Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FAP w HDI, poziom oleju vs. wypalanie

Featured Replies

Napisano

Siemka!

Czy w silnikach HDI obserwowane jest zjawisko przybywania oleju silnikowego?

Słyszałem co prawda, że w cytryniastych wozach FAP jest mokry, więc nie ma wypalania zwiększoną dawką paliwa (przez co ON nie powinien pojawiać się w oleju silnikowym), ale.... wolę dopytać.

A wolę, ponieważ od niedawna widzę komunikat "oil --" na wskaźniku a to tej pory bywało "oil OK". Nie do końca wiem, jak to interpretować, więc wczoraj z ciekawości sprawdziłem stan oleju. No i okazało się, że na bagnecie jest sporo powyżej max stanu.

Tuż przed zakupem, czyli circa 2 miechy temu, w salonie Citroena był wymieniany olej. Ale nie wiem, bo nie sprawdzałem osobiście, czy przypadkiem nie przelali.

Co teraz? Martwić się?

Wykonywać jakieś nerwowe ruchy?

Pozdro

Bartek

Edit: Doczytałem w instrukcji, że jeśli mam migający napis "OIL --", to oznacza to awarię czujnika poziomu oleju. Ale u mnie nie miga. hmm.gif

Napisano

wymien dla swietego spokoju olej i obserwuj stan... Z mojej wiedzy wynika ze oleju nie powinno przybywac, wiec zaczalbym od wymiany oliwy i obserwowania...

Napisano
  • Autor

> wymien dla swietego spokoju olej i obserwuj stan... Z mojej wiedzy wynika ze oleju nie powinno

> przybywac, wiec zaczalbym od wymiany oliwy i obserwowania...

A czy ten silnik, mając mokry FAP, przeprowadza wypalanie filtra? I jeśli tak, to po czym to poznać?

Instrukcja wiele na ten temat nie mówi.

Pozdro

B

Napisano

> A czy ten silnik, mając mokry FAP, przeprowadza wypalanie filtra?

Tak

> I jeśli tak, to po czym to poznać?

Grzeją lusterka i tylna szyba.

Napisano

> A czy ten silnik, mając mokry FAP, przeprowadza wypalanie filtra? I jeśli tak, to po czym to

> poznać?

> Instrukcja wiele na ten temat nie mówi.

> Pozdro

> B

Po zwiększonym spalaniu chwilowy oraz uruchamianiu wszystkich możliwych odbiorników (zaczynają grzać lusterka, szyba tylna, etc.)

Z tego powodu niektóry montują diodę w obudowę lusterka zewnętrznego żeby wiedzieć kiedy trwa proces i nie przerywać go, pomimo że nie skutkuje to tak na prawdę niczym. Po ponownym doprowadzeniu silnika do stanu optymalnego dla wypalania, zaczyna się on ponownie.

Co do oleju, to zmień/upuść do stanu 1/2 (na zimę) i powinno być git.

Napisano

heh, jest to ciekawy temat, dzisiaj mialem zalozyc watek odnosnie tego, z racji tego ze sam z checia dowiedzialbym sie pewnych rzeczy i postaral obalic pewne mity... P)

Napisano

> Siemka!

> Czy w silnikach HDI obserwowane jest zjawisko przybywania oleju silnikowego?

Raz, dawno temu czytałem o takim przypadku na forum cytrynki - tylko raz.

> Słyszałem co prawda, że w cytryniastych wozach FAP jest mokry, więc nie ma wypalania zwiększoną

> dawką paliwa (przez co ON nie powinien pojawiać się w oleju silnikowym), ale.... wolę dopytać.

Dawka paliwa jest jak najbardziej zwiększona, z tego co pamiętam spalanie rośnie o prawie 100%.

Twój olej ma może intensywny zapach ON ? Czy jest możliwe, że zalano więcej przy wymianie i nie zauważyłeś (w moim 2.0 dCi dokładne ustalenie za pomocą bagnetu faktycznej ilości oleju jest ciężkie, nie wiem gdzie ten olej może się "ukryć", ale raz już czujniki mi pokazywał dwie puste kreski (z chyba 6), a po dłuższej trasie nagle wróciły wszystkie...) ?

Elektronika bywa omylna, ale jeżeli jesteś pewien, że przybyło to zmień lepiej ten olej.

Napisano
  • Autor

> Dawka paliwa jest jak najbardziej zwiększona, z tego co pamiętam spalanie rośnie o prawie 100%.

Nie śledzę na bieżąco spalania chwilowego. Nie lubię się stresować. Spalanie mam obliczone zaledwie z 2.000km i wychodzi na stabilne 8.5l/100km.

> Twój olej ma może intensywny zapach ON ? Czy jest możliwe, że zalano więcej przy wymianie i nie

> zauważyłeś (w moim 2.0 dCi dokładne ustalenie za pomocą bagnetu faktycznej ilości oleju jest

> ciężkie, nie wiem gdzie ten olej może się "ukryć", ale raz już czujniki mi pokazywał dwie

> puste kreski (z chyba 6), a po dłuższej trasie nagle wróciły wszystkie...) ?

