Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik temp. zasynanego powietrza 1.2 8v - za co odpowiada?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak w temacie. Jaka jest jego rola i czy my wpływ na mieszankę ?

Napisano

> Witam

> Jak w temacie. Jaka jest jego rola i czy my wpływ na mieszankę ?

Czujnik podaje info komputerowi o temperaturze zasysanego powietrza. Info to jest potrzebne, bo jak wiadomo im zimniejsze powietrze tym więcej tlenu i na odwrót, więc komp m.in. dzięki tej informacji może przygotować odpowiednią mieszankę. Nie wiem w jakim stopniu komp kieruje się odczytamy z tego czujnika, ale na pewno ma to wpływ na skład mieszanki. Te wszystkie tanie chipy z allegro bazują na oszukiwaniu sygnału z tego czujnika.

Napisano
  • Autor

> Czujnik podaje info komputerowi o temperaturze zasysanego powietrza. Info to jest potrzebne, bo jak

> wiadomo im zimniejsze powietrze tym więcej tlenu i na odwrót, więc komp m.in. dzięki tej

> informacji może przygotować odpowiednią mieszankę. Nie wiem w jakim stopniu komp kieruje się

> odczytamy z tego czujnika, ale na pewno ma to wpływ na skład mieszanki. Te wszystkie tanie

> chipy z allegro bazują na oszukiwaniu sygnału z tego czujnika.

Tak sobie właśnie myślałem że jeżeli założyć na wiązce tego czujnika jakiś potencjometr i przekłąmać go że np jest -5 stopni to powinien znacznie więcej mu lać grinser006.gif

Napisano

> Tak sobie właśnie myślałem że jeżeli założyć na wiązce tego czujnika jakiś potencjometr i

> przekłąmać go że np jest -5 stopni to powinien znacznie więcej mu lać

Zdaje mi się, że wystarczy wpiąć rezystor równolegle we wtyczkę od tego czujnika. Ja kiedyś się z tym bawiłem w pugu 206, wpiąłem rezystor z regulacją. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć czy to coś dało, bo zmiany, jeśli były, to nieodczuwalne "pod butem" wink.gif

Napisano

> Zdaje mi się, że wystarczy wpiąć rezystor równolegle we wtyczkę od tego czujnika. Ja kiedyś się z

> tym bawiłem w pugu 206, wpiąłem rezystor z regulacją. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć

> czy to coś dało, bo zmiany, jeśli były, to nieodczuwalne "pod butem"

czujnik jest rezystancyjnie ujemny i do tego nieliniowy. Niestety wpinanie rezystora równolegle w układ owszem zaskutkuje podbiciem temperatury na jednak powyżej pewnej rezystancji niestety ale ta temperatura zaczełaby wg wskazań spadać. Niestety skończy się na tym że komputer zgłupieje i w przypadku np MPI nie włączy wentylatora silnik się zagotuje i po bajce. Dość ryzykowna zabawa smile.gif

Napisano

> czujnik jest rezystancyjnie ujemny i do tego nieliniowy. Niestety wpinanie rezystora równolegle w

> układ owszem zaskutkuje podbiciem temperatury na jednak powyżej pewnej rezystancji niestety

> ale ta temperatura zaczełaby wg wskazań spadać. Niestety skończy się na tym że komputer

> zgłupieje i w przypadku np MPI nie włączy wentylatora silnik się zagotuje i po bajce. Dość

> ryzykowna zabawa

Komp od mpi włącza wentylator na podstawie czujnika temp. płynu a nie na podstawie czujnika temp. zasysanego powietrza, o którym mowa w tym temacie. Ciekawe teorie głosisz smirk.gifzlosnik.gif

Napisano

> Tak sobie właśnie myślałem że jeżeli założyć na wiązce tego czujnika jakiś potencjometr i

> przekłąmać go że np jest -5 stopni to powinien znacznie więcej mu lać

miałem na początku przed strojeniem przy turbo na niskim doładowaniu takie badziewie zeby troche dolac... wskazania na kompie pokazały ujemna temperaturę powietrza zasysanego i nawet przelewało...

Napisano

> miałem na początku przed strojeniem przy turbo na niskim doładowaniu takie badziewie zeby troche

> dolac... wskazania na kompie pokazały ujemna temperaturę powietrza zasysanego i nawet

> przelewało...

Moim zdaniem ujemna temp zasysanego powietrza jest całkiem normalnym odczytem. Przecież w zimie bywa czasem dużo poniżej zera. (nie mylić z polskimi ostatnimi zimami)

Napisano

> Komp od mpi włącza wentylator na podstawie czujnika temp. płynu a nie na podstawie czujnika temp.

> zasysanego powietrza, o którym mowa w tym temacie. Ciekawe teorie głosisz

yyy tak pomyliły mi się tematy. smile.gif

Napisano

Panowie, żeby nie zakładać nowego tematu bo pytanie tyczy się właśnie czujnika zasysanego powietrza.

Czy przy swapie z 1.1mpi, w którym nie ma tego czujnika na 1.2 8v 75 na dużym kompie na dwie kości, jest potrzebny sygnał z tego czujnika? Skąd w takim razie info o temp. zasysanego powietrza bierze 1.1mpi, czy 1.2mpi 60???

Ewentualnie czy ktoś może mi powiedzieć czy przy w kolektorze dolotowym punciaka 1.2 (z ww kompem) jest w ogóle ten czujnik, czy tak jak w 1.1mpi też go nie ma? lub jaki jest kol. ssący: plastik, czy metal?

Gdzieś się doczytałem, że przy plastikowym kolektorze jest on zintegrowany z mapsensorem. Czy to prawda? niewiem.gif

Napisano

Tak, czujnik w mpi jest zintegrowany w obudowie map-a, wtyczka 4 pinowa.

Napisano

> Tak, czujnik w mpi jest zintegrowany w obudowie map-a, wtyczka 4 pinowa.

tak też myślałem, bo w drugim seju wtyczka mapa jest 3 pinowa.

Dzięki wielkie