Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu: Chińczycy wymyślili - Hafei Brio

Featured Replies

Napisano

011737.14775.jpg

011705.14723.jpg

012229.15426.jpg

012510.15724.jpg

012500.15640.jpg

012028.15269.jpg

011821.14876.jpg

012256.15455.jpg

012002.15100.jpg

012014.15226.jpg

Napisano

Sorry może off topic ale tak mi się skojarzyło:

" Synusiu mamusia Ci BRIO szki kupiła"

Napisano

..jest ok.gif....hmm.gif ale swiadomosc ze jest to Made in China ... robi swoje... Pewnie za pare lat i tak bedziemy to kupowac ....hehe.gif

Napisano

Jedyne co podoba mi się w tym autku to...tonacja kolorów wewnątrz kabiny grinser006.gif

Chociaż kierownica mogłaby mieć jakieś czarne wstawki zlosnik.gif

Napisano

nie rozumiem: centralnych zegarów, to pomyłka, nie rozumiem tych cosiów (kerunki, postojówki) w szybie prawie... porażka zlosnik.gif

Napisano

> ..jest .... ale swiadomosc ze jest to Made in China ... robi swoje...

> Pewnie za pare lat i tak bedziemy to kupowac ....

mnie zastanawiaja te kierunki w slupkach.... hmm.gif

Napisano
Lusterka wieja tandeta, kierunki czy lampy w slupkach - wygladaja smutno, a kierownica nasuwa skojarzenie z muszla klozetowa.
Napisano

> mnie zastanawiaja te kierunki w slupkach....

rzeczywiscie nie zwrocilem na to uwagigrinser006.gif. Jak myslisz na czym to jest bazowanehmm.gif? Moze Rover 1xxhmm.gif Troche przod podobny. Co do Q popatrz na ostatnie pict - niebieski - jaka jest odleglosc miedzy blachami;] -20mmhehe.gif?

012014.15226.jpg

Napisano

> rzeczywiscie nie zwrocilem na to uwagi. Jak myslisz na czym to jest

> bazowane? Moze Rover 1xx Troche przod podobny. Co do Q popatrz

> na ostatnie pict - niebieski - jaka jest odleglosc miedzy

> blachami -20mm?

akurat blachy od maski już nie wycinali tak dokładnie, bo by chyba haczyła przy otwieraniu...

ale o egzemplarz pokazowy, te produkcyjne będą miału już odpowiednie spasowanie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> akurat blachy od maski już nie wycinali tak dokładnie, bo by chyba

> haczyła przy otwieraniu...

> ale o egzemplarz pokazowy, te produkcyjne będą miału już odpowiednie

> spasowanie

Wnetrze az razi tandetnoscia -gruboscia plastikow etc. Ale jedno im trzeba przyznac ...idea.gif maja o wiele lepsza stylistyke niz niektore produkty znane z EU czy Jwaytogo.gif ....

Napisano

o fak oni jak cos nazwa to nie ma uja we wsi hahaha.gif

a te zegary, ta kierowajka, to radyjko na ksietkie i te kierunki ok.gifhehe.gif

ale jesli by mialo u nas kosztowac 10kpln to biere 2 ok.gif

Napisano

> Sorry może off topic ale tak mi się skojarzyło:

> " Synusiu mamusia Ci BRIO szki kupiła"

czleniu scierasz mnie monitor hehe.gifok.gifzlosnik2.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifhahaha.gif

Napisano

> Wnetrze az razi tandetnoscia -gruboscia plastikow etc. Ale jedno im

> trzeba przyznac ... maja o wiele lepsza stylistyke niz niektore

> produkty znane z EU czy J ....

idą pewnie tą samą drogą, co kilka lat temu koreańczycy: zaczynają zatrudniać włoskich stylistów....

Napisano

> Wnetrze az razi tandetnoscia -gruboscia plastikow etc. Ale jedno im

> trzeba przyznac ... maja o wiele lepsza stylistyke niz niektore

> produkty znane z EU czy J ....

ej , my tu smichu hihu, ale mnie fascynuje ta ich technologia te podroby wynalazki, nie wiem czemu hmm.gif

Napisano

> o fak oni jak cos nazwa to nie ma uja we wsi

> a te zegary, ta kierowajka, to radyjko na ksietkie i te kierunki

> ale jesli by mialo u nas kosztowac 10kpln to biere 2

w sumie to ma być auto do miasta.... kluczem będzie cena....

ja się Chińczyków nie boję, miałem okazję jechać Zhonghua, i podobało mi się ok.gif

Napisano

> w sumie to ma być auto do miasta.... kluczem będzie cena....

> ja się Chińczyków nie boję, miałem okazję jechać Zhonghua, i podobało

> mi się

Jak to sie wymawia ? zlosnik.gif

Napisano

> w sumie to ma być auto do miasta.... kluczem będzie cena....

