Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Ducato poziom oleju

Featured Replies

Napisano

Na wyświetlaczu po odpaleniu silnika pojawia się komunikat 'Stan oleju ooooo (oczywiśnie wypełnione o)". Dzisiaj pojawił się komunikat 'Sprawdz stan oleju', po sprawdzeniu stan oleju ok i komunikat znikł. Czyżby w silniku zamontowali jakiś czujnik który wymusza spradzenie oleju co jakiś czas/przebieg ? spineyes.gif Przebieg jest niewielki około 10000km i już drugi raz mam taką sytuację. Pacjent to Fiat Ducato 3,0 180 KM.

Napisano

> Na wyświetlaczu po odpaleniu silnika pojawia się komunikat 'Stan oleju ooooo (oczywiśnie wypełnione

> o)". Dzisiaj pojawił się komunikat 'Sprawdz stan oleju', po sprawdzeniu stan oleju ok i

> komunikat znikł. Czyżby w silniku zamontowali jakiś czujnik który wymusza spradzenie oleju co

> jakiś czas/przebieg ? Przebieg jest niewielki około 10000km i już drugi raz mam taką

> sytuację. Pacjent to Fiat Ducato 3,0 180 KM.

zimno jest. Olej gęsty. Ciśnienie się zawahało to komputer odczytał jako nieodpowiedni stan.

Napisano
  • Autor

> zimno jest. Olej gęsty. Ciśnienie się zawahało to komputer odczytał jako nieodpowiedni stan.

I tak cały dzień, pomimo przejechanych kilometrów i kilkunastu odpaleniach niewiem.gif cały czas w mieście i temperatura silnika w normie. Po sprawdzeniu stanu oleju komunikat znikł. Już drugi raz to przerabiam sciana.gif Mechanicy w mojej firmie też nie wiedzą oslabiony.gif

Napisano

> I tak cały dzień, pomimo przejechanych kilometrów i kilkunastu odpaleniach cały czas w mieście i

> temperatura silnika w normie. Po sprawdzeniu stanu oleju komunikat znikł. Już drugi raz to

> przerabiam Mechanicy w mojej firmie też nie wiedzą

A tak się zastanawiam (biorąc pod uwagę, że kółka są zamalowane)... czy stan oleju nie jest za wysoki?

Napisano
  • Autor

> A tak się zastanawiam (biorąc pod uwagę, że kółka są zamalowane)... czy stan oleju nie jest za

> wysoki?

Nie, 3/4 podziałki na ciepłym silniku 15 min po zgaszeniu silnika - zgodnie i instrukcją cfaniak.gif

Napisano

> Nie, 3/4 podziałki na ciepłym silniku 15 min po zgaszeniu silnika - zgodnie i instrukcją

Albo olej albo czujnik do zmiany? niewiem.gif

Napisano

> Nie, 3/4 podziałki na ciepłym silniku 15 min po zgaszeniu silnika - zgodnie i instrukcją

No to może czujnik zgłupiał. W firmie mamy też Ducato i nie spotkałem się z czymś takim.

Napisano

> No to może czujnik zgłupiał. W firmie mamy też Ducato i nie spotkałem się z czymś takim.

tez mam nowe ducato ale z motorem 2.3 i tez nic takiego sie nie dzieje

Napisano

> Na wyświetlaczu po odpaleniu silnika pojawia się komunikat 'Stan oleju ooooo (oczywiśnie wypełnione

> o)". Dzisiaj pojawił się komunikat 'Sprawdz stan oleju', po sprawdzeniu stan oleju ok i

> komunikat znikł. Czyżby w silniku zamontowali jakiś czujnik który wymusza spradzenie oleju co

> jakiś czas/przebieg ? Przebieg jest niewielki około 10000km i już drugi raz mam taką

Są dwa niezależne czujniki, pierwszy poziomu i drugi ciśnienia. Dolej z 2 setki i obserwuj.

Napisano

> I tak cały dzień, pomimo przejechanych kilometrów i kilkunastu odpaleniach cały czas w mieście i

> temperatura silnika w normie. Po sprawdzeniu stanu oleju komunikat znikł. Już drugi raz to

> przerabiam Mechanicy w mojej firmie też nie wiedzą

W serwisie ASO wymienili czujnik jak się tak działo w firmowym

Napisano

Czujnik.

Co do tego silnika.... jeśli coś się zacznie dziać - nie naprawiaj. Mamy nówkę ducato - 2 lata uzytkowania i ok 180.000 nalotu. Wtryski, głowica, rozrząd. Koszt 10.000 bo skończyło sie na wymianie silnika kompletnego. Absolutnie nie jest to silnik długodystansowy. Jeśli coś się zacznie dziać - nawet jeśli to tylko wtryskiwacze (z których nota bene zawsze jednego nie da się wyciągnąć. Zawsze.).

Napisano
  • Autor

> Czujnik.

> Co do tego silnika.... jeśli coś się zacznie dziać - nie naprawiaj. Mamy nówkę ducato - 2 lata

> uzytkowania i ok 180.000 nalotu. Wtryski, głowica, rozrząd. Koszt 10.000 bo skończyło sie na

> wymianie silnika kompletnego. Absolutnie nie jest to silnik długodystansowy. Jeśli coś się

> zacznie dziać - nawet jeśli to tylko wtryskiwacze (z których nota bene zawsze jednego nie da

> się wyciągnąć. Zawsze.).

Dzięki ok.gif Tak będę sugerował swoim, a swoją drogą chyba się do ASO na przegląd wybiore