> Elektronika bywa omylna, ale jeżeli jesteś pewien, że przybyło to zmień lepiej ten olej.

No właśnie nie jestem pewien, czy przybyło, czy w serwisie przed sprzedażą, dolali za dużo oleju. Wczoraj sprawdziłem to po raz pierwszy w tym samochodzie, od kiedy go mam, czyli od ok 2.200km.

Napisano
  • Autor

> Po zwiększonym spalaniu chwilowy oraz uruchamianiu wszystkich możliwych odbiorników (zaczynają

> grzać lusterka, szyba tylna, etc.)

A siedzenia grzeją w takim przypadku?

Bo to bym wyczuł. wink.gif

> Z tego powodu niektóry montują diodę w obudowę lusterka zewnętrznego żeby wiedzieć kiedy trwa

> proces i nie przerywać go, pomimo że nie skutkuje to tak na prawdę niczym. Po ponownym

> doprowadzeniu silnika do stanu optymalnego dla wypalania, zaczyna się on ponownie.

> Co do oleju, to zmień/upuść do stanu 1/2 (na zimę) i powinno być git.

Mam w dokumentach od Niemca, że wymieniany był olej tuz przed sprzedażą. Nie chcę go zatem "marnować" i wymieniać po raz kolejny (olej + filtr to ok 200zł). Tym bardziej, że idą święta i więcej innych wydatków.

Jeżeli upuszczę oleju do 1/2 jak piszesz, to po jakim czasie (ilu km) jest szansa, że go przybędzie? Szybko się o tym dowiem?

Pytam, bo jeśli dochodzi do rozrzedzania oleju paliwem, to chcę o tym wiedzieć jak najszybciej. Bo to szkodliwe jest dla silnika.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Jeżeli upuszczę oleju do 1/2 jak piszesz, to po jakim czasie (ilu km) jest szansa, że go

> przybędzie? Szybko się o tym dowiem?

> Pytam, bo jeśli dochodzi do rozrzedzania oleju paliwem, to chcę o tym wiedzieć jak najszybciej. Bo

> to szkodliwe jest dla silnika.

Jak nie chcesz zmieniać od razu to odesśij oleju do 3/4 na bagnecie i obserwuj co będzie dalej. Ja bym tak zrobił jeśli miałbym pewność, że nie dawno olej był zmieniany.

Napisano

Nie chcę go zatem

> "marnować" i wymieniać po raz kolejny (olej + filtr to ok 200zł). Tym bardziej, że idą święta

> i więcej innych wydatków.

> Jeżeli upuszczę oleju do 1/2 jak piszesz, to po jakim czasie (ilu km) jest szansa, że go

> Pytam, bo jeśli dochodzi do rozrzedzania oleju paliwem, to chcę o tym wiedzieć jak najszybciej. Bo

> to szkodliwe jest dla silnika.

> Pozdro

> Bartek

Miałem podobną sytuację po wymianie oleju. Odessałem ok. 2litry oleju ,dolałem niecały litr nowego i od tamtej pory nic na bagnecie nie przybywa- a więc pewnie wymieniając olej polało im się za dużo.

pozdr

Napisano

> A siedzenia grzeją w takim przypadku?

> Bo to bym wyczuł.

NIE smile.gif

> Mam w dokumentach od Niemca, że wymieniany był olej tuz przed sprzedażą. Nie chcę go zatem

> "marnować" i wymieniać po raz kolejny (olej + filtr to ok 200zł). Tym bardziej, że idą święta i więcej innych wydatków.

Eeeee, góra 130 smile.gif

Nie mam pojęcia - mnie nie przybywa smile.gif ani też nie ubywa smile.gif

Napisano

może być problem przy wymianie oleju, często w serwisach zalewaja ilość oleju podana w instrukcji, np do ukladu - suchego wchodzi 5,5 litra oleju i przy wymianie tyle wlewają. A podam przyklad u siebie, ze w takiej sytuacji ja wlewam 5 litrów i san na bagnecie jest 60%. Przy wlaniu zgodnie z instrukcja jest szansa przelania ponad max.

Jeśli chodzi o pilnowanie stanu oleju i sprawdzanie czy nie przybywa to proponuje co 500 km. Po 1000 - 2000 km bedziesz miał jasną odpowiedź.

Napisano
  • Autor

> Eeeee, góra 130

Ja liczyłem 5l Millersa. + filtr za 30zł

Podaj źródło tego kpl za 130 zeta.

Pozdro

B

Napisano

> Ja liczyłem 5l Millersa. + filtr za 30zł

> Podaj źródło tego kpl za 130 zeta.

To licz to co fabryka proponuje

Total INEO ECS 5l + filtr purflux

na szybko MUZYK i http://www.motopartner.pl/ za ~150PLN

ale nie jest to pod tym względem najtańsza dostępna oferta smile.gif

Napisano

> A czy ten silnik, mając mokry FAP, przeprowadza wypalanie filtra? I jeśli tak, to po czym to

> poznać?

Zmienia się dźwięk silnika, pojawia się basowy dźwięk podobny do dziurawego układu wydechowego.