Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewody miedziane, filtry, itd...

Featured Replies

Napisano

Właściwie nie wiem czy na MK czy na gazowy ale zapytam tutaj...

Mam ja w robocie piece na olej opałowy i są ciągłe problemy z palnikami, filtry które są przed palnikiem nawet jak są wymieniane częściej nie dają rady.

I teraz tak paliwo do tych piecy jest doprowadzane rurami miedzianymi z głównego zbiornika w którym się odłożył syf z paliwa.

Na końcach rur nie ma żadnych sitek/filtrów wstępnych więc cały ten syf jest zasysany do filtrów przed palnikiem no.gif

Były jakiś czas temu filtry paliwowe od jakiegoś VW ale jeden z fachmanów je zdemontował bo stwierdził że nic nie dają a tylko przeszkadzają w przepływie paliwa

Przewody miedziane połączył przewodem gumowym do paliwa i skręcił opaskami i teoretycznie to działa.

Przyszedł drugi fachman i stwierdził że to absolutnie tak być nie może bo się piece zapowietrzają icon_eek.gif i tak jest źle, nakazał dokupić takie mosiężne beczółki na przewody miedziane i takie złączki skręcane do tego i połączyć to za pomocą przewodu miedzianego, osobiście nie widzę różnicy ale nagadał szefowi i muszę teraz tego poszukać.

Ale problem dalej pozostaje, na obecną chwilę kazałem zakupić zbiornik tymczasowy a tamten wywalić do wyczyszczenia.

na razie kombinuję że takie smoki plus mocowanie ileś cm nad dnem powinno pomóc, bo mamy też duży zbiornik na ON i tam ustawiłem rurę ssącą ze 30cm nad dnem i tego syfu nie zaciąga a powiem szczerze że trochę się tego syfu tam nazbierało icon_eek.gif

I teraz tak:

1. pomóżcie mi namierzyć te beczółki i złączki skręcane do przewodów miedzianych.

2. czy zastosować jakieś dodatkowe filtry przy zbiorniku ?? jeżeli tak to jakie ??

IMO najlepiej takie gdzie bańka jest przeźroczysta i widać stan zasyfienia filtra czyli takie coś jak mam przed palnikiem

3. czy zastosować jakieś "smoki" z filtrami siateczkowymi żeby wstępnie zatrzymywały ten syf ze zbiornika, jeżeli tak to jakie ??

A może mamy tutaj jakiegoś fachmana od palników piecowych z okolic Wa-wy ??

Napisano

> Właściwie nie wiem czy na MK czy na gazowy ale zapytam tutaj... <

Witam,

Nie wniosę może nic do tematu ale nie rozumiem jak urządzenie możne nie pracować poprawnie po wizytach dwóch fachmanów ? Za co im płacisz ?

Ja tylko doradzę zmień tych fachmanów rodem z usterki i zapłać za faktyczne rezultaty ich pracy.

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> te "beczułki" to w zwykłym motoryzacyjnym kupowałem- domyślam, się, że chodzi Tobie o te łączące

> przewody hamulcowe ze sobą?

> jakiś tekst

Nie do końca bo moje przewody są bodajże średnicy 12mm (muszę jutro sprawdzić dokładnie) ale mniej więcej o to chodzi

o bardziej o takie coś http://www.phjacus.pl/G3-Lacznik-zlaczka-rurki-miedzianej-6mm-6mm-GZ-230-p744.html

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Nie wniosę może nic do tematu ale nie rozumiem jak urządzenie możne nie pracować poprawnie po

> wizytach dwóch fachmanów ? Za co im płacisz ?

> Ja tylko doradzę zmień tych fachmanów rodem z usterki i zapłać za faktyczne rezultaty ich pracy.

> Pozdrawiam,

po wizycie 3 zlosnik.gif

Ja nie płacę, szefowie płacą

Niestety ogólnie wszystko działa i jak się palnik spierdzieli to go sprawnie naprawią, tylko że nie jest zlikwidowany problem początkowy a na moje sugestie o dodatkowych filtrach czy smokach wszyscy kręcą nosami że za daleko zbiornik od pieców, że dodatkowy opór, itd...

Tylko jakoś nie dociera do niech że nie a problemu z wydajnością palnika/przepływem paliwa a problem z syfem który zaciągają.

Zmienić fachmanów nie bardzo mogę bo piece pracują 24h i w razie awarii przyjeżdża do nich ten fachman który ma czas albo nie śpi.

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

> jakiś tekst

o właśnie mniej więcej takowe mam przy palnikach na takie wkłady http://www.afriso.pl/si-plastikowy-50-do-70-mikrometrow-p-3451.html?page=1&cPath=1_984_2592_2649

i teraz pytanie czy jak zastosuję takie dodatkowe na wyjściu ze zbiornika czy to zadziała ??

chyba będę musiał wypróbować hmm.gif

Napisano

W jednej z kotłowni widziałem filtry do paliwa połączone tuż przed palnikami. Filtry były przezroczyste, wyglądały trochę jak od jakiegoś Simsona .

Napisano
  • Autor

> W jednej z kotłowni widziałem filtry do paliwa połączone tuż przed palnikami. Filtry były

> przezroczyste, wyglądały trochę jak od jakiegoś Simsona .

No to mam takowe http://www.afriso.pl/st-z-gwintem-zewnet...1_984_2592_2649 ale chodzi o to że za szybko się zasyfiają, dlatego szukam dodatkowej opcji czyli dodatkowego filtra i ewentualnie jakiegoś smoka na przewodzie ssą cym paliwo ze zbiornika

widzę że złączki też mają ale tylko do tych filtrów http://www.afriso.pl/2-x-81012-mm-p-1204.html?page=1&cPath=1_984_2592_2649

o takim smoku myślałem http://allegro.pl/smok-zawor-zwrotny-do-paliwa-wody-gwint-1-2-cala-i4662925596.html tylko tu sitko jest rzadkie

Napisano

> No to mam takowe http://www.afriso.pl/st-z-gwintem-zewnet...1_984_2592_2649 ale chodzi o to że za

> szybko się zasyfiają...

To może dać jakiś największy jaki jest z redukcjami na cienki przewód? na pewno wytrzyma dłużej i przepływ będzie lżejszy.

Napisano

> o takim smoku myślałem

> http://allegro.pl/smok-zawor-zwrotny-do-paliwa-wody-gwint-1-2-cala-i4662925596.html tylko tu

> sitko jest rzadkie

Mamy cos takiego w firmie zamontowane przy zbiorniku z ON tylko na 1 cal.Smok przestaje zaciagac paliwo na poczatku siatki, wiec w zbiorniku zostaje okolo 2 cm lustra cieczy to skutecznie zabezpiecza przed zaciaganiem syfu. Dodatkowo zamontowany jest duzy wymienny filtr papierowy w przezroczystej obudowie z odstojnikiem Filtr . Tylko u nas rury doprowadzajace sa na 1 cal i przeplyw w okolicy 60l/min. Sadze ze warto zamontowac na koniec taki zaworek zwrotny z koszem. (mozna usunac z niego sprezyne, aby nie bylo takiego duzego oporu i tak jak sugerowałes podniesc troche smok, aby nie zaciagały syfu z dna)