Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Teoretyczne pytanie - uwaga na pieszych przy cofaniu...

Featured Replies

Napisano

Sytuacje staralem sie przedstawic na obrazku zeby bylo bardziej czytelnie zlosnik.gif

Sytuacja taka zlosnik.gif

Wjezdzam sobie do boacznej osiedlowej, b. "wąski jestem" uliczki zlosnik.gif, parkuje.

Wracam - i wiadomo - wyjezdzam zlosnik.gif

Niestety uliczka jest tak waska, ze nie ma jak zawrocic - staram sie wiec wyjechac tylem.

Wszystko slicznie - ulica pysta moge wyjezdzac - juz prawie ruszam (kilka km/h), ale spogldam jeszcze raz w tył-lewo i widze, ze na ulice wpełza mi jakiś ludź - hamuje do zera bo zauwazylem go odpowidnio wczesnie i jechalem bardzo powoli - ostroznie (bo wiem, ze w tych okolicach ludzie lubia chodzic jak poetani biglaugh.gif).

Ale teraz pytanko:

Dajmy na to, ze np. nie zauwazam go, cofam zbyt gwaltownie czy jakikolwiek inny czynnik powoduje, ze goscia potrace...

Czyja jest wina??

Moja bo nie zachowalem "szczegolnej ostroznosci przy cofaniu".

Czy tez jego - bo przechodzil w niedozwolonym miejscu - dodam, ze kawalek dalej jest przejscie...

post-12754-14352469039944_thumb.jpg

Napisano

> Czyja jest wina??

Oczywiście cofajacego

> Moja bo nie zachowalem "szczegolnej ostroznosci przy cofaniu".

właśnie

> Czy tez jego - bo przechodzil w niedozwolonym miejscu - dodam, ze

> kawalek dalej jest przejscie...

to moze byc jakas okoliczność łagodząca

Napisano

Podobnie miałem w ciemnej osiedlowej uliczce bez chodników. Cofałem po zmroku wyjeżdżając z miejsca parkingowego i dosłownie nie widziałem z tyłu osoby ciemno ubranej. Za to ona miała oczy biglaugh.gif

Napisano

Ja bym stawial na wpsolwine, ale wiadomo przyjelo sie u nas ze co bys nie robil jak dojdzie do potracenia to zawsze jest conajmniej wspolwina kierowcy- niestety nieraz bardzo krzywdzace ...

Napisano

> Dajmy na to, ze np. nie zauwazam go, cofam zbyt gwaltownie czy

> jakikolwiek inny czynnik powoduje, ze goscia potrace...

> Czyja jest wina??

Oczywiście Twoja, co Ustawa precyzuje. Masz obowiązek upewnić się że możesz cofać. Jeśli nie widzisz, masz obowiązek zapwnić sobie pomoc osoby trzeciej.

Napisano

> Oczywiście Twoja, co Ustawa precyzuje. Masz obowiązek upewnić się że

> możesz cofać. Jeśli nie widzisz, masz obowiązek zapwnić sobie

> pomoc osoby trzeciej.

Dokladnie tak jak wyzej. Trudno jest wygrac kierowcy z pieszym tongue.gif Dochodzi do tego ze piesi maja wieksze prawa od kierowcow grinser006.gif

Napisano

Moim zdaniem gdyby doszło do wypadku każdy osobno ponosiłby odpowiedzialność za swoje niezgodne z przepisami ruchu drogowego postępowanie. Kierowca - za niezachowanie ostrożności przy manewrze cofania, a pieszy za przechodzenie w miejscu niedozwolonym, lub wtargnięcie na jezdnię, lub za niezachowanie ostrożności przy przechodzeniu przez jezdnię. Nie jestem prawnikiem i nie chciałbym się mądrzyć, ale w takich wypadkach nie ma pojęcia tzw. współwiny. Każdy odpowiada za swoje niezgodne z przepisami postępowanie.

Napisano

> Moim zdaniem gdyby doszło do wypadku każdy osobno ponosiłby

> odpowiedzialność za swoje niezgodne z przepisami ruchu drogowego

> postępowanie. Kierowca - za niezachowanie ostrożności przy

> manewrze cofania, a pieszy za przechodzenie w miejscu

> niedozwolonym, lub wtargnięcie na jezdnię, lub za niezachowanie

> ostrożności przy przechodzeniu przez jezdnię. Nie jestem

> prawnikiem i nie chciałbym się mądrzyć, ale w takich wypadkach

> nie ma pojęcia tzw. współwiny. Każdy odpowiada za swoje

> niezgodne z przepisami postępowanie.

No nie dokonca. Bo w razie kolizji lub wypadku ktos musi byc winny. Pewnie by bylo tak ze kierowca bylby winny potraceniea pieszego, poprzez niezachowanie ostroznosci przy cofaniu. A pieszy moglby conajwyzej dostac mandat ze przechodzenie przez ulice w niedozwolonym miejscu.

I to tez niekoniecznie bo jest przeciez przepis mowiac ze piszemu wolno przechodzi przez jezdnie w obrebie skrzyzowania nawet jesli nie ma przejscia dla pieszych i samochod skrecajacy ma obowiazek ustapic mu pierwszenstwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.