Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

elektrycy pomocy

Featured Replies

Napisano

Postanowiłem założyć światła dzienne, takie z wbudowanym automatem. Trzy kabelki jeden na plus po stacyjce ( podpiąłem pod jakiś przekaźnik, drugi masa ( dałem wprost do aku) trzeci sygnałowy podpinany pod kabel od świateł pozycyjnych. Wszystko ładnie tylko kiedy włączam światła pozycyjne drl zamiast się wyłączyć przygasają tylko o jakieś 80% i takie żarzące zostają. Gdzie jest błąd, ciekawostka jest taka, że jak wyjmę żarówkę od świateł pozycyjnych wszystko działa jak należy, o co chodzi żarówka odbiera prąd i za słaby sygnał idzie na ten automat czy co, zawsze mogę wyjąć te żarówkę ale to już druciarstwem zalatuje, pomoże ktoś?

Napisano

Kabel sygnałowy na pewno podłączyłeś w dobry przewód ? Nie ma jakiegoś sterowania masą, albo innego wynalazku w lampie ?

Napisano
  • Autor

> Kabel sygnałowy na pewno podłączyłeś w dobry przewód ? Nie ma jakiegoś sterowania masą, albo innego

> wynalazku w lampie ?

na pewno w dobry, jak go podłączam zamiast do żarówki bezpośredni do aku też ładnie gasną, beż żarówki pozycyjnej gasną z żarówką przygasają

Napisano

> na pewno w dobry, jak go podłączam zamiast do żarówki bezpośredni do aku też ładnie gasną, beż

> żarówki pozycyjnej gasną z żarówką przygasają

Jaki to zestaw drl, bo np philipsy te 8 ledowe tak właśnie działały, że po włączeniu świateł pozycyjnych, mijania się "żarzyły"

Napisano

Co to za auto, może postojówki są po CAN-ie. Spróbuj użyć dodatkowego przekaźnika zasilając jego cewkę z obwodu postojowych a robocze styki do +12V i do modułu dziennych.

Napisano
  • Autor

> Co to za auto, może postojówki są po CAN-ie. Spróbuj użyć dodatkowego przekaźnika zasilając jego

> cewkę z obwodu postojowych a robocze styki do +12V i do modułu dziennych.

accord

Napisano

> accord

Sprawdź czy pozycyjne nie są masą sterowane.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy pozycyjne nie są masą sterowane.

jak to sprawdzić, jeżeli chodzi o elektrykę to tak sobie się orientuję

Napisano

> jak to sprawdzić, jeżeli chodzi o elektrykę to tak sobie się orientuję

Miernikiem albo kontrolką 12V z żarówką.

Napisano

> Postanowiłem założyć światła dzienne, takie z wbudowanym automatem.

przede wszystkim - co pisze w instrukcji obsługi? bo są światła, które świecą jako RL (dzienne), a po zapodaniu sygnału sterującego świecą jako A (pozycyjne przednie).

możesz też sprawdzić homologację na kloszu, jakie ma literki

Napisano
  • Autor

> Miernikiem albo kontrolką 12V z żarówką.

no zmierzyłem, na którym kablu jest 12v i tam wlutowałem sygnałowy kabel od drl, źle zrobiłem ?

Napisano
  • Autor

> przede wszystkim - co pisze w instrukcji obsługi? bo są światła, które świecą jako RL (dzienne), a

> po zapodaniu sygnału sterującego świecą jako A (pozycyjne przednie).

> możesz też sprawdzić homologację na kloszu, jakie ma literki

na kloszu jest napisane coś takiego E4 RL00 DRL

Napisano

> na kloszu jest napisane coś takiego E4 RL00 DRL

no to jeśli tak pisze jak napisałeś, to już wiadomo, "co to warte" grinser006.gif

jeśli prawidłowo podłączyłeś (a tak wynika z Twego opisu) to jest gdzieś zwarcie w lampie.

wyjęcie żarówki od postojówki powoduje brak napięcia sterującego, więc IMHO wada lamp(y)

Napisano
  • Autor

> no to jeśli tak pisze jak napisałeś, to już wiadomo, "co to warte"

> jeśli prawidłowo podłączyłeś (a tak wynika z Twego opisu) to jest gdzieś zwarcie w lampie.

> wyjęcie żarówki od postojówki powoduje brak napięcia sterującego, więc IMHO wada lamp(y)

znaczy co jakiś chiński shit? , o co chodzi z tym brakiem napięcia sterującego jeżeli właśnie wtedy wszystko działa, tzn tak jakby było sterowanie tym sygnałowym kablem od pozycyjnych, wyjaśnij jeżeli możesz, mam te lampy wywalić na złom czy reklamować, co dokładnie znaczy ten opis z lampy

Napisano

> znaczy co jakiś chiński shit? , o co chodzi z tym brakiem napięcia sterującego jeżeli właśnie wtedy

> wszystko działa, tzn tak jakby było sterowanie tym sygnałowym kablem od pozycyjnych, wyjaśnij

> jeżeli możesz, mam te lampy wywalić na złom czy reklamować, co dokładnie znaczy ten opis z

> lampy

za mały prad do wylaczenia dziennych, wyjmujesz zarowke i prad sie zwieksza bo zarowka go nie ciagnie, zastosowac dodatkowy przekaznik

Napisano
  • Autor

> za mały prad do wylaczenia dziennych, wyjmujesz zarowke i prad sie zwieksza bo zarowka go nie

> ciagnie, zastosowac dodatkowy przekaznik

ok. jaki ( konkretnie model albo jakiś numer ) i gdzie go wlutować

Napisano

jeśli nie ma na tej homologacji literki A jak np. na tych jest:

http://allegro.pl/swiatla-jazdy-dziennej-dzienne-atest-modul-led-drl-i4610243362.html

to znaczy, że po zapodaniu napięcia sterującego (np. z postojówki) zgodnie z przepisami światła powinny gasnąć. jeśli nie gasną, to IMHO jest uszkodzenie w lampie (lampach)

ja bym to ODDAŁ, a nie reklamował.

