Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.1 z górą 1.2 - jaki kolektor

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ponieważ czeka mnie wymiana plecionki mam szybkie pytanie;

Motor 1.1 z głowica 1.2. Obecnie kolektor wydechowy seryjny z 1.1 - czy przy okazji wymiany plecionki warto zamienić go na seryjny z 1.2?

I ew. jakie problemy czekają mnie przy w/w akcji?

Napisano

Raczej nie ma nad czym sie zastanawiać. Wymieniaj.

Nowe uszczelki pod głowice (chyba inne niż te od 1.1) i na łączeniu dwu-rurki. Z utrudnień to chyba połączenie ze resztą wydechu, ale to i tak chyba byś robił

Napisano
  • Autor

> Raczej nie ma nad czym sie zastanawiać. Wymieniaj.

> Nowe uszczelki pod głowice (chyba inne niż te od 1.1) i na łączeniu dwu-rurki. Z utrudnień to chyba

> połączenie ze resztą wydechu, ale to i tak chyba byś robił

Zastanawiam się bo kolektor do 1.2 dostałem gratis - i w sumie nadarzyła się okazja żeby toto wsadzić.

Jedynie obawę mam co do sondy - bo nie wiem czy taka sama jest (gwint)

Napisano

> Zastanawiam się bo kolektor do 1.2 dostałem gratis - i w sumie nadarzyła się okazja żeby toto

> wsadzić.

> Jedynie obawę mam co do sondy - bo nie wiem czy taka sama jest (gwint)

Sondy mają znormalizowany gwint i są takie same, jedynie rura (portki) od kolektora będzie szła niżej z uwagi na niższy blok 1,1 o około 1,5cm

Napisano

> Sondy mają znormalizowany gwint i są takie same, jedynie rura (portki) od kolektora będzie szła

> niżej z uwagi na niższy blok 1,1 o około 1,5cm

A dokładnie o 18mm blok 1.2 jest wyższy od 1.1 wink.gif

Napisano

tez sie podepne pod pytanie bo mam 1.2 8v wydech tak w sumie posztukowany i teraz sie zastanawiam czy zalozyc caly od kolektora az po koniec z 1.1

Napisano

> A dokładnie o 18mm blok 1.2 jest wyższy od 1.1

Potwierdzam 270751858-jezyk.gif

u mnie portki były najniższym punktem samochodu ( niżej od stabilizatora) zlosnik.gif

Napisano

dlatego pytam kolego czy szukac calego kolektora i rewszy wydechu od 1.1 smile.gif

Napisano

> dlatego pytam kolego czy szukac calego kolektora i rewszy wydechu od 1.1

Nie wiem, czy Ci kolektor od 1.1 wejdzie do 1.2. Ja od zawsze miałem turbo, więc w temacie ssaka Ci nie pomogę, ale reszta podejdzie.

Napisano

Poddławisz go tą średnicą 35mm zew z 1.1 spi czy 38mm ze sportinga/mpi(rura bez środkowego).

Napisano

> dlatego pytam kolego czy szukac calego kolektora i rewszy wydechu od 1.1

Jak coś to mam na sell glowice z kolektorem ssacym i przepustnica z 1.2 8v spi,

Napisano

to jak dac ten wydech ? bo teraz mam bez lacznika elastycznego itp. A chcial bym taki cichy wydech z katem itp:) to co polecasz

Napisano

Pseudo 4-2-1-kat metalowy-dwururka-(nie mylić ze strumienicą, looknąć w środek czy ma metalowy wkład)),rura fi 43 wew.-końcowy komorowy(komorowo refleksyjny).

łącznik ważna sprawa, bo wieszaki ci będzie giął i wszelkie połączenia.

Mietka upomnieć, że jak spawa to podwozie, żeby nie przytopił i warstwy ochronnej przewodów paliwowych/hamulcowych.

Opcja nr 2 prawdziwy grinser006.gif 4-2-1(w taśmę termiczną) i dalej jak wyżej.

Opcja 2 z tym(kolektos SS), że rura fi 42 wew(panda 1.3 Mjet)., końcowy sebring dedykowany i jest cicho ok.gif tylko to w 1.1 spi, ale mocowo 74,7km. grinser006.gif

Napisano

To kolektor musi mi zostac ten z punta i nie zakladac tego z seja? Chce miec caly wydech serie cichutka. Bo teraz mam tak posztukowany ten wydech

Napisano

Jak masz z punta to po co Ci z seja-dopasuj tylko uszczelkę do kanałów i kolektor-bo znając życie ze 2-3mm zachodzi w strugę spalin wink.gif