Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Modyfikacja ogrzewania podłogowego

Featured Replies

Napisano

Sytuacja przedstawia się jak na rysunku "before". Obieg podłogówki (P) zasilany ogólnie z piecucha, a temperatura w podłogówce regulowana RTL'em.

287976011-pod%B3og%F3wka.jpg

Piec na zasilaniu 55C. Zakładamy, że z jakiś przyczyn muszę podnieść temperaturę zasilania np na 70C. Przy tym układzie zanim RTL mi "zareaguje" to w rurki podłogowe wejdzie 70C (chyba, że się mylę) i to będzie zabójstwo. Chciałbym przerobić układ tak jak na rys. "after" czyli na zasilaniu podłogówki (P) z rozdzielacza wstawić zawór mieszający ZM trójdrogowy 20-43C (np ESBE lub AFRISO), a pod trzeci króciec podłączyć wodę z powrotu c.o.

1. Czy taki układ będzie banglał prawidłowo, tzn czy da się sterować temp podłogówki?

2. Czy po modyfikacji wywalić RTL'a czy rozkręcić go na max.?

Generalnie w skrzynce z rozdzielaczem mam mało miejsca i dodatkowy rozdzielacz na samą podłogówkę z pompką i zaworami się po prostu nie zmieści.

Napisano

> Sytuacja przedstawia się jak na rysunku "before". Obieg podłogówki (P) zasilany ogólnie z piecucha,

> a temperatura w podłogówce regulowana RTL'em.

> Piec na zasilaniu 55C. Zakładamy, że z jakiś przyczyn muszę podnieść temperaturę zasilania np na

> 70C. Przy tym układzie zanim RTL mi "zareaguje" to w rurki podłogowe wejdzie 70C (chyba, że

> się mylę) i to będzie zabójstwo. Chciałbym przerobić układ tak jak na rys. "after" czyli na

> zasilaniu podłogówki (P) z rozdzielacza wstawić zawór mieszający ZM trójdrogowy 20-43C (np

> ESBE lub AFRISO), a pod trzeci króciec podłączyć wodę z powrotu c.o.

> 1. Czy taki układ będzie banglał prawidłowo, tzn czy da się sterować temp podłogówki?

> 2. Czy po modyfikacji wywalić RTL'a czy rozkręcić go na max.?

> Generalnie w skrzynce z rozdzielaczem mam mało miejsca i dodatkowy rozdzielacz na samą podłogówkę z

> pompką i zaworami się po prostu nie zmieści.

nie zadziała mieszacz bez pompy wewnątrz obiegu.

Napisano
  • Autor

> nie zadziała mieszacz bez pompy wewnątrz obiegu.

Ok.

W takim razie jakiś inny pomysł na obniżenie temp zasilania podłogówki? Zasilenie wodą z powrotu z któregoś grzejnika i regulacja RTLem tak jak jest teraz?

Napisano

> Ok.

> W takim razie jakiś inny pomysł na obniżenie temp zasilania podłogówki? Zasilenie wodą z powrotu z

> któregoś grzejnika i regulacja RTLem tak jak jest teraz?

Jak masz miejsce, to zrób mieszacz z pompą przy piecu.

A RTLa możesz wtedy zlikwidować.

Napisano
  • Autor

> Jak masz miejsce, to zrób mieszacz z pompą przy piecu.

> A RTLa możesz wtedy zlikwidować.

W zasadzie nie ma możliwości. Może na dole jeszcze dałoby rade (efekty wizualne tragiczne) to góra nie wchodzi w grę. Swoją drogą tej podłogówki nie jest zbyt wiele bo na dole dwa obwody: ca 4m2 i 12m2, a na górze ca 4m2 dlatego kombinowałem z tym zaworem i ewentualnie wodą z powrotu.

Napisano

> W zasadzie nie ma możliwości. Może na dole jeszcze dałoby rade (efekty wizualne tragiczne) to góra

> nie wchodzi w grę. Swoją drogą tej podłogówki nie jest zbyt wiele bo na dole dwa obwody: ca

> 4m2 i 12m2, a na górze ca 4m2 dlatego kombinowałem z tym zaworem i ewentualnie wodą z powrotu.

Do takich mąłych obiegów możesz dać małą pompkę - np obiegowa od cyrkulacji

np taka:

http://allegro.pl/pompa-c-w-u-lfp-tylko-3-w-erga-i4629616491.html

Albo taka:

http://allegro.pl/pompa-cyrkulacyjna-cwu-15-14-c-w-u-obiegowa-omnig-i4655555135.html

Napisano
  • Autor

> Do takich mąłych obiegów możesz dać małą pompkę - np obiegowa od cyrkulacji

> np taka:

> http://allegro.pl/pompa-c-w-u-lfp-tylko-3-w-erga-i4629616491.html

> Albo taka:

> http://allegro.pl/pompa-cyrkulacyjna-cwu-15-14-c-w-u-obiegowa-omnig-i4655555135.html

No nie mam tam kurcze jak prądu podać, dlatego rzeźbię z rozwiązaniami bezprądowymi.

Napisano

> No nie mam tam kurcze jak prądu podać, dlatego rzeźbię z rozwiązaniami bezprądowymi.

a nie mozesz wpiac w powrot ktoregos z grzejnikow? w sensie powrot z grzejnika do podlogowki a powrot podlogowki do szyny?

