Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wylewka czy posadzka? I najważniejsze - jak ją podwyższyć ?

Featured Replies

Napisano

Musze podnieść ok. 3 cm. wysokość tarasu/podestu przed drzwiami wejściowymi, na które potem położe terakotę. Powinienem zakupić worki z "wylewką" czy z "posadzką" ? confused.gif

Napisano

> Musze podnieść ok. 3 cm. wysokość tarasu/podestu przed drzwiami wejściowymi, na które potem położe

> terakotę. Powinienem zakupić worki z "wylewką" czy z "posadzką" ?

Qe? Przeciez to to samo grinser006.gif

Mozesz wziac webera floor 1000, czy jak to sie zwie, jesli masz nieduzo do zrobienia. Robilo mi sie tak samo dobrze, jak krecona w betoniarce. Znacznie gorsza byla wyrownawcza bodajze Cekol ZW-04 - kleilo sie to gowno do pacy, jak jakas gumowa hydroizolacja.

Napisano
  • Autor

> Qe? Przeciez to to samo

No nie wiem,.. nie znam się.

Byłem dziś w castoramie i były i wylewki i posadzki. Więc nie wiem, które worki pakować do bagażnika.

Napisano

> No nie wiem,.. nie znam się.

> Byłem dziś w castoramie i były i wylewki i posadzki. Więc nie wiem, które worki pakować do

> bagażnika.

bierz weber floor 1000 - bedziesz zadowolony

Napisano

> Musze podnieść ok. 3 cm. wysokość tarasu/podestu przed drzwiami wejściowymi, na które potem położe

> terakotę. Powinienem zakupić worki z "wylewką" czy z "posadzką" ?

Tak jak pisze kolega imho to to samo. Ja kupowalem Ceresit i byl ok, ladnie sie wyrabial mieszadlem od wiertarki i wylewal.

Co wazne patrz jedynie na grubosc wylewki, ktora mozna z danej zaprawy wylac.

Napisano
  • Autor

To jeszcze jedno pytanie-

Czytając instrukcje uzycia było coś wspomniane, żeby przez ok. 10 dni wylewkę pielęgnować po wylaniu (?). Czyli co trzeba robić? Chodzi o polewanie wodą co jakiś czas?

Napisano
  • Autor

No i nie wiem co robić?

Problem mam taki- Jak budowałem dom o okazało się, że poziom podestu (?) przy schodach wejściowych jest jakieś 5 cm. za nisko. Ponieważ jest to podest wiszący w powietrzu aby go nie obciążać dodatkową warstwą betonu zastosowano 3 cm. twardego styropianu na to 2 cm. wylewki i płytki. Jednak wytrzymało to ze 3 lata. Styropian jednak minimalnie pracował, fugi pękały, woda wciekała, a mróz zrobił swoje. Postanowiłem zerwać te płytki, które odpadały do samego "dna". I właśnie miałem zalać to wspomnianą wylewką/posadzką ale mam wątpliwości -

1. Jednak to będzie spory ciężar. Pewnie ze 100 kg. lub więcej nikomu niepotrzebnego ciężaru. Oczywiście wątpie, żeby to był problem dla tego podestu, ale jednak wolałbym jakieś lżejsze rozwiązanie ( to wagowo jedna duża osoba,.. a czasem kilku gości staje przed drzwiami smile.gif )

2. jak wleje tam te wylewke to styropian, który jest pod pozostałymi płytkami naciągnie wilgoci ( a i tak jest już wilgotny ) i nie sądze, żeby do zimy wysechł. Przyjdą mrozy i wiadomo...

Macie jakieś pomysły?

287916557-taras.jpg

post-47445-14352525789264_thumb.jpg

Napisano

Skuc cały podest. Dać styro 2 cm, a wylewki 3 cm z zalaną w środku grubości siatką wzmacniającą.

Napisano

Zastosowano niewlasciwy klej i fugi do tych plytek.

Krawiec

Napisano

A jak nie chce styropianu, to niech wymiesza wylewkę z keramzytem 3:1.

