Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

belki bagażnika - kształt ma znaczenie ?

Featured Replies

Napisano

Rozglądam się za belkami bagażnika /na relingi/ i kufrem. W zeszłym roku miałem zestaw pożyczony, belki alu ale jakiś market /opływowe to one na pewno nie były/. Belki alu na relingi i tak zaczynają się powyżej 200 pln. Znalazłem za trochę ponad 300 pln takie płaskie.

Daje to coś w sensie mniejszych oporów i mniejszego hałasu w stosunku do dajmy na to takich: zwykły alu ?

Pytanie może lamerskie bo wiadomo że jeszcze przychodzi kufer i wiele od niego zależy. Kufer na pewno będzie spory około 450 l. Prawie na całą szerokość dachu. No i pytanie czy płaskimi belkami zredukuje trochę hałas/opory czy bez znaczenia ?

Trasy z kufrem pokonuje raczej długie - na raz około 1,5 kkm, większość to autostrady prędkości do 130 km/h.

W zeszłym roku na tych zwykłych belkach dramatu jeśli chodzi o hałas nie bylo ale pamiętam, że z samymi belkami hałasował tak samo jak kufrem, wiec może warto kupić te płaskie ?

Napisano

> (...)

> Daje to coś w sensie mniejszych oporów i mniejszego hałasu w stosunku do dajmy na to takich: zwykły

> alu ?

> (...)

Mam takie. Wcale jakieś ciche nie są.

Napisano

> Rozglądam się za belkami bagażnika /na relingi/ i kufrem. W zeszłym roku miałem zestaw pożyczony,

> belki alu ale jakiś market /opływowe to one na pewno nie były/. Belki alu na relingi i tak

> zaczynają się powyżej 200 pln. Znalazłem za trochę ponad 300 pln takie płaskie.

> Daje to coś w sensie mniejszych oporów i mniejszego hałasu w stosunku do dajmy na to takich: zwykły

> alu ?

> Pytanie może lamerskie bo wiadomo że jeszcze przychodzi kufer i wiele od niego zależy. Kufer na

> pewno będzie spory około 450 l. Prawie na całą szerokość dachu. No i pytanie czy płaskimi

> belkami zredukuje trochę hałas/opory czy bez znaczenia ?

> Trasy z kufrem pokonuje raczej długie - na raz około 1,5 kkm, większość to autostrady prędkości do

> 130 km/h.

> W zeszłym roku na tych zwykłych belkach dramatu jeśli chodzi o hałas nie bylo ale pamiętam, że z

> samymi belkami hałasował tak samo jak kufrem, wiec może warto kupić te płaskie ?

Bagażnik dachowy i tak jest głośny. IMHO nie będzie większych różnic.

Co do wyboru pomiędzy rodzajami belek na reling zadaj sobie pytanie, do czego będą używane:

- tylko do boxa - wtedy dobrym pomysłem są belki tylko pomiędzy relingami (),

- również wiele par nart/ desek, towary różne itp. - tu lepszy będzie bagażnik bardziej uniwersalny - szerszy i mocowany powyżej relingów (coś jak ten z drugiego linku).

Napisano

na hałas wpływ mają dwie sprawy - szczelina pomiędzy dachem z boxem , umiejscowienie przód-tył boxa

i tak naprawdę nie przewidzisz hałasu dopóki nie spróbujesz

u mnie ten sam box hałasuje albo nie przy różnicy 10 cm przesunięcia przód-tył, belki wysokie czy niskie też dużo zmieniają

kiedyć z pożyczonym boxem i bagażnikiem jechałem z nadmuchanym materacem plażowym pomiędzu dachem a boxem bo huk był taki że max 85 dało się jechać hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Bagażnik dachowy i tak jest głośny. IMHO nie będzie większych różnic.

> Co do wyboru pomiędzy rodzajami belek na reling zadaj sobie pytanie, do czego będą używane:

> - tylko do boxa - wtedy dobrym pomysłem są belki tylko pomiędzy relingami (),

> - również wiele par nart/ desek, towary różne itp. - tu lepszy będzie bagażnik bardziej uniwersalny

> - szerszy i mocowany powyżej relingów (coś jak ten z drugiego linku).

Dachowy raczej tylko do boxa, bo i box zajmie 3/4 szerokości dachu. Jak kiedyś będę chciał wozić rowery to pójdą na hak, a narty do boxa.

Tylko zastanawiam się czy przy takich płaskich belkach i relingach w C3 picasso np. taki box nie będzie za blisko dachu hmm.gif

Chyba lepiej rzeczywiście nie kombinować tylko kupić standardowe belki.

Napisano
  • Autor

> na hałas wpływ mają dwie sprawy - szczelina pomiędzy dachem z boxem , umiejscowienie przód-tył boxa

> i tak naprawdę nie przewidzisz hałasu dopóki nie spróbujesz

No niby tak. W zeszłe wakacje jak testowałem w XP same belki bardziej hałasowwały niż belki plus box w C3 picasso. No ale może też wygłuszenie ogólne ma znaczenie.

> u mnie ten sam box hałasuje albo nie przy różnicy 10 cm przesunięcia przód-tył, belki wysokie czy

> niskie też dużo zmieniają

> kiedyć z pożyczonym boxem i bagażnikiem jechałem z nadmuchanym materacem plażowym pomiędzu dachem a

> boxem bo huk był taki że max 85 dało się jechać

I bądź tu mądry spineyes.gif

Napisano

> Dachowy raczej tylko do boxa, bo i box zajmie 3/4 szerokości dachu. Jak kiedyś będę chciał wozić

> rowery to pójdą na hak, a narty do boxa.

> Tylko zastanawiam się czy przy takich płaskich belkach i relingach w C3 picasso np. taki box nie

> będzie za blisko dachu

> Chyba lepiej rzeczywiście nie kombinować tylko kupić standardowe belki.

Jak belki tylko do boxa to bym brał te pomiędzy relingi.

Mi zdarza się wozić i rowery, i narty, i okołoremontowo (np. kanapę na dachu shocked.gif).

Aha, boxa najlepiej przymierzyć. W Wawie mogę polecić Interpack przy Płaskowickiej - fachowo i można negocjować ceny.