Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tesla model D

Featured Replies

Napisano

> A propos skrótów to Tesla ma równoważnik cenowy zużycia paliwa na poziomie 95 MPG, czyli jakies 2.5

> litra na setkę - tyle w USA wychodzi przy obecnych cenach energii i benzyny. Pewnie w Polsce

> podobni bo zarówno benzyna iają i prąd sa mniej wiecej 2x droższe niz w USA. Biorąc pod uwagę

> ze samochód ma 400+ KM i jest rozmiarow mercedesa S to niesamowity wynik.

W Polsce nie ma tego gdzie naładować, nie zapominaj...

Oraz, pewnie ładowanie byłoby płatne grinser006.gif

Napisano

> Z tego co czytałem to ludzie mówią ze porównujac rachunki elektryczne z tym ile sie naładowało to

> sprawność jest dość kiepska - rzędu 80%. Zastanawiam sie gdzie sie te pozostałe 20% chowa,

To i tak bardzo wysoka sprawność... z tego co wiem Tesla korzysta z technologi Sanyo a obecnie Panasonica w swoich akumulatorach. Sa to jedne z najlepszych o ile nie najlepsze akumulatorki i w znanych nam serii Eneloop dla akumulatorków 1,5 V AA producent podaje,ze nawet po 2100 ładowaniach ich sprawność spadnie zaledwie do 70% smile.gif Tak więc jesli ktoś będzie ładował co 2-gi dzień do pełna to będzie się cieszył przez kilkanaście lat tym autem... zlosnik.gif

Napisano

> W Polsce nie ma tego gdzie naładować, nie zapominaj...

> Oraz, pewnie ładowanie byłoby płatne

W Polsce w 2015 będą dwie stacje Tesli ( Warszawa i Poznań ) zlosnik.gif

Ja mam 3 fazowe gniazdko 32 A w garażu więc spoko dam rady zlosnik.gif

Napisano

Nie chyba chcesz powiedzieć, że w Tesli stosowane są eneloopy icon_eek.gif

Przecież to są ogniwa Ni-MH a w Tesli to raczej litowo-jonowe, całkiem inne typy grinser006.gif

Napisano

> Nie chyba chcesz powiedzieć, że w Tesli stosowane są eneloopy

> Przecież to są ogniwa Ni-MH a w Tesli to raczej litowo-jonowe, całkiem inne typy

No właśnie. I te inne typy tracę pojemność z każdym cyklem. Zwykle można liczyć, że 500 cykli są z grubsza jak nowe. Później pojemność spada dosyć szybko.

Napisano
  • Autor

> No właśnie. I te inne typy tracę pojemność z każdym cyklem. Zwykle można liczyć, że 500 cykli są z

> grubsza jak nowe. Później pojemność spada dosyć szybko.

Tesla szacuje ze bateria będzie miała 80% pojemności po przejechaniu około 100 k mil. Zauważ ze w samochodach się inaczej obchodzi z litowymi niż w aparatach - samochód pozwala na używanie baterii tylko w zakresie 20-80% pojemności żeby jej trwałość była znacznie dłuższa. Można wymusić naładowanie do 90% ale wtedy żywotność gwałtownie spada.

Napisano

> Nie chyba chcesz powiedzieć, że w Tesli stosowane są eneloopy

> Przecież to są ogniwa Ni-MH a w Tesli to raczej litowo-jonowe, całkiem inne typy

zlosnik.gifzlosnik.gif Owszem jest tak jak piszesz ale mi raczej chodziło o porównanie jakościowe - technologiczne akumulatorów Sanyo... Panasonica ... w stosunku do konkurencji. zlosnik.gif A Eneloop znamy i stosujemy ... Eneloop to baterie hybrydowe i na pewno niema ich w TESLI zlosnik.gif ale czy tej technologi niema tego już nie byłbym taki pewny... tesla chwali sie nową technologią i rozpoczęciem budowy nowej fabryki akumulatorów z Panasoniciem....

Natomiast same ogniwa w tesli są takie jak mamy często w laptopach zlosnik.gif typ: 18650 - 3,7V nie wiem ile ale zapewne kilkanaście lub kilkadziesiąt tyś ogniw musi tam siedzieć;]

Napisano

> Tesla szacuje ze bateria będzie miała 80% pojemności po przejechaniu około 100 k mil. Zauważ ze w

> samochodach się inaczej obchodzi z litowymi niż w aparatach - samochód pozwala na używanie

> baterii tylko w zakresie 20-80% pojemności żeby jej trwałość była znacznie dłuższa. Można

> wymusić naładowanie do 90% ale wtedy żywotność gwałtownie spada.