> ja się Chińczyków nie boję, miałem okazję jechać Zhonghua, i podobało

> mi się

jakim? gdzie? co jak? w Polsze?

poka poka

Napisano

> ej , my tu smichu hihu, ale mnie fascynuje ta ich technologia te

> podroby wynalazki, nie wiem czemu

Bo na niej nie musisz pracowaczlosnik.gif ... Wiem ze to ma z motoryzacjanie wiele wspolnego ale ... pomiedzmy ze mamy produkt Fujitsu opracowany w 1992smirk.gif. Dzila do dzis. 49C na zewnatrz, wewnatrz przy padnietej AC jeszcze wiecej. Nie ma problemow .... No ale trzeba ciac koszt wiec dostajemy sprzet Huaweismirk.gif - warty 5 x mniej ale topiacy sie przy temperaturze 40Csmirk.gif ...

IMHO podobnie bedzie z autami. Wyglada nie zle ale to nie jest kopia PC, tu musisz zachowac pewna Q , a jak narazie tej braksick.gif ....

Napisano

> idą pewnie tą samą drogą, co kilka lat temu koreańczycy: zaczynają

> zatrudniać włoskich stylistów....

tia tylko dlaczego Hyundai jest przed takim znanym MB w rankingu Q? smirk.gif. Robia postep ale tez kultura jest inna, podobna do J.... Norma to praca 12h i platne za 8hpalacz.gif

Napisano

> Bo na niej nie musisz pracowac ... Wiem ze to ma z motoryzacjanie

> wiele wspolnego ale ... pomiedzmy ze mamy produkt Fujitsu

> opracowany w 1992. Dzila do dzis. 49C na zewnatrz, wewnatrz przy

> padnietej AC jeszcze wiecej. Nie ma problemow .... No ale trzeba

> ciac koszt wiec dostajemy sprzet Huawei - warty 5 x mniej ale

> topiacy sie przy temperaturze 40C ...

> IMHO podobnie bedzie z autami. Wyglada nie zle ale to nie jest kopia

> PC, tu musisz zachowac pewna Q , a jak narazie tej brak ....

nie mniej jednak mnie kreci ta ich mysl , cos se chuopaczki kombinuja odswiezaja montuja, chcialbym potestowac te ichnie wynalzki

Napisano

> jakim? gdzie? co jak? w Polsze?

> poka poka

tak w Polsce.... auto było na testach Motor-u, opisane w zeszłym roku w lipcu bodajże...

z tego co kojarzę, to nawet był ten egzemplarz:

zhonghua_ami05ar.jpg

Napisano

IMHO to jest bardziej kwestia Q. O.K wiekszosc 'consumer electronics' jest Made in China, ale jak to jest ze bedziesz mial plasma z tej samej fabryki za $500 i za $2k.... hmm.gif?

recepta jest prosta. Bierzemy np LG. Wyciagamy jak najwiecej czesci, stand-by cct, i inne rzeczy, upssssssssss wyciagnelismy za duzo bo przestal dzialac. Wkladamy z powrotem to ostatnia czesc i dzial. Nie ma znaczenia ze jak obwod x padnie to w 'LG'zadzialal by obwod y. Tu tego nie ma bo wyciagnelismy obwod y. Koszt spadl 3 krtonie - 1/3 czesci, zero na P+R bo produkt skopiowany ... etc i mamy cene $500 ...

Podobna recepta na auta. Bierzemy np Rover 112 ad 1992. Rozkrecamy. Zamiast czesci wytrzymalej na np 300Nm wkladamy 1/3 materialu i mamy 100Nm. Nie ma znaczenia ze po jakims czasie peknie, i ktos sie zabije - jest nas duzo, a zycie taniepalacz.gif. Ok. Zamiast plastiku grubosci 3 mmm wkladamy tapicerke 1mm, bezpieczenstwo, yyyyyyyyyy po co jak mowie jest nas duzo. Teraz zaplacmy troche za stylistyke w koncu konstrukcja 1992, i przerobmy ja troche na 2006. O.K gotowe.

Oszczednosci: ) P+R - kopia,

materialy: 1/3

praca: 2c/h

extra koszt: stylista

i mamy Chery i inne ...

Napisano

> tak w Polsce.... auto było na testach Motor-u, opisane w zeszłym

> roku w lipcu bodajże...

> z tego co kojarzę, to nawet był ten egzemplarz:

dobry to szit? jak ma dobry wypas to biere ok.gifcool.gif

Napisano

hmm.gif pierwsze skojarzenie - C2

drugie skojarzenie - 1007

patrze do srodka cos na ksztalt sparka sick.gif

ochydna jasna tapcerka i jasny kokpit a na domiar zlego zegary na srodku sick.gif

z zewnatrz ladny, w srodku gorzej...

