Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

remont baterii czy zakup nowej

Featured Replies

Napisano

Witam, posiadam starą solidna baterię wannową ze słuchawką firmy KFA.

Zaczyna szwankować przełączanie na prysznic i czasem cieknie kran. Z wyglądu jest ładna i gdyby się nie zacinała to nie myślałbym o wymianie na nową.

Pytanie. Czy dam radę samemu to rozebrać żeby wyczyścić z kamienia? jest tam coś skomplikowanego ? W domu robię różne rzeczy, ale z wodą rzadko . Żona chce kupić nową baterię KFA (taką samą), która kosztuje 215 PLN. Jak jest coś prostego to może naprawię sam.

czego użyć do czyszczenia z kamienia? polecicie jakiś dobry odkamieniacz ? 20.GIF

Napisano

> Witam, posiadam starą solidna baterię wannową ze słuchawką firmy KFA.

> Zaczyna szwankować przełączanie na prysznic i czasem cieknie kran.

U mnie przełącznik w KFA Kalcyt padł po ok. 4 latach. Wymieniłem cały kompletny przełącznik. Koszt nowego do mojej akurat baterii to jakieś 32 zeta. Wymiana zajęła mi jakieś 10 minut. Potrzebny jest klucz imbusowy sporego rozmiaru (w tej chwili nie pamiętam dokładnie jakiego). Poszukaj na stronie KFA, jakiego typu przełącznik potrzebujesz do swojej baterii i wymień cały. Rozbiórka tego i naprawa "po kawałku" jest moim zdaniem nieopłacalna.

288180389-Kalcyt.JPG

post-16063-14352528132575_thumb.jpg

Napisano

Takiej samej ie warto kupować, tylko wyremontować starą.

Nową kup, jeśli ma jakieś funkcje, której stara nie ma - np termostat.

Napisano

Odkamienić - to wyjąć i wsadzić do gorącej wody z kwaskiem cytrynowym, samo się odkamieni. ok.gif

Napisano

> Odkamienić - to wyjąć i wsadzić do gorącej wody z kwaskiem cytrynowym, samo się odkamieni.

Ja takie rzeczy wrzucam do kubka z Cilitem "kamień i rdza".

Napisano

> Ja takie rzeczy wrzucam do kubka z Cilitem "kamień i rdza".

ocet spirytusowy jest też bardzo skuteczny. I tani. wink.gif

Napisano

> ocet spirytusowy jest też bardzo skuteczny. I tani.

Fakt. Ale ja w warsztacie mam duzurne deklowane platikowe wiaderko po ogórkach, o pojemnosci litra, w polowie od lat wypelnione Cilitem, który zasadniczo się nie zuzywa. Odmaczam w nim rózne elementy przez kilkanascie minut, a potem płuczę goracą wodą.

Kubełek nastal, gdy miałem w ogrodzie wynurzalne zraszacze z platikowymi siatkowymi filtrami koszykowymi, które z powodu znacznego zażelazienia wody musialem tak płukac nawet kilka razy w missiacu.

Napisano

> ocet spirytusowy jest też bardzo skuteczny. I tani.

+1

Ja wrzucam zakamienione rzeczy do jakiegoś szczelnego (żeby nie śmierdział) pojemnika na noc.