Zgadza się. Pewnie to skalkulowali tak, że wyjdą na swoje a przynajmniej na zero w temacie samych baterii.

Bądźmy dobrej myśli.

Napisano
  • Autor

> Zgadza się. Pewnie to skalkulowali tak, że wyjdą na swoje a przynajmniej na zero w temacie samych

> baterii.

> Bądźmy dobrej myśli.

Baterie bedą problemem dla trzecich właścicieli. Miejmy nadzieje ze wedy (za kilkanaście lat ) bedą w cenie $3000-$5000 a nie $40000 jak teraz.

Napisano

Czekam na model ekonomiczny tesli. I3 mnie rozczarowało, a chciałbym auto niewiele od niego większe a nie taka kobyle jak model S.

Przy okazji remontu domu wyprowadziłem sobie przyszłościowo 400V 63A grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Czekam na model ekonomiczny tesli. I3 mnie rozczarowało, a chciałbym auto niewiele od niego większe

> a nie taka kobyle jak model S.

> Przy okazji remontu domu wyprowadziłem sobie przyszłościowo 400V 63A

Majw przyszłym roku pokazać a ma sie pojawić w 2016. Model 3 Tesli - rozmiarow i ceny BMW 3.

Napisano

> Majw przyszłym roku pokazać a ma sie pojawić w 2016. Model 3 Tesli - rozmiarow i ceny BMW 3.

Troche duże. Zobaczymy. Mi wystarcza z zapasem jakieś 200km zasięgu. I tak musze mieć w rodzinie drugie auto wiec problemu z zasięgiem dla mnie nie ma. Nawet jak spadnie do 100km po latach to jest to do przyjęcia.

Fajnie by było gdyby auto mogło służyć jako akumulator energii dla domu. Wtedy korzyści ekonomiczne byłyby większe. Nie tylko mogło by sie ładować z Panki fotowoltaicznych ale i oddawać prąd gdy nie ma słońca.

W Polsce korzyści ekonomiczne są nawet większe niz w USA. Litr benzyny kosztuje ponad 1,5 $ a prąd w nocnej taryfie 8-9 centów za kWh.

Napisano
  • Autor

> Troche duże. Zobaczymy. Mi wystarcza z zapasem jakieś 200km zasięgu. I tak musze mieć w rodzinie

> drugie auto wiec problemu z zasięgiem dla mnie nie ma. Nawet jak spadnie do 100km po latach to

> jest to do przyjęcia.

Teoretycznie jest też Nissan Leaf (wersja Nissan Leaf 2 ma mieć dwukrotnie większy zasięg przy tej samej cenie) i Opel Ampera (ale ten to moim zdaniem jakaś kompletna pomyłka; wersja 2 tego samochodu ma podobno nie mieć już silnika spalinowego i też mieć zasięg 200 mil = 320 km).

> Fajnie by było gdyby auto mogło służyć jako akumulator energii dla domu. Wtedy korzyści ekonomiczne

> byłyby większe. Nie tylko mogło by sie ładować z Panki fotowoltaicznych ale i oddawać prąd gdy

> nie ma słońca.

Tak, to było by niezłe. A tak O/T to Tesla planuje właśnie tak wykorzystywać "zużyte" baterie od Modelu S - takie co to już mają mniej niż wymaganą minimalną pojemność dla samochodu, ale nadal działają - chcą je sprzedawać za grosze w zestawach do "oszczędzania" prądu które by się ładowały z paneli słonecznych za dnia i oddawały energię w nocy.

> W Polsce korzyści ekonomiczne są nawet większe niz w USA. Litr benzyny kosztuje ponad 1,5 $ a prąd

> w nocnej taryfie 8-9 centów za kWh.

To prawda. Tylko żeby w końcu udało się znaleźć tani sposób przechowywania dużych ilości energii w małej objętości...

Napisano

Mareczku, wiem o tych autach. Ja jednak chce mieć jakieś osiągi i dobre prowadzenie. Nie musze mieć 3s do setki ale ok 7s jak teoretycznie w i3 bym chciał. Zarówno leaf i jak i ampera maja napęd na złe koła. Osiągi marne. Cena jak za BMW. Bez sensu. Juz prędzej bym kupił BMW. Czekam co pokaże tesla. No chyba ze BMW poprawi i3 bo mu niewiele brakuje do mojego ideału.

Napisano

Marku, problemem jest raczej doprowadzenie odpowiedniej mocy.