BTW - zauważ, że wszelka tandeta ma zawsze tę samą homologację 0087

ciekawa homologacja jest tutaj:

http://allegro.pl/najmniejsze-swiatla-dzienne-automat-e4-hom-led-i4609321330.html

E4 RL00 claps.gif

Napisano

> za mały prad do wylaczenia dziennych, wyjmujesz zarowke i prad sie zwieksza bo zarowka go nie

> ciagnie, zastosowac dodatkowy przekaznik

jak wyjmuje żarówkę, to prąd się nie zwiększa, bo przecież nie ma przepływu prawda?

Napisano
  • Autor

> jak wyjmuje żarówkę, to prąd się nie zwiększa, bo przecież nie ma przepływu prawda?

przepływ jest bo wlutowałem się przed żarówką przecież

Napisano

> jak wyjmuje żarówkę, to prąd się nie zwiększa, bo przecież nie ma przepływu prawda?

jakiego przepływu nie ma ?

Napisano

> przepływ jest bo wlutowałem się przed żarówką przecież

możesz podlaczyć sie pod drugą lampę albo oczyść masy pod ktore podlaczane sa lampy

Napisano

> na tych moich też właśnie jest taka homologacja, i co to znaczy

to znaczy, że tak naprawdę to NIE MA homologacji smile.gif

np. E4 0089 RL00

w uproszczeniu:

E4 - kraj, który wydał homologację

0089 - numer homologacji (tego nie masz?)

RL - jakiego typu świateł się tyczy homologacja

00 - numer poprawki (aktualizacji)

Napisano

> jakiego przepływu nie ma ?

a jak duży spadek jest prądu na żarówce 5-cio watowej (pewnie W5W), że brakuje zasterowania dziennymi?

chociaż - w "dziwnych" lampach może tak być, jak piszesz. trzeba elektrownię wozić ok.gif

Napisano
  • Autor

> możesz podlaczyć sie pod drugą lampę albo oczyść masy pod ktore podlaczane sa lampy

które lampy, drl podłączyłem pod minus bezpośrednio do aku to masa jest jak byk

Napisano

> a jak duży spadek jest prądu na żarówce 5-cio watowej (pewnie W5W), że brakuje zasterowania

> dziennymi?

> chociaż - w "dziwnych" lampach może tak być, jak piszesz. trzeba elektrownię wozić

jak te lampy sa chinskie to cuda moga się dziać, a za jakis czas polowa bedzie swiecic albo beda migać...

Napisano

> które lampy, drl podłączyłem pod minus bezpośrednio do aku to masa jest jak byk

swiatla samochodu, sprawdz polaczenia wtyczki, masy itp bo tam moga byc spadki

Napisano

> Postanowiłem założyć światła dzienne, takie z wbudowanym automatem. pomoże ktoś?

Do prawdy dziwne jest to, co opisujesz.

Jeszcze dziwniejsze są porady o prądożernej żarówce W5W i braku napięcia, jakby całość była zasilana z baterii 4,5V grinser006.gifhehe.gif

Spróbuj wstawić diodę półprzewodnikową, zwykłą prostowniczą, dwu amperową tak, aby plus posłać z lampy do automatu, czyli "kreską" (katoda) w stronę automatu lamp RL.

Przykładowy obrazek diody grinser006.gif

287943800-616.jpg

post-109606-14352526029969_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Do prawdy dziwne jest to, co opisujesz.

> Jeszcze dziwniejsze są porady o prądożernej żarówce W5W i braku napięcia, jakby całość była

> zasilana z baterii 4,5V

> Spróbuj wstawić diodę półprzewodnikową, zwykłą prostowniczą, dwu amperową tak, aby plus posłać z

> lampy do automatu, czyli "kreską" (katoda) w stronę automatu lamp RL.

> Przykładowy obrazek diody

żeby uscislic mam wlutowac tę diode w kabel sygnalowy, który to jest wlutowany w kabel +12V od żarówki świateł pozycyjnych

Napisano

> Postanowiłem założyć światła dzienne, takie z wbudowanym automatem. Trzy kabelki jeden na plus po

> stacyjce ( podpiąłem pod jakiś przekaźnik, drugi masa ( dałem wprost do aku) trzeci sygnałowy

> podpinany pod kabel od świateł pozycyjnych. Wszystko ładnie tylko kiedy włączam światła

> pozycyjne drl zamiast się wyłączyć przygasają tylko o jakieś 80% i takie żarzące zostają.

> Gdzie jest błąd, ciekawostka jest taka, że jak wyjmę żarówkę od świateł pozycyjnych wszystko

> działa jak należy, o co chodzi żarówka odbiera prąd i za słaby sygnał idzie na ten automat czy

> co, zawsze mogę wyjąć te żarówkę ale to już druciarstwem zalatuje, pomoże ktoś?

Czy ma znaczenie czy jest włączony silnik czy tylko zapłon?

Napisano

> żeby uscislic mam wlutowac tę diode w kabel sygnalowy, który to jest wlutowany w kabel +12V od

> żarówki świateł pozycyjnych

Dokładnie tak. Po wykonaniu zadania meldować o postępach grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak. Po wykonaniu zadania meldować o postępach

tak jest:) w poniedziałek to zrobię

Napisano

> philipsy te 8 ledowe tak właśnie działały, że po włączeniu świateł

> pozycyjnych, mijania się "żarzyły"

To chyba nie jest dobry objaw... grinser006.gifhehe.gif