Napisano

> dobry to szit? jak ma dobry wypas to biere

pomijajac fakt ze to byla wersja przedprodukcyjna, w ktorej nie wszystko bylo ok, to auto sprawialo b. dobre wrazenie...

silnik nie najmocniejszy, ale znana konstrukcja 2.4l i 136 KM, silnik Mitsubishi.....

jest jeden problem, nie wiem czy w Polsce ktokolwiek to sprzedaje.. zlosnik.gif

Napisano

> tia tylko dlaczego Hyundai jest przed takim znanym MB w rankingu Q? .

> Robia postep ale tez kultura jest inna, podobna do J.... Norma

> to praca 12h i platne za 8h

jeśli Chińczycy będą chieli wejśc na rynek europejski i jako tako się sprzedawać, to będą musieli poprawić owe Q...

zresztą Koreańce też to przechodziły....

Napisano

> jeśli Chińczycy będą chieli wejśc na rynek europejski i jako tako

> się sprzedawać, to będą musieli poprawić owe Q...

> zresztą Koreańce też to przechodziły....

oczywiscie, nie tylko KR ale i J... tylko ze jak mowie tak jest inne podejscie... Z drugiej strony np Camry ad 2006 bedize produkowana min w Chinach. Nie sadze zeby Q byla inna niz te sprzedawane z innych fabryk, ale lokalne firmy nie maja ani Q, ani R+D, ani odpowiedniego podejscia. Z drugiej strony mamy takie firby jak Lada gdzie praktycznie poza rodzimym miejscem sie nigdzie nie sprzedaja... Odpowiednia cena moze sprawic cuda i auta made in China moga zawojowac EU ta mniej zamozna ....

Napisano

Brio - to był kiedyś proszek do prania (a może jogurt?). clown.gif

Q być może do poprawki, ale atutem żółtego ludu jest tania robota i SKALA produkcji. Jak nas uczą spece od ISO9000 - jakość tak naprawdę nic nie kosztuje, BRAK jakości kosztuje, o czym Chińczycy szybko się przekonają, a ich auta przez to nie zdrożeją.

ideia.gif

Co do wątku o kopiowaniu pomysłów zachodnich firm - myślę, że chińskie prawo na pewno tego nie zabrania, w końcu oni żyją za Murem... zlosnik.gif Trzeba by ich pozwać przed jakiś międzynarodowy trybunał i za karę nałożyć embargo na Chiny. Po dwóch tygodniach tego embarga najtańszy w Europie:

- długopis - kosztowałby 1,38 Euro,

- miś pluszowy - -"- 8,99 Euro,

- płyta CD-R - -"- 0,95 Euro,

- 386.462 inne produkty - podobnie.

mlot.gif

Oczywiście nadal byłyby to wyroby chińskie - na pośrednictwie napaśliby się przemytnicy, m. in. ruskie i afgańskie mafie. uzbroj_zlo.gif

Po dwóch miesiącach wszyscy mieliby tego bojkotu serdecznie dość. zlosnik.gifzlosnik.gif

Jak w tym starym dowcipie: Jak Chińczycy mogą pokonać ZSRR? Wypowiedzieć wojnę i zaraz wszyscy poddać się do niewoli! Sowietom zaraz zabrakłoby żywności, a nawet naboi na rozstrzelanie jeńców. confused.gifconfused.gif

Jestem za wolnym przepływem towaru, kapitału, myśli, wolności, sprawiedliwości i wszystkiego - w ostatniej kolejności ludzi. Jeśli w Pakistanie poziom życia zbliży się do polskiego, to nie będzie kłopotu z nielegalną imigracją Pakistańczyków. Dlaczego oni mają mieć gorzej - czy są z gorszej gliny? Na razie to my żerujemy na nich, korzystając z tanich produktów, a krzywiąc się na widok "żółtka" ciągnącego wózek na stadion. tongue.gif

Tego samego będziemy jeszcze przez jakiś czas doświadczać od Zachodu i wielce nas to oburza. angryfire.gif

Napisano
yikes.gifpodobne do tych roznych wynalazkow zza wschodniej granicy!!! wolga ala bmw ,ect ect no.gif
Napisano

zaleja Europę tymi pudełeczkami... biglaugh.gif

małe miejskie gówienko rotfl.gif

Napisano

poza tym ze to wieje tandetnoscia, a kierownica wyglada jak by byla zrobiona z kości słoniowej icon_eek.gif to mam obawy o jakiekolwiek podstawy bezpieczeństwa i chociażby zdanie testu łosia hmm.gif

Napisano

> tia tylko ze Brilliance Auto produkuje BMW na licencji ...