Nie będzie się ubijać, a pod klej do płytek i tak nie musi być idealnie gładka powierzchnia.

Tylko wtedy warto zastosować podkład cementowy, a nie betonowy.

Potem to sobie może nawet gumą w płynie pociągnąć jak wyschnie i ładnie na płaskim kleju wkleić płytki i zastosować fugę epoksydową.

Wątpię szczerze, że cokolwiek się stanie z taką podłogą ok.gif

Napisano

> Zastosowano niewlasciwy klej i fugi do tych plytek.

> Krawiec

Przede wszystkim dano zbyt cienką wylewkę - 2 cm nie ma prawa nie popękać nawet gdyby zastosowano siatkę Leduchowskiego, ze względu na sprężystość podłoża i powierzchnię.

Napisano

> Przede wszystkim dano zbyt cienką wylewkę - 2 cm nie ma prawa nie popękać nawet gdyby zastosowano

> siatkę Leduchowskiego, ze względu na sprężystość podłoża i powierzchnię.

przemadrzyles sie Lucek - siatke Ledochowskiego daje sie do tynkowania np. lekkich stropow.

Nie wiem, jak wyglada pod tym podestem, ale jesli jest taka mozliwosc i nie jest to czesc domu, to ja bym wywalil w cholere calosc, dal punktowe fundamenty, legarki i deski

a jak sie autor upiera przy wylewce na styro, to tylko XPS.

Napisano

Mam siatkę Leduchowskiego w wylewkach wszystkich podłóg na styropianie od 4 do 6 cm. I nic nie pęka przez 20 lat.

Kratę z prętów 6mm mam w wylewce garażu, też na styropianie, po której jeżdżę samochodami.

Napisano

> Mam siatkę Leduchowskiego w wylewkach wszystkich podłóg na styropianie od 4 do 6 cm. I nic nie pęka

> przez 20 lat.

> Kratę z prętów 6mm mam w wylewce garażu, też na styropianie, po której jeżdżę samochodami.

wylewka 5-6 cm, a i 4, jesli niewielka powierzchnia, i bez zbrojenia pekac nie bedzie.

To, ze Ty masz siatke ciagniona w wylewce, nie oznacza, ze takie jest jej zastosowanie. Ja panie na ten przyklad w stropach mam szyny kolejowe, a w zbrojeniu rozkuwanych schodow znalazlem elementy (w tym czesc ramy) rowerowe grinser006.gif

Napisano

> Mam siatkę Leduchowskiego w wylewkach wszystkich podłóg na styropianie od 4 do 6 cm. I nic nie pęka

> przez 20 lat.

> Kratę z prętów 6mm mam w wylewce garażu, też na styropianie, po której jeżdżę samochodami.

W niektorych wylewkach nawet nie mozna uzywac stalowych pretow czy siatek wink.gif, ale w garazu to ja nawet mam z 16 kratke grinser006.gif, skrecilem z tego co mi zostalo wink.gif

Napisano

> W niektorych wylewkach nawet nie mozna uzywac stalowych pretow czy siatek , ale w garazu to ja

> nawet mam z 16 kratke , skrecilem z tego co mi zostalo

poszukalem i jest ciekawostka, ktora moze tlumaczyc Lucka - siatke Ledochowskiego uzywa sie w stropach i posadzkach do ekranowania grinser006.gif

Napisano

> Ja tu o wilgoci i ciężarze, a Wy o zbrojeniu

Zadne zbrojenie nie pomoze na 2cm plywajaca posadzke. 3cm moze byc anhydrytowa, ale nie wiem, jak sie sprawdzi na ganku. Mozna sprobowac z suchym jastrychem, ale tez nie wiem, jak na ganek. Mozesz zaryzykowac ze zbrojeniem rozproszonym (wlokna polipropylenowe) na XPS, ale nie gwarantuje Ci sukcesu. Najprosciej zrezygnowac ze styro i wylac szczepna, ale wyciac w cholere calosc i zrobic ladny podest drewniany - taki mini taras. I to rekomenduje.

