Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło pasowe z tłumikiem drgań skrętnych XP

Featured Replies

Napisano

cześć, jakie są objawy padającego koła pasowego w 2.0 HDi, na co zwrócić uwagę. Coś mi hałasuje z tej właśnie strony zaraz po uruchomieniu silnika palacz.gif

Napisano

> cześć, jakie są objawy padającego koła pasowego w 2.0 HDi, na co zwrócić uwagę. Coś mi hałasuje z

> tej właśnie strony zaraz po uruchomieniu silnika

Może być też sprzęgło jednokierunkowe alternatora.

Napisano

U mnie nie było znaczących objawów, ale jak się rozsypało to :

Luźny pasek, głośny jazgot, masa opiłków rozrzucanych siłą odśrodkowa wirującego koła pasowego.

Dopiero po zaglądnięciu od strony koła prawego widać było ogrom zniszczeń.

Zniszczone koło pasowe zrobiło się niecentryczne. Pasek przesunął koło względem piasty o kilka milimetrów.

Doraźnie koło odkręcone , w miarę możliwości wycentrowane i zaspawane na sztywno. Pozwoliło to uruchomić auto i poczekać kilka dni na zamówienie zestawu.

Obecnie auto po tamtych wydarzeniach prawie dwa lata i jakieś 20 tys km śmiga ze sztywnym kołem pasowym Metalcaucho - najtańsze na allegro. Do tego pasek Dayco.

Ale nie jest idealnie. Na zimnym silniku i biegu jałowym klekocze i podskakuje pasek wraz z napinaczem.

Podczas ostatnich przymrozków pojawił sie swąd z paska gdy alternator miał pełne obciążenie przy rozgrzewaniu silnika( 8 świec żarowych+ ogrzewanie wnętrza.)

Po za niedogodnościami opisanymi wyżej innych problemów nie stwierdzam.

Ty obejrzyj koło pasowe pod względem uszkodzeń tłumika drgań. Wszelkie widoczne otarcia, lub podejrzane nadmierne zacieki rdzawe, czy wibracje koła szczególnie na biegu jałowym mogą zdradzać jego bliski koniec.

Napisano
  • Autor

> U mnie nie było znaczących objawów, ale jak się rozsypało to :

> Luźny pasek, głośny jazgot, masa opiłków rozrzucanych siłą odśrodkowa wirującego koła pasowego.

> Dopiero po zaglądnięciu od strony koła prawego widać było ogrom zniszczeń.

> Zniszczone koło pasowe zrobiło się niecentryczne. Pasek przesunął koło względem piasty o kilka

> milimetrów.

> Doraźnie koło odkręcone , w miarę możliwości wycentrowane i zaspawane na sztywno. Pozwoliło to

> uruchomić auto i poczekać kilka dni na zamówienie zestawu.

> Obecnie auto po tamtych wydarzeniach prawie dwa lata i jakieś 20 tys km śmiga ze sztywnym kołem

> pasowym Metalcaucho - najtańsze na allegro. Do tego pasek Dayco.

> Ale nie jest idealnie. Na zimnym silniku i biegu jałowym klekocze i podskakuje pasek wraz z

> napinaczem.

> Podczas ostatnich przymrozków pojawił sie swąd z paska gdy alternator miał pełne obciążenie przy

> rozgrzewaniu silnika( 8 świec żarowych+ ogrzewanie wnętrza.)

> Po za niedogodnościami opisanymi wyżej innych problemów nie stwierdzam.

> Ty obejrzyj koło pasowe pod względem uszkodzeń tłumika drgań. Wszelkie widoczne otarcia, lub

> podejrzane nadmierne zacieki rdzawe, czy wibracje koła szczególnie na biegu jałowym mogą

> zdradzać jego bliski koniec.

Dziś sprawdzone. Do wymiany koło pasowe. Ciekawe, czy pierwszy raz palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Może być też sprzęgło jednokierunkowe alternatora.

Podobno ten egzemplarz jest bez sprzęgięłka icon_eek.gif

Napisano

> Podobno ten egzemplarz jest bez sprzęgięłka

Mi jak się zatarło to sprzęgiełko to hałasował alternator na biegu jałowym a napinacz latał tak ze 2 cm.

Napisano
  • Autor

> Mi jak się zatarło to sprzęgiełko to hałasował alternator na biegu jałowym a napinacz latał tak ze

> 2 cm.

wszystko obejrzane dokładnie. Hałasuje koło pasowe. Ciut lepiej jak się nagrzeje silnik. W wibracje wpada.

Napisano

jak masz mozliwosc, kupuj hutchinsona, rewelacyjna jakosc wykonania ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak masz mozliwosc, kupuj hutchinsona, rewelacyjna jakosc wykonania

nie chciałem patrzeć na ceny kół, ale skusiłeś mnie tym postem. Po spr chyba wykonam jaskółkę z parapetu pad.gif

Napisano
  • Autor

Koło pasowe wymienione. Założone jakieś lepsze. Co ciekawe: zauważyłem cichszą prace silnika, ładnie i lekko startuje silnik, zaraz po starcie ładnie wkręca się na obroty, a wcześniej był wyraźny opór do czasu aż się kawałek przejechało.

Coś podejrzewam, że gaśnięcie silnika zaraz po uruchamianiu przy większym mrozie (np. -12 st) to było to. A ja zwalałem na akumulator.

Jestem pod wrażeniem pracy silnika.

Ot to tyle palacz.gif

Napisano

mój SWAG po wymianie wytrzymał ok 50kkm i się roztelekotał akurat na Puławskiej koło Auchana zajechałem na parking oklepałem lekko młotkiem aby mniej się telepotało i ruszyłem w drogę do domu po drodze już ostro zaczęło telepać aż wstyd było jechać po ok 50 km rozpadło się i nastąpiła cisza dobrze że 4 km od domu to i bez ładowania się udało dojechać teraz mam febi zobaczymy ile wytrzyma