Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło w Yarisce II

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie - czy można w jakiś bezinwazyjny i bezdemontażowy sposób sprawdzić stan , kondycję sprzęgła?

Samochód Toyota Yaris II 2007 r. sprowadzona z Francji, przejechane 82 kkm (być możecrazy.gif) silnik VTT-i 1,3 (czy jakoś tak).

I sprawa wygląda tak. Tym autkiem jeździ moja żona bardzo sobie chwali.

Sprawę sprzęgła poruszył Znajomy Mechanik który opiekuje się naszymi samochodami od kilku lat. Z Toyotami trochę mniej robił ale ostatnio sąsiadowi wymieniał sprzęgło w Yarisce II 2010 r. z silnikiem VTTi Dual (jakoś tak). Stwierdził że tamto sprzęgło ciężko chodziło i było zdarte do cna i bym się zastanowił czy nie wymienić sprzęgła bo jak się rozleci to pójdzie też skrzynia biegów - lojalnie mnie przestrzegał. Chłopak naprawdę solidny i mam do niego zaufanie.

Jednak nie wiem czy jest potrzeba wymiany sprzęgła. Może chodzi nie najlżej ale nie ślizga i można płynnie ruszać.

Czy można jakoś przetestować sprzęgło?

P.S. Tamta Yariska z 2010 r (nie moja ale sąsiadowa) najprawdopodobniej wcześniej była Nauką Jazdy.

Napisano

Jeżeli nie ma uślizgów przy większym obciążeniu, pedał nie pracuje zbyt ciężko i sprzęgło dobrze złącza/rozłącza napęd to jeździłbym dalej.

Nie do końca wiem o co mu chodziło z uszkodzeniem skrzyni.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli nie ma uślizgów przy większym obciążeniu, pedał nie pracuje zbyt ciężko i sprzęgło dobrze

> złącza/rozłącza napęd to jeździłbym dalej.

> Nie do końca wiem o co mu chodziło z uszkodzeniem skrzyni.

Twierdzi że jak pójdzie - rozleci się sprzęgło to bedzie poważniejsza awaria w postaci uszkodzenia skrzyni biegów. niewiem.gif

Napisano

a na jakiej wysokosci łapie to sprzęgło?

Mi na L sprzęgło poszlo chyba przy 130-140kkm. Czyli najszybciej jak się da zajechać sprzęgło to 130-140kkm.

U Ciebie przebieg niepewny, ale jeśli łapie nie przy samej górze, i nie ślizga - to niech jeździ.

Napisano
  • Autor

> a na jakiej wysokosci łapie to sprzęgło?

> Mi na L sprzęgło poszlo chyba przy 130-140kkm. Czyli najszybciej jak się da zajechać sprzęgło to

> 130-140kkm.

> U Ciebie przebieg niepewny, ale jeśli łapie nie przy samej górze, i nie ślizga - to niech jeździ.

Nie ślizga a wysokość łapania sprzęgła muszę dopiero sprawdzić dokładniej bo Yariską jeździ żona.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Mam pytanie - czy można w jakiś bezinwazyjny i bezdemontażowy sposób sprawdzić stan , kondycję

> sprzęgła?

> Samochód Toyota Yaris II 2007 r. sprowadzona z Francji, przejechane 82 kkm (być może) silnik VTT-i

> 1,3 (czy jakoś tak).

> I sprawa wygląda tak. Tym autkiem jeździ moja żona bardzo sobie chwali.

> Sprawę sprzęgła poruszył Znajomy Mechanik który opiekuje się naszymi samochodami od kilku lat. Z

> Toyotami trochę mniej robił ale ostatnio sąsiadowi wymieniał sprzęgło w Yarisce II 2010 r. z

> silnikiem VTTi Dual (jakoś tak). Stwierdził że tamto sprzęgło ciężko chodziło i było zdarte do

> cna i bym się zastanowił czy nie wymienić sprzęgła bo jak się rozleci to pójdzie też skrzynia

> biegów - lojalnie mnie przestrzegał. Chłopak naprawdę solidny i mam do niego zaufanie.

> Jednak nie wiem czy jest potrzeba wymiany sprzęgła. Może chodzi nie najlżej ale nie ślizga i można

> płynnie ruszać.

> Czy można jakoś przetestować sprzęgło?

Nie można - jak ciężko chodzi to jest szansa, że się już kończy - ale spoko najwyżej staniesz na skrzyżowaniu i nie ruszysz, skrzyni nic nie będzie. Tak to już jest w Yarisach

Napisano

> a na jakiej wysokosci łapie to sprzęgło?

> Mi na L sprzęgło poszlo chyba przy 130-140kkm. Czyli najszybciej jak się da zajechać sprzęgło to

> 130-140kkm.

W Y II? Jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę, tam rzadko które sprzęgło dojeżdża do 100 tys km.