Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy po wymianie turbiny trzeba wgrywać na nowo program?

Featured Replies

Napisano

Sypła mi się turbina w TDI w którym był kiedyś robiony chip czy teraz po wsadzeniu regenerowanej turbiny bedzie trzeba coś dostrajać?

Napisano

> Sypła mi się turbina w TDI w którym był kiedyś robiony chip czy teraz po wsadzeniu regenerowanej

> turbiny bedzie trzeba coś dostrajać?

Jeśli będzie taka sama to nie (czyli takie samo ciśnienie doładowania będzie podawać.

Napisano

> Sypła mi się turbina w TDI w którym był kiedyś robiony chip czy teraz po wsadzeniu regenerowanej

Jeżeli tuner robił ci mapę indywidualną to trzeba sprawdzić. Jesli załadował program "uniwersalny" to nie.

Napisano

> Jeżeli tuner robił ci mapę indywidualną to trzeba sprawdzić. Jesli załadował program "uniwersalny"

> to nie.

W TDIku jak włoży turbo o takich samych nr to nic nie trzeba poprawiać, inna sprawa jakby założył mocniejsze, wtedy pasowałoby dostroić.

Napisano
  • Autor

A czy mogę dać turbine z mocniejszej wersji tera mam AJM 115KM jeszcze wychodziły 130KM i ARL 150 KM oczywiście reszta osprzętu została by ta sama czy może gra nie warta świeczki?

Napisano

> A czy mogę dać turbine z mocniejszej wersji tera mam AJM 115KM jeszcze wychodziły 130KM i ARL 150

> KM oczywiście reszta osprzętu została by ta sama czy może gra nie warta świeczki?

Warta, ale do tunera na poprawę softu trzeba, żeby miało to ręce i nogi i żebyś silnika nie ubił albo sprzęgła.

Napisano

> A czy mogę dać turbine z mocniejszej wersji tera mam AJM 115KM jeszcze wychodziły 130KM i ARL 150

> KM oczywiście reszta osprzętu została by ta sama czy może gra nie warta świeczki?

Możesz i warto. Ale po takiej zabawie konieczna hamownia i strojenie z AFR. Sprawdź jakie masz wtryski żeby wydały dawke paliwa.

Napisano

> W TDIku jak włoży turbo o takich samych nr to nic nie trzeba poprawiać, inna sprawa jakby założył

> mocniejsze, wtedy pasowałoby dostroić.

też tak myslałem, do czasu jak w Evo wypaliłem tłoki w Ułęzu oslabiony.gif

Napisano

> też tak myslałem, do czasu jak w Evo wypaliłem tłoki w Ułęzu

Miałeś EVO w TDIku? boje_sie.gif

W klekocie nie trzeba, ma bardzo dużą tolerancję, większą niż taka sama turbina może wytworzyć.

Napisano

> Miałeś EVO w TDIku?

> W klekocie nie trzeba, ma bardzo dużą tolerancję, większą niż taka sama turbina może wytworzyć.

Wydaje mi się ze zasada jest podobna niezależnie od zasilania. Jak ubogo, spłyną tłoki, jak za bogato rozrzedzi olej. Ta wieksza tolerancja to jedynie wieksza masa tłoka.

Napisano

> Wydaje mi się ze zasada jest podobna niezależnie od zasilania. Jak ubogo, spłyną tłoki, jak za

> bogato rozrzedzi olej. Ta wieksza tolerancja to jedynie wieksza masa tłoka.

Chyba nie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz i warto. Ale po takiej zabawie konieczna hamownia i strojenie z AFR. Sprawdź jakie masz

> wtryski żeby wydały dawke paliwa.

Wtryski dwa lata temu dawalem regenerowac wiec powinny byc wsadzone pod silnik AJM.

Napisano

> Wydaje mi się ze zasada jest podobna niezależnie od zasilania. Jak ubogo, spłyną tłoki, jak za

Dobrze napisałeś, że Ci się wydaje ...

Można śmiało zapakować turbo od 130 lub 150, pojechać na korektę softu i będzie jeszcze większy fun z jazdy palacz.gif

Napisano

> Wtryski dwa lata temu dawalem regenerowac wiec powinny byc wsadzone pod silnik AJM.

AJM to pompowtrysk.

Napisano

Sterowanie benzyniaka odbywa się za pomocą powietrza (do dostarczonego powietrza musimy dobrać paliwa tak aby spalanie było stechiometryczne).

W dieslu masz stały(w teorii) dopływ powietrza i sterujesz paliwem.

Napisano
  • Autor

> Dobrze napisałeś, że Ci się wydaje ...

> Można śmiało zapakować turbo od 130 lub 150, pojechać na korektę softu i będzie jeszcze większy fun

> z jazdy

Tylko czy dwu-masa to ogarnie?

Napisano

> Tylko czy dwu-masa to ogarnie?

Jak zrobi to fachowiec , że nie nawali niutków z dołu to wytrzyma spokojnie te 160-170KM. Z 90 znajomemu zrobili 142KM i sprzęgło ori trzyma się od 100tys, ja ze 105 miałem 143 i również sprzęgło wytrzymało 60 tys na chipie i standardowo do prawie 200 przebiegu (tak wytrzymują bez chipa w nowszych dieslach).

Napisano

Yyyy, diesel z zasady dziala na ubogiej mieszance, nie sterujesz w nim doplywem powietrza (wiele nie ma nawet normalnej przepustnicy) tylko dolewaniem paliwa. Jesli nowa turbina nie bedzie jakos kosmicznie wieksza to nic sie nie stanie.

Napisano

Powinno sie, tym bardziej przy regenerowanej.