Napisano

> poszukalem i jest ciekawostka, ktora moze tlumaczyc Lucka - siatke Ledochowskiego uzywa sie w

> stropach i posadzkach do ekranowania

Podobnie chciałem membrane dachową dać z wartwą alu, odbijająca nagrzewanie się w lecie. Ktoś mi doradził, że wtedy bym sobie ładny ekran założył i mógł się pożegnać z (częściowy) zasięgiem GSM grinser006.gif

Napisano

> Podobnie chciałem membrane dachową dać z wartwą alu, odbijająca nagrzewanie się w lecie. Ktoś mi

> doradził, że wtedy bym sobie ładny ekran założył i mógł się pożegnać z (częściowy) zasięgiem

> GSM

Twierdzisz że w domach z dachami krytymi blachą nie ma zasięgu gsm? zlosnik.gif

Napisano

> Twierdzisz że w domach z dachami krytymi blachą nie ma zasięgu gsm?

Twierdzisz ze taka blacha tworzy jeden ekran ?

Napisano

> Twierdzisz ze taka blacha tworzy jeden ekran ?

Tak samo jak owa folia.

Napisano

> siatkę Leduchowskiego,

OT: z ciekawości sprawdziłem, co to za wynalazek hmm.gif toż to najzwyklejsza siatka MM grinser006.gifhehe.gif tylko nie znałem tej nazwy.

Napisano

> OT: z ciekawości sprawdziłem, co to za wynalazek toż to najzwyklejsza siatka MM tylko nie

> znałem tej nazwy.

Ja z kolei nie znam nazwy MM.

Napisano
  • Autor

No i poszło. 1,5 worka jakiejś szybkowiążącej posadzki ( nie pamiętam firmy ) zmieszanej ok. 1/1 z keramzytem. Całość oceniam na ok. 40 kg. Ciekawe jest to, że po 24 h można już kłaść płytki. Zalecają też przez 3 dni zwilżać powierzchnie. Pewnie trzeba wstrzykiwać wode pod płytki jak ktoś ułoży po 24 h. zlosnik.gif

Napisano

Poczekaj nawet więcej niz te 3 dni. Teraz nie będzie pękać, bo nie ma się co uginać.

Napisano
  • Autor

> Poczekaj nawet więcej niz te 3 dni.

No właśnie tu mam dylemacik. Bo jak zacznie padać to mi znowu deszczówki naleci i zamoczy stryropian pod pozostałymi płytkami. Wypadałoby jak najszybciej połozyć płytki i zafugować.

Napisano

> No właśnie tu mam dylemacik. Bo jak zacznie padać to mi znowu deszczówki naleci i zamoczy

> stryropian pod pozostałymi płytkami. Wypadałoby jak najszybciej połozyć płytki i zafugować.

Przykryj folią dociążoną po bokach.

Napisano

> Tak samo jak owa folia.

folia, przewodzi prad, nie ma lakierow i innych zabezpiczen, a jest ukladana jedna na druga

Napisano

> folia, przewodzi prad, nie ma lakierow i innych zabezpiczen, a jest ukladana jedna na druga

A jaką izolację ma cynkowana blacha trapezowa? zlosnik.gif

Napisano

> No i poszło. 1,5 worka jakiejś szybkowiążącej posadzki ( nie pamiętam firmy ) zmieszanej ok. 1/1 z

> keramzytem. Całość oceniam na ok. 40 kg. Ciekawe jest to, że po 24 h można już kłaść płytki.

> Zalecają też przez 3 dni zwilżać powierzchnie. Pewnie trzeba wstrzykiwać wode pod płytki jak

> ktoś ułoży po 24 h.

Wydaje mi się, że odrobinę za dużo keramzytu, ale sam widzisz, że i całość masz dość spójną i waży tyle, co nic ok.gif

Napisano
  • Autor

Może aż 1:1 nie było,.. ale prawie. Troche kulek keramzytu się wykruszyło z powierzchni ale "substancja" dobrze związała. Jutro przeciągnę powierzchnie kosmetycznie cienką warstwą rzadkiego kleju do płytek coby już nic nie miało tendencji na odpadanie i w środe chce położyć płytki. Myslę, że będzie ok.

