Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak hamulców

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z hamulcami a dokładnie wpada mi co któreś hamowanie pedał w podłogę. Na postoju jak wciskam pedał przy pracującym silniku pedał jest twardy ale po chwili zaczyna powoli wchodzić w podłogę. Przy wyłączonym silniku pedał jest twardy, dodam że trzy miesiące temu wymieniałem płyn hamulcowy. Jak dla mnie wygląda mi na walnięte serwo lub pompę abs ale może ktoś z forum spotkał się z taka usterką.

Napisano

> Witam

> Mam problem z hamulcami a dokładnie wpada mi co któreś hamowanie pedał w podłogę.

coś nie tak, nie ma prawa tak być wygląda na przepuszczająca pompę hamulcową,

> Na postoju jak wciskam pedał przy pracującym silniku pedał jest twardy ale po chwili zaczyna powoli wchodzić

> w podłogę. Przy wyłączonym silniku pedał jest twardy,

tu jest o.k.

> dodam że trzy miesiące temu wymieniałem

> płyn hamulcowy. Jak dla mnie wygląda mi na walnięte serwo lub pompę abs ale może ktoś z forum

> spotkał się z taka usterką.

niewiem.gif

Napisano

> Witam

> Mam problem z hamulcami a dokładnie wpada mi co któreś hamowanie pedał w podłogę. Na postoju jak

> wciskam pedał przy pracującym silniku pedał jest twardy ale po chwili zaczyna powoli wchodzić

> w podłogę. Przy wyłączonym silniku pedał jest twardy, dodam że trzy miesiące temu wymieniałem

> płyn hamulcowy. Jak dla mnie wygląda mi na walnięte serwo lub pompę abs ale może ktoś z forum

> spotkał się z taka usterką.

Teoretycznie to normalne i ponoć tak mają pompy ABS, w każdym stilo na odpalonym silniku trzymając wciśnięty pedał hamulca powoli zaczyna wchodzić w podłogę... wszystko jest kwestią tego jak szybko on wchodzi, bo 'powoli' ma prawo i jest to normalne, natomiast 'szybko' nie powinien, niestety każdy inaczej interpretuje powoli i szybko wink.gif

Dobrym zabiegiem jest wyciągnięcie bezpiecznika od ABS (w kabinie pod kierownicą po lewej), jeśli dobrze pamiętam to ten u samej góry po środku, ale musisz sprawdzić. Jak go wyciągniesz to wywali błąd ABS i samochód bedzie normalnie hamował bez ABSów, u mnie ten zabieg zmienia hamulce w zabójcza broń, pedał sztywny jak przysłowiowy koci ogon a wciśnięcie pedału gdzieś do połowy skali, czyli powiedzmy takie mocniejsze ale nie gwałtowne hamowanie powoduje zablokowanie wszystkich kół i momentalne zatrzymanie samochodu.

Niestety po ponownym włożeniu bezpiecznika i załączeniu się ABSów samochód znacznie traci na mocy hamowania i pedał powoli wpada w podłogę. Mój egzemplarz był z tym w ASO i stwierdzono że jest to poprawne działanie układu ABS, no i trzeba pamiętać że nawet producent i wynalazca ABSów nigdy i nigdzie nie stwierdził że układ ten skraca drogę hamowania, on po prostu zapobiega zablokowaniu kół co w normalnych warunkach wydłuża drogę hamowania. Ot tyle odemnie wink.gif

No i oczywiście na koniec zanim ktoś mnie zjedzie i zwyzywa to pragnę przypomnieć że jest to tylko i wyłącznie moje zdanie, moja opinia i moje obserwacje, nie chcę nikogo nawracać ani przekonywać że moja prawda jest prawdziwsza od czyjejś.

Napisano
  • Autor

U mnie do piątku hamulce były ok i nagle zaczęło się dziać jak wyżej opisałem dodam że hamulec wpada i łapie gwałtownie przy podłodze na małej prędkości ale na dużej znaczy 50-60km tak jakby nie hamował wcale albo słabo. Wyczytałem że po wymianie płynu często się dzieje że pompa ABS szlak trafia fakt płyn miałem od nowego czyli 8 lat i słabo hamował po wymianie hamulce były ok przez 3 miesiące.

Napisano

Spróbuj ponownie odpowietrzyć układ po kolei na odpalonym silniku smile.gif