak na taki mały sprzęt(ale pewnie

> nie mieli gdzie upchnąć bardziej rozbudowanego wydechu i to temu). No i dosyć mały zbiornik na

> paliwo.

> Jest to chyba kopia komatsu zenoah g2500 więc przynajmniej dobra konstrukcja skopiowana

Trzeba była elektryczną kupić, moja jest mega cicha grinser006.gif

Napisano

> Po każdym cięciu ją czyszczę

> Nie wiem jak w tamtym modelu o którym mówisz, ale tutaj naciąg to jest właściwie jedna śrubka,

> ciężko by to było zepsuć ale w najgorszym przypadku za 60 zł jest cała ta obudowa z hamulcem

> i naciągiem.

> Ale i tak mam dwa lata gwarancji.

No wlasnie u szwagra tez byla srubka.

Napisano
  • Autor

> Trzeba była elektryczną kupić, moja jest mega cicha

Niestety tam gdzie chciałem jej używać mogłem zapomnieć o dostępie do prądu.

Napisano
  • Autor

> No wlasnie u szwagra tez byla srubka.

Ok będę to miał na uwadze ok.gifsmile.gif

Napisano

> polecam.

Poczytaj dobrze instrukcję.

Ja właśnie dowiedziałem się że dźwignia ssania z pozycji OFF włącza ssanie, w pozycji ON wyłącza.

Pan w serwisie aż rozkręcił obudowę, aby pokazać, że tak jest yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Poczytaj dobrze instrukcję.

> Ja właśnie dowiedziałem się że dźwignia ssania z pozycji OFF włącza ssanie, w pozycji ON wyłącza.

> Pan w serwisie aż rozkręcił obudowę, aby pokazać, że tak jest

Ale to chyba mówisz o kosie ? wiem że tak było w przypadku kos że jest błędnie wytłoczona informacja na obudowie i potem zaczęli dawać naklejki prawidłowe obok tego (widocznie nie opłaca się robić nowej formy na tą obudowę ?).

Tutaj ssanie jest oznaczone prawidłowo, widać to po pracy pilarki smile.gif

Napisano

> Poczytaj dobrze instrukcję.

> Ja właśnie dowiedziałem się że dźwignia ssania z pozycji OFF włącza ssanie, w pozycji ON wyłącza.

> Pan w serwisie aż rozkręcił obudowę, aby pokazać, że tak jest

w niektórych silnikach motorowodnych też tak ssanie bywało oznaczone.

Napisano

> Ale to chyba mówisz o kosie ? wiem że tak było w przypadku kos że jest błędnie wytłoczona

> informacja na obudowie i potem zaczęli dawać naklejki prawidłowe obok tego (widocznie nie

> opłaca się robić nowej formy na tą obudowę ?).

> Tutaj ssanie jest oznaczone prawidłowo, widać to po pracy pilarki

Kosa, ale że NAC to właśnie mi się skojarzyło z moimi problemami ze ssaniem w tym ustrojstwie zlosnik.gif