Napisano

> Może aż 1:1 nie było,.. ale prawie. Troche kulek keramzytu się wykruszyło z powierzchni ale

> "substancja" dobrze związała. Jutro przeciągnę powierzchnie kosmetycznie cienką warstwą

> rzadkiego kleju do płytek coby już nic nie miało tendencji na odpadanie i w środe chce położyć

> płytki. Myslę, że będzie ok.

Tylko kup dobry klej. Jak nie chcesz poprawiać za 3 lata, a masz równą powierzchnię to jak mantrę polecę Sika T-Bond T8. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko kup dobry klej. Jak nie chcesz poprawiać za 3 lata, a masz równą powierzchnię to jak mantrę

> polecę Sika T-Bond T8.

Po oklejaniu komina na działce zostało mi pół worka Atlasa S1,.. taki super elastyczny. I tego chciałem użyć. A klej jaki by nie był - jak się woda dostanie pod płytke to i tak odpadną w zimie.

P.S.

No tani klej to to nie jest ( Silka ). I nigdzie nie znalazłem info o grubości warswty. A u mnie raczej 8-10 mm będzie.

Napisano

> Po oklejaniu komina na działce zostało mi pół worka Atlasa S1,.. taki super elastyczny. I tego

> chciałem użyć. A klej jaki by nie był - jak się woda dostanie pod płytke to i tak odpadną w

> zimie.

> P.S.

> No tani klej to to nie jest ( Silka ). I nigdzie nie znalazłem info o grubości warswty. A u mnie

> raczej 8-10 mm będzie.

Bardzo ważne, żeby przy klejeniu płytek, po każdej ładnie zamknąć dół, czyli nie zostawiać dziur w kleju po bokach płytki, najlepiej przejechać paluchem po całym boku.

Wtedy jak już po klejeniu będziesz nakładał fugę, to nie żałować, tylko dać jej tyle, żeby wypełniła całą przestrzeń.

Niby takie pierdoły, ale jak ktoś robi dobrze, to robi to odruchowo i później taka podłoga leży długie lata.

Tak samo ważną kwestią jest, aby przed wklejeniem płytki zrobić na niej szlichtę z kleju na możliwie całej powierzchni, czyli wcisnąć w pory z dużą siłą, bo takie pacnięcie płytki na położony klej, to o dupę rozbić, potem to widelcem zdejmiesz jak się postarasz..

Napisano
  • Autor

Robota zrobiona,.. ale dałem trochę ciała,.. nawet sporo.

W środe po południu przykleiłem płytki. Na czwartek po południu był plan fugować. Ale okazało się, że klej wystający z pomiędzy płytek jeszcze całkiem miękki. Więc postanowiłem poczekać parę godzin. Obejrzałem mecz polska-Włochy i ok. 23-ciej przy jupiterach ( lampie biurkowej ) zabrałem się za fugowanie. Przed północą skończyłem. Po godzinie wyszedłem sprawdzić jak fuga wiąże - wszystko mokre. Wyszedłem po następnej godzinie - dalej mokre jak cholera. Na samochodzie rosa,.. wilgotność duża. Skoro klej był miękki po 24 godz. to i fuga szybko nie stwardznieje. Nastawiłem budzik na 6:00. Wstałem, wyszedłem, sprawdziłem fugi - prawie kamień mlot.gif

Przez ponad godzine skrobałem wąską i lekko wygiętą szpachelką fugi co chwila ostrząc ją pilnikiem. Udało się to jako tako wyprowadzić,.. ale miało być lepiej sick.gif

Z drugiej strony - laik nie zauważy, a brak przed drzwiami płyty OSB, która leżała przed wejściem od prawie roku i tak robi kolosalną różnice estetyczną smile.gif.

Napisano

Trochę pochodzisz, przybrudzi się, zetrą resztki, powinno być ok smile.gif

Poka foto grinser006.gif