Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik swiatla wstecznego

Featured Replies

Napisano

Gdzie znajde czujnik swiatla wstecznego ?

silnik 1.9jtd 115 i skrzynia 5

Nie dzialaja mi swiatla wsteczne i wycieraczki przy cofaniu.

Sprawda dosyc pilna bo sprawdzalem wszystko przed przegladem a tu taki ZONK.

Napisano

> Gdzie znajde czujnik swiatla wstecznego ?

> silnik 1.9jtd 115 i skrzynia 5

> Nie dzialaja mi swiatla wsteczne i wycieraczki przy cofaniu.

> Sprawda dosyc pilna bo sprawdzalem wszystko przed przegladem a tu taki ZONK.

Musisz zdjąć lewe kolo i nadkole trzeba wsadzic lapsko i po skrzyni sie kierowac jest w ch... miejscu bo go prawie nie widac ale odkręca sie dość wygodnie. Kiedyś gdzies fotke widziałem na ak jak sam sukalem ale pisze z tel i ciężko mi szukać, może ktoś poratuje

Napisano

> Warto zajrzeć do historii KLIK

Ooo.. Właśnie o to mi chodziło :-D

Napisano
  • Autor

super wielkie dzieki. 20.GIF

• 9 miesięcy później...
Napisano

Panowie, czy ktoś przerabiał temat w MJTD 140 KM skrzynia 6-cio biegowa? Spędziłem pół soboty próbując wykręcić ten $#%^& czujnik i dostępu generalnie brak bez rozkręcania połowy osprzętu silnika. Próbowałem od góry po wyjęciu komory akumulatora i z boku po odkręceniu nadkola i osłony silnika. Dodam, że znajduje się w innym miejscu niż w 115 KM tj. bardziej od góry niż z boku skrzyni. Do tego wkręcony pod kątem i śruba ma rozmiar 22, co powoduje, że nawet jak klucz ją "złapie" to nie idzie jej przekręcić z uwagi na rozmiar klucza i brak miejsca na przekręcenie. Może do tego jakiś specjalny klucz nasadowy, który obejmie też wtyczkę?

I na koniec ciekawostka - po odpięciu kabla od czujnika i wrzuceniu wstecznego wycieraczka tylna działa. Nie potrafię tego wytłumaczyć niewiem.gif Po podpięciu pod kabel nowego czujnika i wciśnięciu "bolca" światła ożywają. Proszę o radę jeśli ktoś przerabiał temat na tej skrzyni.

Napisano

jak wymienisz czujnik to wszystko wróci do normy.

Napisano

> jak wymienisz czujnik to wszystko wróci do normy.

To ja wiem, tylko potrzebuję patentu na wykręcenie go bez rozbierania połowy silnika.

Napisano

może trzeba by klucz troszkę powyginać. Ja nie wiem jak to wygląda w 140 bo posiadam 115 tylko i w niej już wymieniałem czujnik

Napisano

> To ja wiem, tylko potrzebuję patentu na wykręcenie go bez rozbierania połowy silnika.

A może obrobienie na szlifierce klucza 22 na jak najbardziej chudy pozwoli na podejście nim i jakikolwiek obrót ??

Napisano

> A próbował z długą nasadką?

Nie próbował, próbował założyć standardowy nasadowy ale był za krótki. Jutro auto do mechanika jedzie, napisze ile jemu to zajęło.

Dzięki za rady. Pozdro