Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E46 e330d komp zaniża spalanie o 1.5 L

Featured Replies

Napisano

Witam

Posiadam auto jak w temacie.

Od kupna komp auta zaniża spalanie tak o 1.5 - 1.7 litra na 100 km

Co zrobić z tym fantem, da się to poprawić.

Jeśli tak czy jest jakiś magik od takich rzeczy smile.gif ?

Spalanie sprawdzone bo zawsze tankuje do pełna.

Wiem, że temat można olać ale stwierdziłem, że cierpliwość się skończyła mad.gif

Pozdr

Napisano

w E60 mozna wejść do ukrytego menu i tam skorygować. Powpisuj w google czy w e46 też sie da smile.gif

Napisano
  • Autor

> w E60 mozna wejść do ukrytego menu i tam skorygować. Powpisuj w google czy w e46 też sie da

U mnie nie da rady. Komp jest ubogi.

Mam MK4 czyli z navi ale jest beznadziejny. Jak na tamte lata powinien być

lepszy.

Napisano

Ztcw to można to przeprogramować np.Inpą,u mnie oryginalnie jest tak samo jak u Ciebie czyli zaniża nawet do 2litrów.Auto i silnik taki sam jak u Ciebie. smile.gif

Napisano

Inpą nie wiem czy mozna, ale w GT1 procedura wygląda tak, ze podajesz to co pokazuje zegar, wpisujesz to co przeliczyłes z dystrybutora i wylicza nowy faktor spalania (koryguje). Mozna też sobie ręcznie skorygować ten faktor zeby np sztucznie zanizycz spalanie na kompie przed sprzedażą (potem - paaaanie ile to pali i przekłamuje). Częsta sprawa grinser006.gif

Napisano

> Ztcw to można to przeprogramować np.Inpą,u mnie oryginalnie jest tak samo jak u Ciebie czyli zaniża

> nawet do 2litrów.Auto i silnik taki sam jak u Ciebie.

to już teraz rozumiem dlaczego użytkownicy 3.0d twierdzą ze pali tyle co 2.0d grinser006.gif

Napisano

> to już teraz rozumiem dlaczego użytkownicy 3.0d twierdzą ze pali tyle co 2.0d

Ja tak nie twierdzę,latam cały czas po mieście dość dynamicznie to kocioł 60l wystarcza mi na 600-650km więc jak nie liczyć wychodzi 10l/100km. 270751858-jezyk.gif Teraz naprawiłem jeden wtrysk bo nie trzymał parametrów(przelewał 10x więcej niż reszta) to liczę ,że spalanie mi nieco spadnie. smile.gif

Napisano

> trzymał parametrów(przelewał 10x więcej niż reszta) to liczę ,że spalanie mi nieco spadnie.

Pamietasz jakie miales korekcje ?

Napisano

> Pamietasz jakie miales korekcje ?

Rok temu robiłem korekcje i były w normie,ale to było najpierw Inpą,a później jakimś bardziej zaawansowanym programem do inspekcji Bmw.

Najlepiej jednak zrobić próbę na menzurkach,wtedy pomiar jest miarodajny.Ewentualnie jak masz zacięcie wyjąć komplet i dać je na próbę wydajnościową na maszynie do regeneracji wtrysków.Ja po regeneracji zauważyłem,że ekonomizer na liczniku szybciej reaguje na wciśnięcie pedału gazu. boje_sie.gifzlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Ja tak nie twierdzę,latam cały czas po mieście dość dynamicznie to kocioł 60l wystarcza mi na

> 600-650km więc jak nie liczyć wychodzi 10l/100km. Teraz naprawiłem jeden wtrysk bo nie

> trzymał parametrów(przelewał 10x więcej niż reszta) to liczę ,że spalanie mi nieco spadnie.

to wcale nie myślałem o tobie grinser006.gif

Napisano

> Ja tak nie twierdzę,latam cały czas po mieście dość dynamicznie to kocioł 60l wystarcza mi na

> 600-650km więc jak nie liczyć wychodzi 10l/100km. Teraz naprawiłem jeden wtrysk bo nie

A na jakiej podstawie podejrzewałeś, że wtrysk przelewa? hmm.gif

Napisano

> A na jakiej podstawie podejrzewałeś, że wtrysk przelewa?

Taj jak Ci pisałem na priv,rok temu po podłączeniu do kompa korekcje były w normie. ok.gifNiestety przy pierwszych mrozach auto rzuciło palenie i winowajcą był lejący wtrysk. shocked.gif

Napisano

> Taj jak Ci pisałem na priv,rok temu po podłączeniu do kompa korekcje były w normie. Niestety przy

> pierwszych mrozach auto rzuciło palenie i winowajcą był lejący wtrysk.

Priva nie dostałem. niewiem.gif

A skąd konkretnie wiadomo było, że to wtrysk leje? Z kompa? Z subiektywnego odczucia? hmm.gif

Napisano

> Priva nie dostałem.

> A skąd konkretnie wiadomo było, że to wtrysk leje? Z kompa? Z subiektywnego odczucia?

Przepraszam,pomyliłem Cie z innym kolegą ,która napisał mi priva. ok.gif Auto przestało opalać przy minusowych temperaturach,wtrysk przelewał więc wracało powrotem,a dla pozostałych wtrysków nie było paliwa.Była robiona próba wtrysków na menzurkach.

Napisano

> Przepraszam,pomyliłem Cie z innym kolegą ,która napisał mi priva. Auto przestało opalać przy

> minusowych temperaturach,wtrysk przelewał więc wracało powrotem,a dla pozostałych wtrysków nie

> było paliwa.Była robiona próba wtrysków na menzurkach.

ok.gif

Napisano

nie spadnie, wierz mi zlosnik.gif