Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do skrzyni

Featured Replies

Napisano

Przyznam że każdy mechanik w 3 ASO powiedział co innego biglaugh.gif

Pacjent Stilo 2003 1.9 115KM

Olej w skrzyni 1,7l - 2l

Tutela ZC 75 75W80 tylko GL4 czy GL5 a może GL5 jest nowym wynalazkiem i nie ma różnicy hmm.gif

Napisano

Co sądzicie o oleju do skrzyni TITAN FUCHS SINTOFLUID 75W80?

http://olejefuchs.pl/titan-sintofluid-75w80.html

Mam zamiar zalać coś takiego do skrzyni przy okazji wymiany oliwy w silniku. Generalnie na zimnym wbijanie biegów wymaga nieco większej siły i precyzji. Jest na to jakaś rada?

Napisano

> Co sądzicie o oleju do skrzyni TITAN FUCHS SINTOFLUID 75W80?

> http://olejefuchs.pl/titan-sintofluid-75w80.html

> Mam zamiar zalać coś takiego do skrzyni przy okazji wymiany oliwy w silniku.

Przy okazji walki z manszetą wymieniłem oliwkę na jakąś dziwnej marki (taka była w sklepie, zalałem ją w myśl zasady, że lepszy nowy gorszy niż markowy stary) 75w80 i skrzynia żyje.

> Generalnie na zimnym

> wbijanie biegów wymaga nieco większej siły i precyzji. Jest na to jakaś rada?

Mechanik twierdził, że wymiana nie pomoże na zgrzytanie trójki przy szybkiej zmianie biegów, o dziwo po zmianie oleju nie jestem w stanie zazgrzytać skrzynią a wierz mi, że próbowałem. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

U mnie nic na razie nie zgrzyta. Po prostu na zimnym silniku biegi wchodzą ciężej. Nie wiem czy to kwestia lewarka, cięgien na wejściu do skrzyni czy też może oleju. Zacznę od tego ostatniego wink.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie nic na razie nie zgrzyta. Po prostu na zimnym silniku biegi wchodzą ciężej. Nie wiem czy to

> kwestia lewarka, cięgien na wejściu do skrzyni czy też może oleju. Zacznę od tego ostatniego

Wiem że nie można generalizować ale wczoraj spędziłem dość dużo czasu w internetach i taki objaw jak mówisz znika po wymianie oleju. Sam chce to przetestować u siebie bo irytuje mnie takie wbijanie biegów.

Jutro mam dostać olej może w środę-czwartek wymienię, to mogę napisać czy się coś poprawiło waytogo.gif

Napisano

> Przyznam że każdy mechanik w 3 ASO powiedział co innego

> Pacjent Stilo 2003 1.9 115KM

> Olej w skrzyni 1,7l - 2l

> Tutela ZC 75 75W80 tylko GL4 czy GL5 a może GL5 jest nowym wynalazkiem i nie ma różnicy

100 000km temu zalałem Tutellę ZC 75 Sync, taka jak w książce serwisowej, nie kojarzę żadnych GLi... różnicy nie czuję ale mam czyste sumienie a skrzynia mlotek.gif chodzi bez zarzutu, kolejne 2L już czekają na kolejną wymianę. Dodam tylko że z tego 1-7L-2L wchodzi dokładnie 2L, aż można się wystraszyć bo bagnetu nie ma, tylko korek przelewowy, Tutele wtedy zamawiałem i czekałem z tydzień, a gdy wlewałem druga butelka poszła a w przelewie sucho.... ale gdy z obu butelek skapły ostatnie krople to pojawiła się pierwsza w przelewie, ufff

Napisano

> GL-5.

> Pozdrawiam BAS

Kto tam wlewa do baniaczkow ?

Napisano

> Kto tam wlewa do baniaczkow ?

Tutela a kto to produkuje to nie wiem, możliwe że ten kto w danym momencie da lepszą cenę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tutela a kto to produkuje to nie wiem, możliwe że ten kto w danym momencie da lepszą cenę.

> Pozdrawiam BAS

Pytanie bylo troche podchwytliwe. Zobacz ile zostalo z fiatowskich marek sick.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

> Przyznam że każdy mechanik w 3 ASO powiedział co innego

> Pacjent Stilo 2003 1.9 115KM

> Olej w skrzyni 1,7l - 2l

> Tutela ZC 75 75W80 tylko GL4 czy GL5 a może GL5 jest nowym wynalazkiem i nie ma różnicy

100 000km temu zalałem Tutellę ZC 75 Sync, taka jak w książce serwisowej, nie kojarzę żadnych GLi... różnicy nie czuję ale mam czyste sumienie a skrzynia mlotek.gif chodzi bez zarzutu, kolejne 2L już czekają na kolejną wymianę. Dodam tylko że z tego 1-7L-2L wchodzi dokładnie 2L, aż można się wystraszyć bo bagnetu nie ma, tylko korek przelewowy, Tutele wtedy zamawiałem i czekałem z tydzień, a gdy wlewałem druga butelka poszła a w przelewie sucho.... ale gdy z obu butelek skapły ostatnie krople to pojawiła się pierwsza w przelewie, ufff

Miałem taką samą historię. Na początek mechanik wlał zalecane wg instrukcji 1,7l. Po zaaplikowaniu ostatniej kropli nic... Dolał 300 ml i... Też nic. Sprawdził palcem, olej 2 mm poniżej wlewu. I tak sobie teraz szukam, czytam i wydaje mi się że nie odkręcił przelewu, tylko sprawdzał wlewem. Mam w związku z tym prawdopodobnie za dużo oleju w skrzyni. Co z tym zrobić? Jechać na upuszczenie?
Napisano

Ja do swojej wlałem K2 75W90 chyba to nawet jest GL5 i nie ma żadnego problemu. Zalałem tyle ile w instrukcji podają i nawet nie sprawdzałem w przelewie. A jak chcesz upuścić to odkręć przelew i niech zleci to czego jest za dużo. 

Napisano

No ale zeby upuscic, konieczna jest wizyta na podnosniku, zeby zdjac oslone srodkowa i lewa. Bez tego dostep do przelewu jest niemozliwy. W sierpniu zmieniam olej i filtry to sie przy okazji upusci.