Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F 1.7TD - alternator nie ładuje?

Featured Replies

Napisano

problem jest taki zlosnik.gif

znajomy przyjechał do mnie bo mu coś akumulator nie doładowuje się, sprawdzamy ładowanie - na zimnym silniku 12.3V lol gdy sam aku powinien mieć więcej zlosnik.gif

troszkę silnik się nagrzał i wzrosło do 13.3V - świece żarowe niby przestały grzać niewiem.gif

szczotki się kończą? regulator padł? trudno wydostać altka? zlosnik.gif

Napisano

> problem jest taki

> znajomy przyjechał do mnie bo mu coś akumulator nie doładowuje się, sprawdzamy ładowanie - na

> zimnym silniku 12.3V lol gdy sam aku powinien mieć więcej

> troszkę silnik się nagrzał i wzrosło do 13.3V

To są wyniki z akumulatora

a jak to wyglada na alternatorze ?

Napisano
  • Autor

> To są wyniki z akumulatora

> a jak to wyglada na alternatorze ?

prawie identycznie, straty są minimalne

Napisano

> prawie identycznie, straty są minimalne

Jeżeli to silnik ISUZU to normalka, te typ tak ma. Niestety męczarnia z wyjęciem i wymiana mostka.

Zastanawia mnie dlaczego nawet w H ten sam problem nadal występuje, czy nie można było tego poprawić?

Napisano
  • Autor

> Jeżeli to silnik ISUZU to normalka, te typ tak ma. Niestety męczarnia z wyjęciem i wymiana mostka.

> Zastanawia mnie dlaczego nawet w H ten sam problem nadal występuje, czy nie można było tego

> poprawić?

No to jutro bede sie bawil z wyjeciem. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> No to jutro bede sie bawil z wyjeciem.

Regulator wymieniony i nadal nieladuje. Na wolnych wcale, jak sie nagrzeje to 13.8v, na obrotach 14v

Napisano

Zmierz napięcie przemienne na wyłączonym silniku, na pracującym zimnym i rozgrzanym.

Zmierz też napięcie (stałe) na zasilaniu wzbudzenia (kabel niebiesko-biały) w tych samych warunkach jak wyżej.

Napisano

Witam,

Mam podobny problem jak alternator wyciągnięty to niby sprawny a po założeniu nie ładuje (astra H 2005r. 1,7 diesel i alternator z pompką vaku). Sprawdziłem napięcie na wtyczce wzbudzenia przy alternatorze: na kabelku niebiesko-białym jest 12V a na brązowym 5,5V. I teraz najważniejsze jak tylko uciąłem kabelek brązowy (5,5V) to alternator ładuje 13,9V. Kontrolka gaśnie i wydaje się być wszystko OK. Moje pytanie to po co jest ten brązowy kabelek i czy czegoś nie uszkodzę albo co jest zepsute że po poprawnym podłączeniu kabli auto nie ładuje. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Mam podobny problem jak alternator wyciągnięty to niby sprawny a po założeniu nie ładuje (astra H

> 2005r. 1,7 diesel i alternator z pompką vaku). Sprawdziłem napięcie na wtyczce wzbudzenia przy

> alternatorze: na kabelku niebiesko-białym jest 12V a na brązowym 5,5V. I teraz najważniejsze

> jak tylko uciąłem kabelek brązowy (5,5V) to alternator ładuje 13,9V. Kontrolka gaśnie i wydaje

> się być wszystko OK. Moje pytanie to po co jest ten brązowy kabelek i czy czegoś nie uszkodzę

> albo co jest zepsute że po poprawnym podłączeniu kabli auto nie ładuje. Dziękuje za pomoc i

> pozdrawiam

Ten alternator działał już w tym aucie i przestał czy inny wkładasz? Wymieniałeś w nim może regulator napięcia?

Napisano

> Regulator wymieniony i nadal nieladuje. Na wolnych wcale, jak sie nagrzeje to 13.8v, na obrotach

> 14v

Czy alternator ma "dobrą masę"? Jak już go miałeś na wierzchu to trzeba było sprawdzić nawet wiertarką czy działa (ostatecznie prowizoryczny test można zrobić kawałkiem sznurka grinser006.gifhehe.gif )

Napisano

Włożyliśmy inny raczej sprawny (wyciągnięty z rozbitego auta). Można mi wytłumaczyć po co jest ten brązowy kabelek z napięciem 5,5V?? Dlaczego po odłączeniu tego przewodu ładowanie jest prawidłowe??

Napisano

To jest sygnał obciążenia alternatora.

Jakie jest napięcie na tym kabelku, po przecięciu, od strony alternatora i od strony instalacji?

Jakie jest napięcie na tym kablu od strony instalacji, ale względem plusa akumulatora.

Czy alternator nie zwiększa napięcia za bardzo wraz z obrotami?