Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto II 1.2 16v problem z temperaturą.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem z temperaturą w moim Punicaku.

Opiszę sytuację od początku

Jak odpalę zimny silnik, to jak chodzi na jałowych to wskaźnik temperatury ani drgnie. Wystarczy jednak minimalnie dodać gazu to w oczach widać jak temperatura na wskaźniku rośnie. Gdy puszczę gaz to temperatura momentalnie opada.

Gdy trzymam go na obrotach to z nawiewów leci ciepłe powietrze, gdy odpuszczę gaz i wskazówka z temp. opadnie tak też zaczyna lecieć zimne powietrze....

Za każdym razem co odkręcam odpowietrznik z nagrzewnicy to leci tam powietrze.

Co to może być?

Pompa wody wymieniona 3 lata temu przy rozrządzie

Termostat i płyn wymieniony jakieś 5-6 miesięcy temu. Po wymianie układ odpowietrzony.

Objaw pojawił się jakieś 2 tygodnie temu.

Najbardziej zastanawia i niepokoi mnie te ciągle pojawiające się powietrze w odpowietrzniku nagrzewnicy.

Pacjent: Punto II 1.2 16v (80KM) rocznik 2000

z góry dzieki za pomoc.

Tu film jak to wygląda.

W momencie nagrywania silnik był już trochę zagrzany.

pozdrawiam smile.gif

Napisano

Witam

Mnie to wygląda na uszczelkę pod głowicą, miałem podobnie i na postoju leciało zimne powietrze z nagrzewnicy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> Mnie to wygląda na uszczelkę pod głowicą, miałem podobnie i na postoju leciało zimne powietrze z

> nagrzewnicy.

> Pozdrawiam

no to nie fajnie crazy.gif

Napisano

> no to nie fajnie

Uzupełnienie płynu i odpowietrzyć dokładnie na początek i powinno być ok smile.gif

Napisano
  • Autor

> Uzupełnienie płynu i odpowietrzyć dokładnie na początek i powinno być ok

Możesz podać jakąś sprawdzoną procedurę?

Bo ja robię tak:

płyn w zbiorniczku ok połowy,

odpalam silnik odkręcam odpowietrznik z nagrzewnicy to leci powietrze, po chwili dłuższej chwili leci płyn, zakręcam. Na odpowietrzniku chłodnicy zawsze leci płyn, także tam chyba jest ok.

Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu znów z odpowietrznika nagrzewnicy leci powietrze, a dopiero po chwili płyn.

Napisano

> Możesz podać jakąś sprawdzoną procedurę?

> Bo ja robię tak:

> płyn w zbiorniczku ok połowy,

> odpalam silnik odkręcam odpowietrznik z nagrzewnicy to leci powietrze, po chwili dłuższej chwili

> leci płyn, zakręcam. Na odpowietrzniku chłodnicy zawsze leci płyn, także tam chyba jest ok.

> Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu znów z odpowietrznika nagrzewnicy leci powietrze, a

> dopiero po chwili płyn.

Mam co prawda P1 ale wlewam ponad max , pod przewężenie

Odpalam przejadę kawałek stanę po drodze odkręcę odpowietrznik na chłodnicy - tam powietrza prawie nie ma.Odkręcę odpowietrznik przy nagrzewnicy wracam pod dom silnik chodzi na wolnych poczekam aż załączy się wentylator odkkręcę odpowietrznik przy nagrzewnicy i gotowe.Jak już silnik ostygnie dolewam plyn do MAX i wszystko.

U ciebie może być UPG.Na razie odpowietrz go dokładnie i obserwuj.U mnie bylo podobnie przed padem UPG.Jak ostygł zaciągał powietrza i zawsze było przy zaworku nagrzwnicy-tam gdzie ukł ma najwyżej.

Napisano

mk2/FL jest trudno porządnie odpowietrzyć, w archiwum znajdziesz przynajmniej kilka metod.

O ile dobrze pamiętam, to ja stosowałem taką procedurę:

- ustawić auto przodem pod górkę (aby było parcie płyn na nagrzewnicę i aby trochę "podnieść" względem nagrzewnicy zbiornik wyrównawczy)

- przelać trochę powyżej max płynu w zbiorniczku,

- podnieść obroty do ok 2-3 tys i odpowietrzać - najpierw nagrzewnicę, potem chłodnicę.

Jak siedzi bąbel powietrza, to siedzi w nagrzewnicy, więc powinien się dać po czymś takim odpowietrzyć.

Napisano

- ustawić auto przodem pod górkę (aby było parcie płyn na nagrzewnicę i aby trochę "podnieść" względem nagrzewnicy zbiornik wyrównawczy)

Chciałem to samo zaproponować ale nie byłem pewien czy w PII też to działa

Napisano

> no to nie fajnie

Nie jest tak zle. Jezeli auto jest zwinne i zgrabnie sie zbiera to nie jest uszczelka. Plyn czysty ? Masło pod korkiem oleju ?

Szukaj w kierunku zapowietrzenia układu

Napisano
  • Autor

> Nie jest tak zle. Jezeli auto jest zwinne i zgrabnie sie zbiera to nie jest uszczelka. Plyn czysty

> ? Masło pod korkiem oleju ?

W osiągach nic się nie zmieniło, masła ni ma, płyn wydaje się ok.

> Szukaj w kierunku zapowietrzenia układu

ok.gif