Napisano
  • Autor

> a nie mozesz wpiac w powrot ktoregos z grzejnikow? w sensie powrot z grzejnika do podlogowki a

> powrot podlogowki do szyny?

To mogę zrobić i chyba to będzie ostateczne rozwiązanie ale nie chciałem uzależniać podłogówki od grzejnika bo jeżeli zawór termostatyczny grzejnika go zamknie to na podłogówkę też przestanie płynąć.

Napisano

> To mogę zrobić i chyba to będzie ostateczne rozwiązanie ale nie chciałem uzależniać podłogówki od

> grzejnika bo jeżeli zawór termostatyczny grzejnika go zamknie to na podłogówkę też przestanie

> płynąć.

Obawiam się, że przy takim rozwiązaniu to albo będzie za mały przepływ (żeby te kilkadziesiąt stopni zbić na kaloryferze, to musi wolniutko woda płynąć), żeby podłogę sensownie ogrzać, albo za wysoka temperatura trafi pod podłogę, jak przepływ będzie odpowiedni.

IMO musisz wymieszać wodę tuż za piecem żeby w podłogę już poszła te 30-40* chłodniejsza.

Napisano

Zostawiasz tak jak jest teraz.

Jeżeli zawór na powrocie wykryje za wysoką temperaturę to go zamknie/przydławi przepływ i tyle.

Napisano
  • Autor

> Zostawiasz tak jak jest teraz.

> Jeżeli zawór na powrocie wykryje za wysoką temperaturę to go zamknie/przydławi przepływ i tyle.

No tak ale zanim to zbyt gorąca woda dotrze do RTL'a to musi przepłynąć przez cały układ podłogówki co nie będzie chyba dla niej zbyt wskazane, zważywszy, że po drodze będzie się schładzać i na pierwszych kilku metrach może już być ca 60C, a na końcówce niecałe 30C. Nie mam pojęcia jak szybko to może nastąpić.

Napisano

> No tak ale zanim to zbyt gorąca woda dotrze do RTL'a to musi przepłynąć przez cały układ podłogówki

> co nie będzie chyba dla niej zbyt wskazane, zważywszy, że po drodze będzie się schładzać i na

> pierwszych kilku metrach może już być ca 60C, a na końcówce niecałe 30C. Nie mam pojęcia jak

> szybko to może nastąpić.

Moi rodzice mają podłogówkę w jednej łazience wpiętą normalnie w obieg beż żadnych zaworów. Kocioł na paliwo stałe. Parametry 90/60. Zimą podłoga parzy i nic się jej nie dzieje. Już ze 20 lat.

Moim zdaniem z RTL-em 70st.C. można wpuścić na zasilanie. Rurę powinieneś mieć ułożoną naprzemiennie, strona zasilająca z powrotną, więc średnia temperatura i tak będzie niższa. Przy ogromnej bezwładności wylewki i bardzo krótkich w stosunku do podłogi cyklach grzejnikowych, nic podłodze się nie stanie. Wątpię abyś w ogóle odczuł zmianę.

U mnie przy 60/40 z RTL-ami podłoga osiąga 30st. tylko w tęgie mrozy, kiedy C.O. pracuje w długich cyklach. Przez większość zimy nawet nie czuć, że jest ciepła. Ma 25 - 28st.C.

Napisano

> No tak ale zanim to zbyt gorąca woda dotrze do RTL'a to musi przepłynąć przez cały układ podłogówki

> co nie będzie chyba dla niej zbyt wskazane, zważywszy, że po drodze będzie się schładzać i na

> pierwszych kilku metrach może już być ca 60C, a na końcówce niecałe 30C. Nie mam pojęcia jak

> szybko to może nastąpić.

Rura spokojnie wytrzyma 90 stopni - znaczy jakaś w miarę porządna.

Tej podłogówki nie masz nie wiadomo ile żeby na wyjściu było 30 stopni.

Także RTL spokojnie zadziała i ograniczy przepływ żeby na wyjściu była zadana temperatura - te 30-33 stopnie

Napisano

> Także RTL spokojnie zadziała i ograniczy przepływ żeby na wyjściu była zadana temperatura - te

> 30-33 stopnie

1. Jak sobie wtedy nie poparzyć stóp przy wejściu wody pod podłogę?

2. Jak zniesie to posadzka i płytki/panele/drewno na niej, gdy w jednym miejscu będzie miała temperaturę 70* a w innym 30*?

3. Jaka będzie wtedy panowała temperatura w pomieszczeniu, jak podłoga będzie miała średnio 50*?

4. Czy oby na pewno na powrocie temperatura spadnie do 30*, czy też wracając tuż obok rury z wodą o temperaturze 70* znowu się ogrzeje i RTL zamknie obieg? A to by oznaczało, że wpuści trochę gorącej wody od której zagrzeje się woda wracająca w tym samym czasie. I tylko okolice wlotu i wylotu się nagrzeją a reszta podłogi zostanie zimna. Gdy wylot razem z wlotem ostygnie, znowu woda trochę się ruszy, ale też nie za dużo. Chyba tylko "meander" ma szanse, by woda nie zaczęła się ponownie ogrzewać wracając.

sposoby-ukladania-rury-Purmo.jpg