Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Benzyna w ON? Czy to mozliwe?

Featured Replies

Napisano

ASO postawilo diagnoze. Olej napedowy zmieszany z Pb. Koszt tej diagnozy calkiem spory (inni mechanicy nie poradzili sobei z usterka i chcieli wymieniac pompe za 3k). Dwa pytania:

1. Czy to mozliwe, ze paliwo na stacji bylo zmieszane?

2. Czy to mozliwe, ze wlalem 3/4 baku benzyny i jezdzil?

3. Czy po miesiacu od tankowania mam szanse na reklamacje?

Napisano

ja bym zaczął od potwierdzenia tej diagnozy samemu, czyli wziąłbym trochę paliwa z baku i poszukał kogoś, kto mi zbada skład.

Napisano

> ASO postawilo diagnoze. Olej napedowy zmieszany z Pb. Koszt tej diagnozy calkiem spory (inni

> mechanicy nie poradzili sobei z usterka i chcieli wymieniac pompe za 3k). Dwa pytania:

> 1. Czy to mozliwe, ze paliwo na stacji bylo zmieszane?

A czemu nie ?

> 2. Czy to mozliwe, ze wlalem 3/4 baku benzyny i jezdzil?

Ja kiedyś tez tak zrobiłem i potem co chwila dolewałem ropy i jakos się udało !

> 3. Czy po miesiacu od tankowania mam szanse na reklamacje?

Spróbować można ale chyba sam nalewałeś do baku ? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym zaczął od potwierdzenia tej diagnozy samemu, czyli wziąłbym trochę paliwa z baku i poszukał

> kogoś, kto mi zbada skład.

Wypompowali 1/4 baku zmenili filtr paliwa i problem ustapil. tzn zapala jak jest cieply.

Napisano

Jeśli była płatność kartą to znając dokładną datę oraz kwotę można na stacji dowiedzieć się co było wlane ok.gif

Napisano
  • Autor

> A czemu nie ?

Masakra

> Ja kiedyś tez tak zrobiłem i potem co chwila dolewałem ropy i jakos się udało !

> Spróbować można ale chyba sam nalewałeś do baku ?

Sam nalewalem i od razu po tankowaniu zaczely sie jaja. Zachowalem paragon ale mi zona.gif chyba wyrzucila bo nie ma. To bylo ponad miesiac temu i nie pamietam. Ale nigdy mi sie to wczesniej nie zdarzylo.

Napisano

> Masakra

> Sam nalewalem i od razu po tankowaniu zaczely sie jaja. Zachowalem paragon ale mi chyba wyrzucila

> bo nie ma. To bylo ponad miesiac temu i nie pamietam. Ale nigdy mi sie to wczesniej nie

> zdarzylo.

jezeli firmowa stacja typu orlen, to są regularnie pobierane próbki tego co jest w zbiorniku (przynajmniej na tej co znam) właśnie w razie W

Napisano
  • Autor

> jezeli firmowa stacja typu orlen, to są regularnie pobierane próbki tego co jest w zbiorniku

> (przynajmniej na tej co znam) właśnie w razie W

Sprawdzilem na wyciagu 101zl dolalem wtedy do pelna. Ale czy na mieszance pol na pol by pojechal?

Napisano

> jezeli firmowa stacja typu orlen, to są regularnie pobierane próbki tego co jest w zbiorniku

Próbki z trzech ostatnich dostaw . A jeśli minął miesiąc to dostaw mogli mieć i z osiem.

Napisano

> Masakra

> Sam nalewalem i od razu po tankowaniu zaczely sie jaja. Zachowalem paragon ale mi chyba wyrzucila

> bo nie ma. To bylo ponad miesiac temu i nie pamietam. Ale nigdy mi sie to wczesniej nie

> zdarzylo.

No ale co ,chcesz reklamować na stacji swoja nieuwagę ? grinser006.gif

Ja się zorientowałem od razu ze zatankowałem benzynę i zgłosiłem to przy kasie ok.gif

Ale pani powiedziała ze to nie jest ich pomyłka a moja i nic nie ugram! wink.gif

Napisano

> Sprawdzilem na wyciagu 101zl dolalem wtedy do pelna. Ale czy na mieszance pol na pol by pojechal?

Monitoring na stacji powinien łapać 6 tygodni wstecz .

Napisano

> Sprawdzilem na wyciagu 101zl dolalem wtedy do pelna. Ale czy na mieszance pol na pol by pojechal?

U mnie pojechał ale był slaby i dość głośny ok.gif

Silink HDI comonrail facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> No ale co ,chcesz reklamować na stacji swoja nieuwagę ?

> Ja się zorientowałem od razu ze zatankowałem benzynę i zgłosiłem to przy kasie

> Ale pani powiedziała ze to nie jest ich pomyłka a moja i nic nie ugram!

Ja nie wiem najpierw sprawdze czy rzeczywiscie wlalem Pb.

Napisano
  • Autor

> U mnie pojechał ale był slaby i dość głośny

> Silink HDI comonrail

U mnie moc taka sama ale pracowal troche jak star i nie odpalal na cieplo.

Napisano

> U mnie moc taka sama ale pracowal troche jak star i nie odpalal na cieplo.

Byłem potem u znajomego mechanika i śmiał się ze mnie że pewnie wtryski się ładnie wyczyściły ! facepalm%5B1%5D.gifgrinser006.gif

Napisano

stare diesle to na samej benzynie jezdzily zlosnik.gif ( zwykle krotko )

Napisano

> ASO postawilo diagnoze. Olej napedowy zmieszany z Pb. Koszt tej diagnozy calkiem spory (inni

> mechanicy nie poradzili sobei z usterka i chcieli wymieniac pompe za 3k). Dwa pytania:

Możliwe.

