Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stłuczka/ubezpiecznie/problem

Featured Replies

Napisano

Pod koniec czerwca miałem stłuczkę - koleś z prawego pasa zawracał, ja leciałem lewym i go strzeliłem. Jego wina, auto pojechało do ASO Hondy, dostałem zastępczaka.

Przedmiotowe auto jest w leasingu, ubezpieczenie sprawcy PZU.

Jest problem, bo minęło już dwa miechy, a nic nie jest zrobione - ubezpieczyciel sprawcy chce żeby moje auto zostało naprawione na zamiennikach, ASO chce robić na oryginałach.

Boksują się cały czas między sobą, a ja auta jak nie miałem tak nie mam i raczej nie widać, żeby cokolwiek się miało zmienić :/

Szkoda wyceniona na bodajże 32 000, PZU jak widać to nie do końca odpowiada :/

Da radę gdzieś jakoś przyspieszyć sprawę?

Zastępcze niby jest, ale wolałbym swoje ok.gif

Jakieś pomysły?

Napisano

Jak z OC to robia na orginalach i koniec kropka. Masz kiepski warsztat. Moja podpowiedz. Zabrac do ASO, ktore wspolpracuje z PZU i git. Nigdy nie mialem problemu z taka naprawa. Dodatkowo naprawa bezgotowkowa niech sie ASO szarpie a nie Ty.

Napisano

> Jakieś pomysły?

Jeśli tylko wycena na oryginałach mieści się w 100% wartości auta z dnia szkody to nie mają podstaw do odmowy. Napisać do nich odwołanie z wyceną ASO i żadaniem akceptacji kosztorysu naprawy. W przypadku odmowy zażądać pisemnego uzasadnienia. Jak będą obstawać przy swoim - pismo przedprocesowe.

Edit: Rozumiem, że chodzi o naprawę bezgotówkową, bo oczywiście z kosztorysu w gotówce nie dostaniesz tyle co na wycenie ASO na oryginalnych częściach.

Napisano
  • Autor

> Jak z OC to robia na orginalach i koniec kropka. Masz kiepski warsztat. Moja podpowiedz. Zabrac do

> ASO, ktore wspolpracuje z PZU i git. Nigdy nie mialem problemu z taka naprawa. Dodatkowo

> naprawa bezgotowkowa niech sie ASO szarpie a nie Ty.

Szarpie się ASO z PZU, ja obserwuję sobie z boku zlosnik.gif

Napisano

> Szarpie się ASO z PZU, ja obserwuję sobie z boku

Dlatego mowie, zebys zmienil ASO. Swoja droga 32k to niezla sztluczka. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli tylko wycena na oryginałach mieści się w 100% wartości auta z dnia szkody to nie mają podstaw

> do odmowy. Napisać do nich odwołanie z wyceną ASO i żadaniem akceptacji kosztorysu naprawy. W

> przypadku odmowy zażądać pisemnego uzasadnienia. Jak będą obstawać przy swoim - pismo

> przedprocesowe.

> Edit: Rozumiem, że chodzi o naprawę bezgotówkową, bo oczywiście z kosztorysu w gotówce nie

> dostaniesz tyle co na wycenie ASO na oryginalnych częściach.

Bezgotówkowo, szczegółów nie znam, ale PZU chce dawać zamienniki, ASO chce i my też oryginały, a robota w dupie oslabiony.gifno.gif

Napisano

> Bezgotówkowo, szczegółów nie znam, ale PZU chce dawać zamienniki, ASO chce i my też oryginały, a

> robota w dupie

Wynajmij Sobie zastepczaka i poinformuj o tym TU - przyspieszą. grinser006.gif

Napisano

> Wynajmij Sobie zastepczaka i poinformuj o tym TU - przyspieszą.

jest jedno ale- nie jest właścicielem samochodu- może to zrobić firma leasingowa a nie użytkownik- nie jest stroną sporu - no chyba że ma upoważnienie

Napisano

> jest jedno ale- nie jest właścicielem samochodu- może to zrobić firma leasingowa a nie użytkownik-

> nie jest stroną sporu - no chyba że ma upoważnienie

Pewnie na tym PZU opiera swój upór - że firmie leasingowej nie będzie się chciało iść do sądu.

Napisano

> Wynajmij Sobie zastepczaka i poinformuj o tym TU - przyspieszą.

Czytałeś pierwszy post?: "auto pojechało do ASO Hondy, dostałem zastępczaka."

Napisano

> ubezpieczyciel sprawcy chce żeby

> moje auto zostało naprawione na zamiennikach,

nie ma do tego prawa http://bit.ly/1sJJWyN

> ASO chce robić na oryginałach.

kiepskie to ASO skoro:

a - nie wie o wyroku i nie potrafi go zastosować

b - tyle czasu szarpie się jakby nie miało umowy/etatu prawnika

Napisano

j.w.

Kiepskie ASO. Z tego co wiem, PZU nigdy nie odmawia oryginałów jeśli auto jest naprawiane przez autoryzowany serwis danej marki. Chyba, że do Hondy dałeś VW to wtedy na podstawie umów miedzy warsztatem a PZU - aso musi robić na zamiennikach.

Po drugie - jakby ASO chciało to ogarneło by sprawę w ciągu tygodnia.