Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wylewki - początkiem (1 tydzień) listopada

Featured Replies

Napisano

Niestety z wylewkami nie udało się zdążyć wcześniej, poślizgi nawarstwiły się na siebie - inna historia - więc dopiero teraz.

Jest sens to jeszcze robić, liczą że do początku grudnia nie będzie wielkich przymrozków, a później już i tak ruszę z wygrzewaniem przez podłogówke wylewek.

Z tego co wiem to trza zapewnić tylko wentylację lub porozszczelniac trochę okna aby to wszystko odparowywało.

Jak szacowne grono AK się na to zapatruje.

Napisano

> Niestety z wylewkami nie udało się zdążyć wcześniej, poślizgi nawarstwiły się na siebie - inna

> historia - więc dopiero teraz.

> Jest sens to jeszcze robić, liczą że do początku grudnia nie będzie wielkich przymrozków, a później

> już i tak ruszę z wygrzewaniem przez podłogówke wylewek.

> Z tego co wiem to trza zapewnić tylko wentylację lub porozszczelniac trochę okna aby to wszystko

> odparowywało.

> Jak szacowne grono AK się na to zapatruje.

Spokojnie lej, ale z tym wygrzewaniem, to niespecjalnie Ci pomoge, bo ja nie mam podlogowki, wiec nie gnebilem tematu. Szczerze powiedziawszy nieco bym sceptycznie podchodzil do zbyt wczesnego wygrzewania, a na pewno odczekal co najmniej miesiac. Tak samo z tym rozszczelnianiem okien sie za bardzo nie spiesz. Przez tydzien-dwa pozostaw pozamykana budowe. Dzieki nizszym temperaturom nie bedziesz musial wylewek przykrywac, ale tez nie pozwalaj im zbyt szybko wysychac.

Ja mialem lane wlasnie w listopadzie, a nawet chyba w drugiej polowie (i to za srozszej zimy, bo w 2012), a wylewki sa super.

Napisano

> Niestety z wylewkami nie udało się zdążyć wcześniej, poślizgi nawarstwiły się na siebie - inna

> Jest sens to jeszcze robić, liczą że do początku grudnia nie będzie wielkich przymrozków, a później

> Z tego co wiem to trza zapewnić tylko wentylację lub porozszczelniac trochę okna aby to wszystko

> odparowywało.

Ja tynki i wylewki robiłem późną jesienią. ok.gif

Napisano

Niektóre plastyfikatory pozwalają na prace nawet przy minusowych temperaturach, więc może coś takiego ew. dodać.

Napisano

> a wylewki sa super.

OT - jak się sprawdza, czy wylewki są super, czy nie?

Napisano

> OT - jak się sprawdza, czy wylewki są super, czy nie?

Poziom, jakość zatarcia (gładkość i brak nierówności) powierzchni, pylenie/kruszenie warstwy wierzchniej...

Napisano

> Niektóre plastyfikatory pozwalają na prace nawet przy minusowych temperaturach, więc może coś

> takiego ew. dodać.

Z kilku roznych zrodel slyszalem sporo negatywnych opinii nt. plastyfikatorow. Poniewaz niewiele spamietalem, wiec nie bede sie wymadrzal, ale zakladam, ze google troche tego ma w swoich zasobach, wiec warto poszukac.

W skrocie wniosek byl taki, ze owszem, to swietne ulatwienie dla wykonawcy, ale utrapienie dla inwestora w pozniejszym czasie.

Poza tym nie wiem, czy sa plastyfikatory do betonu - do zaprawy murarskiej owszem.

Napisano

> Poziom, jakość zatarcia (gładkość i brak nierówności) powierzchni, pylenie/kruszenie warstwy

> wierzchniej...

OK, tyle że u mnie zrobili wylewki, na to poszedł parkiet/płytki i co dalej? Jak mam sprawdzić czy wylewki sa super? wink.gif

Napisano

> OK, tyle że u mnie zrobili wylewki, na to poszedł parkiet/płytki i co dalej? Jak mam sprawdzić czy

> wylewki sa super?

Teraz to już po ptokach ale gdyby nie były raczej nie miałbyś parkietu bezpośrednio na nich. Chyba, że parkieciarz trąba.

Napisano

> OK, tyle że u mnie zrobili wylewki, na to poszedł parkiet/płytki i co dalej? Jak mam sprawdzić czy

> wylewki sa super?

Nie sadzisz, ze zdeko za pozno zainteresowales sie tematem? grinser006.gif

Napisano

> Robiłeś badanie wytrzymałości posadzki na ścinanie, na ściskanie i na odrywanie?

Nie ja, parkieciarz, ktory potem mial dac gwarancje na parkiet, wiec chcial sie zabezpieczyc przed ping pongiem z posadzkarzem.

Napisano

> odparowywało.

daj anhydryt i po 7 dniach mozesz wygrzewac, bedziesz mial rowno i lepsza posadzke pod ogrzewanie podlogowe.

Przy miksokrecie to bedzie ryzyko bo wygrzewa sie po zwiazaniu czyli 28dniach, a wtedy moze byc juz dosc zimno.

Napisano

> Robiłeś badanie wytrzymałości posadzki na ścinanie, na ściskanie i na odrywanie?

To std procedura przy polozeniu drewna, o sciskaniu nie slyszalem, ale wilgotnosc, scinanie oraz odrywanie - sprawdza sie przed polozeniem parkietu czy desek. Zazwyczaj robi to firma od posadzek, czesto jesto to wymagane do gwarancji.