Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo MK3 1.8 125KM kombi - spalanie LPG

Featured Replies

Napisano

Cześć,

zanim pojadę do gazownika z pretensjami z Fordem żony, to się wolę upewnić, że spalanie jej samochodu jest niepoprawne. Przy jeździe wyłącznie po mieście, w raczej umiarkowanych korkach (ciut przed szczytem), z średnią długością odcinka 11km, średnią prędkością rzędu 25km/h (Wrocław, przejazd ze wschodu na zachód) i temperaturą w okolicach 0 stopni C.

28,09 litra gazu zatankowałem po 202,6km. Średnio na gaz przełącza sie po 1-1.2km, liczmy nawet 1km, daje to 19 odcinków po 1km, czyli 183,6km na 28,09l, czyli 15,3l/100km gazu lub 13,85l/100km nie odliczając benzyny.

Jak to oceniacie? Miałem wcześniej dwa samochody z gazem, ale Fiata Bravy nie mogę brać do porównania, natomiast Daewoo Nubira 2.0 paliła mi w mieście maks 14l/100km po odliczeniu benzyny i z butem w podłodze. 14-15l/100km to bierze mi Subaru Forester z dwulitrowym silnikiem benzynowym turbo, który waży tyle, co Mondeo.

Napisano
  • Autor

> Mój ojciec ma ten sam samochód, ale w wersji sedan. Pali na mieście ~12.

elpidżi?

Napisano

raczej jest ok;)

zonie mojej mondeo mk2 1.8 16v na odcinku kolo 5 km w jedna strone teraz zima pali tez kolo 12;)

latem schodzi do 8, zima caly czas jedzie na zimnym silniku...

Napisano
  • Autor

> raczej jest ok;)

> zonie mojej mondeo mk2 1.8 16v na odcinku kolo 5 km w jedna strone teraz zima pali tez kolo 12;)

> latem schodzi do 8, zima caly czas jedzie na zimnym silniku...

Hm jak tutaj porownywac 12l/100km przy odcinkach 5km do >14l/100km przy odcinkach 11-12km? Latem pali moj tyle samo, co zima.

Napisano

> Hm jak tutaj porownywac 12l/100km przy odcinkach 5km do >14l/100km przy odcinkach 11-12km? Latem

> pali moj tyle samo, co zima.

mój 2.0 po Krakowie łykał 10-13 l... noPb

Napisano

> Hm jak tutaj porownywac 12l/100km przy odcinkach 5km do >14l/100km przy odcinkach 11-12km? Latem

> pali moj tyle samo, co zima.

no to w takim razie przyjrzałbym się sondzie lambda

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> no to w takim razie przyjrzałbym się sondzie lambda

wlasnie jestem po regulacji zaworow. Nie wiem, jak to wplynelo na spalanie, natomiast odmulilo to landare calkiem porzadnie - reaguje zywiej na pedal gazu i wreszcie nie dusi sie po puszczeniu sprzegla bez gazu. Musze jeszcze sprawdzic, czemu czujniki podaja rozna temperature - ten od wiatrakow i wskazowki na daszbordzie podaje 89 stopni, a ten do kompa 104, co pewnie wplywa na sklad mieszanki. Raczej ten pierwszy podaje prawidlowa, bo kompresja idealna, uszczelki nie wydmuchalo, oleju nie bierze, a plynu chlodniczego nie ubywa.

Napisano

> sprzegla bez gazu. Musze jeszcze sprawdzic, czemu czujniki podaja rozna temperature - ten od

> wiatrakow i wskazowki na daszbordzie podaje 89 stopni, a ten do kompa 104, co pewnie wplywa na

> sklad mieszanki. Raczej ten pierwszy podaje prawidlowa, bo kompresja idealna, uszczelki nie

> wydmuchalo, oleju nie bierze, a plynu chlodniczego nie ubywa.

Czujnik temperatury jest zdaje się w głowicy, stąd wyższa temperatura. Też tyle mam. Spalanie średnie 10-11/100 lpg w cyklu M25% T75%. Focus mk1.

Napisano
  • Autor

> Czujnik temperatury jest zdaje się w głowicy, stąd wyższa temperatura. Też tyle mam. Spalanie

> średnie 10-11/100 lpg w cyklu M25% T75%. Focus mk1.

Dzis tankowalem po jakichs 75km w miescie 100%, ale absolutnie bez korkow. Spalil 11.3/100 LPG. Bylem tez u gaziarza - twierdzi, ze jest wszystko ok z mieszanka.

Napisano

Spore spalanie grinser006.gif

brat ma mk3 w liftbacku 2.5 v6 i pali 11-16 (trasa miasto) w zimie do 9-13 (lato). Oczywiscie LPG wink.gif

Napisano

> Dzis tankowalem po jakichs 75km w miescie 100%, ale absolutnie bez korkow. Spalil 11.3/100 LPG.

> Bylem tez u gaziarza - twierdzi, ze jest wszystko ok z mieszanka.

Niestety, ale chyba ten typ tak ma frown.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety, ale chyba ten typ tak ma

czemu niestety? niestety to bylo przed regulacja zaworow - 14.5-15.5 LPG w miescie

Napisano

> czemu niestety? niestety to bylo przed regulacja zaworow - 14.5-15.5 LPG w miescie

Bo to nadal sporo, przynajmniej jeśli o moją fokę chodzi. Ale już się przyzwyczaiłem zlosnik.gif

Napisano

> Bo to nadal sporo, przynajmniej jeśli o moją fokę chodzi. Ale już się przyzwyczaiłem

Sporo, mi Vectra C tez 1.8 122KM spala ok 10l lpg. W miescie trzeba doliczyc jeszcze z litr.

Napisano
  • Autor

> Sporo, mi Vectra C tez 1.8 122KM spala ok 10l lpg. W miescie trzeba doliczyc jeszcze z litr.

zajedno wychodzi - 11.3/100 w miescie z mondeo kombi. Teraz jestem na urlopie - licznik przebiegu od ostatniego tankowania juz ponad 300km, a dopiero zaswiecila sie rezerwa, ktora zawsze daje duuzy zapas. Jutro bede tankowal, to się dowiem, ile w trasie po DK i DW bierze zaladowany po dach i z dwoma rowerami na nim.

Napisano
  • Autor

> zajedno wychodzi - 11.3/100 w miescie z mondeo kombi. Teraz jestem na urlopie - licznik przebiegu

> od ostatniego tankowania juz ponad 300km, a dopiero zaswiecila sie rezerwa, ktora zawsze daje

> duuzy zapas. Jutro bede tankowal, to się dowiem, ile w trasie po DK i DW bierze zaladowany po

> dach i z dwoma rowerami na nim.

9.78LPG/100km

Napisano

mondeo mk2 kombi silnik 2.0 średnie spalanie 10L/100 km LPG

próbowałem nawet ekonomiczniej jeździć ale poniżej 10 nie schodzi wink.gif

Napisano
  • Autor

> 9.78LPG/100km

poprawka - to wynik z 309km, z czego ok. polowa jest z rowerami, bagazami i 4 osobami (2+2), a druga bez bagazy i rowerow. Wczoraj z powrotem juz tylko z rowerami, bagazami i 2+2 po DK, DW i jakies 50-60km po A4 z predkoscia ok. 110kmph - wynik 10.44l/100km LPG. Wychodzi na to, ze tylko z ludzmi po trasie bierze ok. 9/100.

• 3 tygodnie później...
Napisano

No to dalej więcej niż dużo cięższa omega 2.0 16V 136KM