> http://www.brillianceauto.com/

nono.gifja nie napisalem ze cos gdzies produkuja na licencji!! tylko ze przy produkcji ich rodzimych wynalazkow zrzynaja tak jak zoltki od innych firm 30.GIF

Napisano

> dobry to szit? jak ma dobry wypas to biere

PS. Chińczycy pokazali niedawno nowe Zhonghua: Jinjue

wygląda całkiem, całkiem....

Zhongua_KoeleBak_01.jpg

Zhongua_KoeleBak_02.jpg

Zhongua_KoeleBak_03.jpg

Zhongua_KoeleBak_05.jpg

Napisano

> PS. Chińczycy pokazali niedawno nowe Zhonghua: Jinjue

> wygląda całkiem, całkiem....

mi sie podoba ok.gif

Napisano

a ja mowie ze ta sama firma robi BMW, wiec logiczne ze bedzie korzystac z tego samego zapleczasmirk.gif .... Jakie ma uklady z BMW to nie wiem ale albo jawnie moga korzystaczlosnik.gif albo BMW przymyka oko ze wzgledu na 'dobro wspolnego interesu'Chiny to wielki rynekwink.gif .....

Napisano

> IMHO to jest bardziej kwestia Q. O.K wiekszosc 'consumer electronics'

> jest Made in China, ale jak to jest ze bedziesz mial plasma z

> tej samej fabryki za $500 i za $2k.... ?

> recepta jest prosta. Bierzemy np LG. Wyciagamy jak najwiecej czesci,

> stand-by cct, i inne rzeczy, upssssssssss wyciagnelismy za duzo

> bo przestal dzialac.

offtopic.gif

Trochę inaczej. nono.gifzlosnik.gif

Każdy chyba wie, że produkcja układów scalonych to jak strzelanie śrutem: w partii produkcyjnej jest 30% układów spełniających specyfikację (kosztują po $24 sztuka), 30% nadających się do kosza (szmelc - nie działają) i 40% takich, z którymi nie wiadomo, co robić - za duże szumy albo dobrze pracują tylko w zakresie zasilania 11...12,5V zamiast 9...15V. Przychodzi "inostraniec" alien.gif i za te ostatnie chce zapłacić po dolarze za sztukę. OK, przynajmniej za materiał się wróci. Tylko trzeba zrobić nadruk z nazwą producenta finalnego tych bubli (OEM), a nie rzeczywistego wytwórcy - po to, aby Turek nie puścił tych scalaków na rynek po $8 i nie zepsuł marki. To samo z kineskopami - zdarzy się po zaspawaniu szkła, że w środku został jakiś paproch, albo trochę powietrza blush.gif. Naklejka "second grade" bez nazwy wytwórcy (takie są na kineskopach TV z MM) i idą w Świat (Trzeci zlosnik.gif) za 1/4 ceny. Trafo WN jest bardziej przewidywalne w produkcji i również kosztotwórcze - zamawia się je w Chinach. Montaż - w stodole. 893goodvibes.gif

Procesory w TV F*n*i psuły się niezwykle często - był na nich napis F*n*i właśnie, a to taki sam producent scalaków jak ja albo ksiądz wink.gif. Firma znana z Pewexu, której nazwa kojarzy się z "ostrością", słynie z tego, że w jej TV wszystkie scalaki mają oznaczenie OEM, choć są analogami układów Philipsa. Kineskopy zaś w tych telewizorach mają ponadprzeciętne błędy zbieżności (jak Rubiny, tylko w mniejszym stopniu icon_eek.gif). Co ciekawe, telewizory tej marki są wyjątkowo niezawodne - większość chodzi do dziś - biją pod tym względem na głowę potentatów. Widocznie jednak wiedzieli, co kupują i ile to wytrzyma. Kiedyś zdarzali się nawet uczciwi złodzieje. grinser006.gif

offtopic.gif

Napisano

Akurat to auto z zewnątrz bardzo mi się podoba ok.gif

Napisano

> Trochę inaczej.

[..] to tez zgodasmirk.gif nie mniej rozbierajac prokukt x -znana firma w branzy telco uwazana za Mercedessmirk.gif i porownujac z produktem Made in China rowniez znanej firmy widze czego brakuje... tylko ze x kosztuje ok $123k za sztuke a made in China $15k....

Napisano

ten pierwszy jest w jedynym słusznym kolorku. A co do kształtu to nawet ładny waytogo.gif

Napisano

clakiem ladnie im to wyszlo, niczego sobie samochod, ladnie do kupy wszystko polaczone, podoba mi sie nietypowe umiejscowienie kierunkowskazow ok.gif

Napisano

To jest ladne ok.gif Taka dynamiczna linia, naprawde im sie udalo ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.