Zroc uwagę, że" zatankowanie" tesli w 5 minut wymaga ogromnej mocy. Moje skromne 400V/63A to ledwie 25kW, czyli jakie baterie by to nie były zatankuje na ok 200 km zasięgu dopiero po godzinie.

Powiedzmy ze odpowiednik stacji ładowania będzie miał 10 razy większa moc. Tyle ze 630A to już kosmos. Kable muszą być grubości ręki i będą się grzać

Napisano
  • Autor

> Kable muszą być grubości ręki i będą się grzać

Superchargery Tesli mają 120 kW i nikt nie narzeka na ich grzanie się, kable też nie są grubsze czy mniej giętkie niż rury którymi płynie benzyna na stacjach.

Napisano

> Superchargery Tesli mają 120 kW i nikt nie narzeka na ich grzanie się, kable też nie są grubsze czy

> mniej giętkie niż rury którymi płynie benzyna na stacjach.

Ale żeby naładować od zera do pełna tesle w 6 minut potrzeba ok 600kW. Chyba jest różnica, prawda ?

Można podnosić napięciem ale to znowu ryzyko.

Napisano
  • Autor

> Ale żeby naładować od zera do pełna tesle w 6 minut potrzeba ok 600kW. Chyba jest różnica, prawda ?

> Można podnosić napięciem ale to znowu ryzyko.

5x wiecej to nie jakaś nie do pokonania różnica. Załóżmy ze mozna zrobic troche grubszy kabel zeby poszło 2x wiecej amperow i zwiekszyć dwukrotnie napięcie. Juz masz 4x wiecej bez jakichś szczególnych problemów.

Napisano

> 5x wiecej to nie jakaś nie do pokonania różnica. Załóżmy ze mozna zrobic troche grubszy kabel zeby

> poszło 2x wiecej amperow i zwiekszyć dwukrotnie napięcie. Juz masz 4x wiecej bez jakichś

> szczególnych problemów.

Nie wiem czy prawo pozwala na instalację do użytku przez ludzi z napięciem Powyżej 400V. Wątpię, bo to bardzo niebezpieczne.

Napisano

> 5x wiecej to nie jakaś nie do pokonania różnica. Załóżmy ze mozna zrobic troche grubszy kabel zeby

> poszło 2x wiecej amperow i zwiekszyć dwukrotnie napięcie. Juz masz 4x wiecej bez jakichś

> szczególnych problemów.

A nie sądzisz, że lepszym rozwiązaniem sa stacje wymiany baterii?

Nie ładujesz nic w domu, tylko podjeżdżasz na stację. Od spodu wyjeżdża pusta bateria, a na jej miejsce wskakuje druga pełna. ty po minucie jedziesz dalej, a baterie ładowane są na spokojnie, z szybkością bezpieczną dla ich żywotności.

Pewnie tak w przyszłości będzie, zamiast stacji benzynowych będą stacje akumulatorowe.

Napisano
  • Autor

> A nie sądzisz, że lepszym rozwiązaniem sa stacje wymiany baterii?

> Nie ładujesz nic w domu, tylko podjeżdżasz na stację. Od spodu wyjeżdża pusta bateria, a na jej

> miejsce wskakuje druga pełna. ty po minucie jedziesz dalej, a baterie ładowane są na

> spokojnie, z szybkością bezpieczną dla ich żywotności.

> Pewnie tak w przyszłości będzie, zamiast stacji benzynowych będą stacje akumulatorowe.

Problemem jest gwarancja. Bateria to 70-80% ceny samochodu. Takie stacje wymiany baterii przerzucają za duży koszt gwarancyjny na producenta samochodow = zeby sie opłacało to taka wymiana musi byc kosztowna.

Napisano

> Problemem jest gwarancja. Bateria to 70-80% ceny samochodu. Takie stacje wymiany baterii

> przerzucają za duży koszt gwarancyjny na producenta samochodow = zeby sie opłacało to taka

> wymiana musi byc kosztowna.

Kwestia podejścia. Być może będziesz kupował samochód bez baterii, tak jak teraz z pustym bakiem. Baterie natomiast będziesz wymieniał na stacjach Tesla.

Napisano
  • Autor

> Kwestia podejścia. Być może będziesz kupował samochód bez baterii, tak jak teraz z pustym bakiem.

> Baterie natomiast będziesz wymieniał na stacjach Tesla.

Myśle ze dało by sie stworzyć model biznesowy w ktorym by to działało. Płaciło by sie za kazdy kWh jaka człowiek wyjął z baterii (niezależnie od tego czy włożył ja sam czy dostał naładowana. Ale policzmy.

