Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyczepka samochodowa a przegląd?

Featured Replies

Napisano

Kupiłem od wujka zarejestrowaną lekką przyczepkę samochodową. Dowód rejestracyjny jest z końca lat 80tych, jeszcze wypisywany ręcznie... Nie wiem co z przeglądem bo w tym dowodzie żadnej adnotacji nie ma... Potrzebny jest do przerejestrowania na mnie czy przyczepek to nie obowiązuje?

Napisano

Posiadam przyczepkę lekką, fakt że z 2008r., i w rubryce przegląd jest bezterminowo. Dotyczy to chyba wszystkich przyczepek lekkich.

Napisano

> Posiadam przyczepkę lekką, fakt że z 2008r., i w rubryce przegląd jest bezterminowo. Dotyczy to

> chyba wszystkich przyczepek lekkich.

I ciekawostka. 3 dni temu dzwoni do mnie kierowca i mówi, że kobieta z WK nie chciała mu przerejestrować zakupionej przyczepki lekkiej bo .... nie ma ważnego badania hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Kupiłem od wujka zarejestrowaną lekką przyczepkę samochodową. Dowód rejestracyjny jest z końca lat

> 80tych, jeszcze wypisywany ręcznie... Nie wiem co z przeglądem bo w tym dowodzie żadnej

> adnotacji nie ma... Potrzebny jest do przerejestrowania na mnie czy przyczepek to nie

> obowiązuje?

Jeżeli jest stary dowód rejestracyjny to przypuszczalnie nie ma w nim zawartych wszystkich parametrów, takich jak nacisk na oś czy dopuszczalna masa całkowita. Pewnie jest tylko dopuszczalna ładowność no i stara tablica.

Aby otrzymać nowy dowód rejestracyjny i tablicę będziesz musiał przejechać się na stację diagnostyczną celem ustalenia wszystkich parametrów. Trzeba będzie zważyć przyczepę i na tej podstawie diagnosta ustali parametry.

Z zaświadczeniem pojedziesz do wydziału komunikacji i tam wpiszą dane do nowego dowodu rejestracyjnego.

Przyczepa lekka nie wymaga corocznego przeglądu, także pojawi się w nowym dowodzie stosowna adnotacja.

Piszę to na podstawie własnych doświadczeń.

Napisano

> Jeżeli jest stary dowód rejestracyjny to przypuszczalnie nie ma w nim zawartych wszystkich

> parametrów, takich jak nacisk na oś czy dopuszczalna masa całkowita. Pewnie jest tylko

> dopuszczalna ładowność no i stara tablica.

> Aby otrzymać nowy dowód rejestracyjny i tablicę będziesz musiał przejechać się na stację

> diagnostyczną celem ustalenia wszystkich parametrów. Trzeba będzie zważyć przyczepę i na tej

> podstawie diagnosta ustali parametry.

> Z zaświadczeniem pojedziesz do wydziału komunikacji i tam wpiszą dane do nowego dowodu

> rejestracyjnego.

> Przyczepa lekka nie wymaga corocznego przeglądu, także pojawi się w nowym dowodzie stosowna

> adnotacja.

Potwierdzam ok.gif