Mało prawdopodobne, zależy od silnika.

Nie.

Napisano

> stare diesle to na samej benzynie jezdzily ( zwykle krotko )

Stare diesle to jeździły na czymkolwiek grinser006.gif Olej z Biedornki pomieszany z oślim moczem - i do przodu! zlosnik.gif A tak na poważnie - diesel został stworzony właśnie m.in. po to, by mógł jeździć na różnych dziwnych rzeczach - od oleju roślinnego po pył węglowy. Do czołgu możesz wlać praktycznie wszystko i pojedzie. Nie dotyczy to, oczywiście, współczesnych aut z silnikami diesla, gdzie zatracona została sama idea takiego silnika - w przypadku osobówki diesel ma udawać benzynę i dlatego jest bardzo, bardzo skomplikowany. Co skutkuje awaryjnością i wrażliwością na paliwo, co w przypadku klasycznego i prawdziwego diesla nie ma znaczenia.

Napisano

Z tego co wiem co duże stacje mają osobne cysterny na ropę, inne na Pb, więc szanse raczej małe. Jak paliwo rozwożone jest po małych stacjach i idzie w jednej cysternie ON i benzyna to bardzo możliwe. W samych wężach siedzi 300litrów. Właściciel wziął sobie 2000litrów ropy, potem 1000l benzyny, ale wężach była ropa i mu wyszła mieszanka.

Dziadek kiedyś na takiej małej stacji właśnie kupił benzynkę do samochodu i wziął też do karnistra na działkę. I mówił coś, że jakby mu gorzej samochód jeździ, błąd wyskoczył, ale przeszło. Za jakiś czas trzeba było odpalić dźwig (Star 660, rzadko ruszany), wzięliśmy benzynę z karnistra a on nie chce i nie chce zapalić, cewki, pompki paliwa, aparaty zapłonowe nowe poszły, już nawet głowica była zamówiona. Ale trzeba mi było skosić trawę, a kosiarka nie odpala i nie odpala i kopci, druga to samo, a jak odpaliła to nie chciała zgasnąć i dopiero wtedy mnie coś tknęło i sprawdziłem tą wachę- zapach benzyny, ale w dotyku bezapelacyjnie ropa... Paliwo z BP załatwiło sprawę smile.gif

Napisano

> Z tego co wiem co duże stacje mają osobne cysterny na ropę, inne na Pb, więc szanse raczej małe.

> Jak paliwo rozwożone jest po małych stacjach i idzie w jednej cysternie ON i benzyna to bardzo

> możliwe. W samych wężach siedzi 300litrów. Właściciel wziął sobie 2000litrów ropy, potem 1000l

> benzyny, ale wężach była ropa i mu wyszła mieszanka.

większych głupot nie czytałem yikes.gif

chłopie po pierwsze cysterna do tego cysterna do tamtego, to byloby ekonomicznie nie uzasadnione, po drugie w żaden wąż nie wejdzie 300 litrów, bo nie ma jak się tam zatrzymać, po trzecie, chyba pojęcie resztkowania przy rozładunku paliw plynnych jest Ci obce grinser006.gif

Napisano

> większych głupot nie czytałem

Też się zadziwiłem... grinser006.gif

> po drugie w żaden wąż nie wejdzie 300 litrów, bo nie ma jak się tam zatrzymać,

Jeśli tylko wąż będzie odpowiednio gruby i długi, to wejdzie... biglaugh.gifoink.gifwink.gif ale zabrzmiało to tak, jakby te 300l to był odpad, "produkt uboczny" rozładunku paliwa icon_eek.gifgrinser006.gif

Napisano

> chyba pojęcie resztkowania przy rozładunku paliw plynnych jest Ci obce

jak układ ma resztowanie (np. PreciTURBO czy PreciPURE) to ma.

nie wszystkie układy mają. stare układy SAMPI czy BARTEC nie mają.

ale przeważnie flotowe cysterny obsługujące sieci stacji mają pełną elektronikę ok.gif

Napisano

> większych głupot nie czytałem

> chłopie po pierwsze cysterna do tego cysterna do tamtego, to byloby ekonomicznie nie uzasadnione,

> po drugie w żaden wąż nie wejdzie 300 litrów, bo nie ma jak się tam zatrzymać, po trzecie,

> chyba pojęcie resztkowania przy rozładunku paliw plynnych jest Ci obce

No ja cysternami nigdy nie jeździłem, nie czytałem też o tym. Po prostu po przygodach jakie miałem na wakacjach z paliwem (na pewno był bardzo duży % ropy w benzynie) pogadałem z facetem co jeździł jakiś czas na ADRach i od niego takie info. Dzięki za wyprowadzenie z błędu ok.gif

Tylko jak w takim razie ropa dostała się do benzyny? Ktoś się pomylił przy rozładunku? Toć to jeszcze głupsze od tego co ja pisałem zlosnik.gif

Napisano

próbki nie sa pobierane z tego co jest w zbiorniku tylko z paliwa ktore przywiozła cysterna.

pomyłka mogła nastapić przy zrzucie paliwa z cysterny do zbiorników przy stacji. jesli nie tankowałes podczas dostawy watpie by takie paliwo było w obrocie, taka pomyłka napewno szybko byłaby zauwazona (automatyka).

podjechac na stacje zawsze mozesz, powiedza ci co bylo zalane jesli znasz kwote która zapłacileś.