Załóżmy ze bateria Tesli kosztuje $40K i ze starcza na 200 tysięcy mil. Czyli średni koszt jednej mili to 20 centów = 20 dolarów za 100 mil. Myśle ze użytkownicy by to przełknęli gdyby cena początkowa modelu S była zamiast $100K tylko $60K. Mozna by dodatkowo robić bajery typu - weź mniejsza baterie, bedzie cię mniej kosztowała za milę - dla osob jeżdżących na małe odległości. A jak chcesz pojechać gdzies dalej to jedziesz i wybierasz przy zmianie droższa, ale o większej pojemnosci. Tak, to mogło by działać. Podejrzewam ze tak kiedys bedzie.

P.S. gorzej jak trwałość baterii jest tylko 100k mil - wtedy robi sie dość drogo. Zauważ ze w obecnym modelu biznesowym Tesli kupujący ponosi ryzyko (po skończeniu sie gwarancji), w tym modelu Tesla ponosi ryzyko.

Napisano

> Myśle ze dało by sie stworzyć model biznesowy w ktorym by to działało. Płaciło by sie za kazdy kWh

Myślę ze przy cenie 40 tyś $ za baterię już widzę "specjalistów" demontujących baterię i wyciągających z niej 90% ogniw i oddających do wymiany... zlosnik.gif

Napisano

> Myśle ze dało by sie stworzyć model biznesowy w ktorym by to działało. Płaciło by sie za kazdy kWh

> jaka człowiek wyjął z baterii (niezależnie od tego czy włożył ja sam czy dostał naładowana.

> Ale policzmy.

> Załóżmy ze bateria Tesli kosztuje $40K i ze starcza na 200 tysięcy mil. Czyli średni koszt jednej

> mili to 20 centów = 20 dolarów za 100 mil. Myśle ze użytkownicy by to przełknęli gdyby cena

> początkowa modelu S była zamiast $100K tylko $60K. Mozna by dodatkowo robić bajery typu - weź

> mniejsza baterie, bedzie cię mniej kosztowała za milę - dla osob jeżdżących na małe

> odległości. A jak chcesz pojechać gdzies dalej to jedziesz i wybierasz przy zmianie droższa,

> ale o większej pojemnosci. Tak, to mogło by działać. Podejrzewam ze tak kiedys bedzie.

> P.S. gorzej jak trwałość baterii jest tylko 100k mil - wtedy robi sie dość drogo. Zauważ ze w

> obecnym modelu biznesowym Tesli kupujący ponosi ryzyko (po skończeniu sie gwarancji), w tym

> modelu Tesla ponosi ryzyko.

Pomyśl szerzej.

Koszt wyprodukowania baterii powiedzmy 200$. OK, baterie o różnych pojemnościach i cenie ale o tych samych gabarytach. Płacisz tylko za prąd bo pustą baterię oddajesz biorąc nową. Regeneracją zużytych baterii zajmuje się Tesla.

Teraz płacisz za galon benzyny pare dolców, a przecież patrząc tak jak Ty na baterię to uwzględniając wydobycie, transport i przetworzenie ropy ten galon powinien kosztować miliony.

Napisano

> Myślę ze przy cenie 40 tyś $ za baterię już widzę "specjalistów" demontujących baterię i

> wyciągających z niej 90% ogniw i oddających do wymiany...

Po co. Już teraz coraz mniej ludzi bawi się w regeneracje starszych aku w samochodach. Jadą do mechanika i wymieniają na nowy. Mechanik (sprzedawca) zajmuje się recyklingiem starego aku.

Napisano

Kliku

Quote:

Według naukowców ich wynalazek będzie świetnie sprawował się nie tylko w przypadku urządzeń mobilnych, ale też np. samochodów elektrycznych. Twierdzą oni, że ładowanie akumulatora miałoby być prawie tak szybkie jak tankowanie benzyny.

Technologia została opatentowana, a jej twórcy planują licencjonować rozwiązanie. Pierwsze produkty powinny pojawić się na rynku w ciągu najbliższych dwóch lat.

Napisano

Akumulator może móc zostać naładowany tak szybko tylko skąd wziąć taklą energię?

Napisano
  • Autor

> Akumulator może móc zostać naładowany tak szybko tylko skąd wziąć taklą energię?

Z sieci energetycznej wink.gif

Napisano

> Akumulator może móc zostać naładowany tak szybko tylko skąd wziąć taklą energię?

To już mój problem

... i jest do załatwienia, nie takie rzeczy ogarniam. zlosnik.gif