Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie auta nie nadają się do LPG

Featured Replies

Napisano

Będę (chyba) kupował auto i oczywiście chciałem kupić jakąś beznynkę aby ją zagazować.

Ale wpadł mi w ręce artykuł http://www.auto-swiat.pl/lpg/ktore-silniki-nie-toleruja-lpg/t7vlf.

Trochę się rozczarowałem, bo miałem ochotę na Focusa 1.6-1.8 lub Astrę ale jak mam mieć potem kłopoty...

Napisano

> Będę (chyba) kupował auto i oczywiście chciałem kupić jakąś beznynkę aby ją zagazować.

nowe czy używane?

Napisano
  • Autor

> nowe czy używane?

Używane - rocznik na pewno późniejszy niż 2006.

Napisano

> Będę (chyba) kupował auto i oczywiście chciałem kupić jakąś beznynkę aby ją zagazować.

> Ale wpadł mi w ręce artykuł http://www.auto-swiat.pl/lpg/ktore-silniki-nie-toleruja-lpg/t7vlf.

> Trochę się rozczarowałem, bo miałem ochotę na Focusa 1.6-1.8 lub Astrę ale jak mam mieć potem

> kłopoty...

nie wiem skąd oni te listy biorą hmm.gif

mam w rodzinie puga 406 1.8 2002r, (występuje na liście przed 100kkm), auto ma już 350kkm na liczniku i jeździ dalej, silnik nie dotykany

znajomy focusem 1.6 z okolic 2000r zrobił 200kkm na gazie, bez dotykania silnika

c-max z podpisu też jest na liście, a mój ma 100kkm na gazie i na razie śmiga, po 60kkm robiłem kontrolę luzów i było OK

nawet gdyby trzeba teraz po 100kkm skasować luzy, to i tak się IMO opłaca

Napisano
  • Autor

> nie wiem skąd oni te listy biorą

I stąd moje zapytanie wink.gif

> mam w rodzinie puga 406 1.8 2002r, (występuje na liście przed 100kkm), auto ma już 350kkm na

> liczniku i jeździ dalej, silnik nie dotykany

Na liście jest silnik 8-miozaworowy tylko.

> znajomy focusem 1.6 z okolic 2000r zrobił 200kkm na gazie, bez dotykania silnika

Tu też na liście są dwa silniki. Może znajomy ma silnik HWDA/B

> c-max z podpisu też jest na liście, a mój ma 100kkm na gazie i na razie śmiga, po 60kkm robiłem

> kontrolę luzów i było OK

Na liście jest S-MAX wink.gif

> nawet gdyby trzeba teraz po 100kkm skasować luzy, to i tak się IMO opłaca

Wyczytałem na którymś z forum Forda (dotyczyło 1,8), że co 30 kkm trzeba kontrolować luzy i ewentualnie korygować.

Operacja może kosztować do 600zł.

Robię około 30 kkm rocznie nie bardzo chce mi się co rok wywalać 6 stów.

Domyślam się, że prawda może leżeć gdzieś pośrodku. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Na liście jest silnik 8-miozaworowy tylko.

ok.gif to by wyjaśniało, choć trudno mi uwierzyć że 8V jest tak beznadzijny a 16V nie hmm.gif

zwłaszcza że swego czasu pug 406 wychodził z fabrycznym lpg, zmieniali głowice ?

> Tu też na liście są dwa silniki. Może znajomy ma silnik HWDA/B

może ok.gif

na pewno polecane są starsze silniki z hydrauliczną regulacją luzów

> Na liście jest S-MAX

jest mondeo i focus a to są bliźniacze silniki (1.8 i 2.0)

> Wyczytałem na którymś z forum Forda (dotyczyło 1,8), że co 30 kkm trzeba kontrolować luzy i

> ewentualnie korygować.

też tak czytałem, ale znalazłem na stronie producenta (ETIS) że co 60kkm i tego się trzymam

> Operacja może kosztować do 600zł.

może, to jest właśnie problem - szklanki

> Robię około 30 kkm rocznie nie bardzo chce mi się co rok wywalać 6 stów.

> Domyślam się, że prawda może leżeć gdzieś pośrodku.

IMO dużo jest opinii z czasów gdy królowały instalacje IIgen i stąd takie opinie

w c-max'ie minimalnie odstępstwo od idealnej mieszanki i wywala czek (podobno ecu jest dość czułe)

więc jeśli ktoś w miarę pilnuje to te 100kkm spokojnie zrobi bez regulacji

Napisano

> to by wyjaśniało, choć trudno mi uwierzyć że 8V jest tak beznadzijny a 16V ...

Ale z tego co wiem to silnik 8V popularnie zwany bocianem dobrze znosił lpg ... Tam większym problemem jest odma ...

Napisano

> http://www.auto-swiat.pl/lpg/ktore-silniki-nie-toleruja-lpg/t7vlf.

Tą listę zrobił prins. Ten sam prins co to wkłada emulator AEB do swoich instalacji celem kasowania czeka podczas jazdy na gazie grinser006.gif Dziś było takie auto u nas na serwisie , niestety nie zrobiłem zdjęcia ... sorki , zostało na jutro więc mogę zrobić smile.gif

Prinsa nie może instalować byle Czesio ze stodoły , tak gwoli ścisłości...

Napisano

> Prinsa nie może instalować byle Czesio ze stodoły , tak gwoli ścisłości...

Prins jest zajebisty, miałem w poprzednim aucie w dwulitrówce PSA EW10J4, przez 170 tys km nie wiedziałem ze mam LPG, takie zjawiska jak check, wahania obrotów czy przerywanie były mi zupełnie nieznane. Instalacja poza wymianą filtów nie dotykana przez 170 kkm.

Jedyne co mnie wkurzało przy LPG to częste tankowanie co 350km, jak jechałem w daleką trasę to 3 razy w 1 dzień tankowałem spineyes.gif ale to już nie wina producenta instalki. Teraz wziąłbym jak największy walec do bagażnika, a nie w koło no.gif. Daleki zasięg przydaje się zawsze, a pełny bagażnik ładujemy rzadko.

Polecam Prinsa ok.gif

Napisano

> Teraz wziąłbym jak

> największy walec do bagażnika, a nie w koło . Daleki zasięg przydaje się zawsze, a pełny

> bagażnik ładujemy rzadko.

> Polecam Prinsa

U mnie akurat jest na odwrót. Na jednym tankowaniu dojeżdżam do celu i jeszcze trochę paliwa zostaje, a miejsca w bagażniku potrzebuję częściej niż dużej "bomby" z gazem. Na dłuższe trasy też lepszy jest mniejszy zbiornik. Częstsze tankowanie wymusza zrobienie potrzebnej przerwy, chociaż czasem wydaje mi się, że mógłbym przejechać kolejne setki kilometrów non-stop.

Napisano

> U mnie akurat jest na odwrót. Na jednym tankowaniu dojeżdżam do celu i jeszcze trochę paliwa

> zostaje, a miejsca w bagażniku potrzebuję częściej niż dużej "bomby" z gazem. Na dłuższe trasy

> też lepszy jest mniejszy zbiornik. Częstsze tankowanie wymusza zrobienie potrzebnej przerwy,

> chociaż czasem wydaje mi się, że mógłbym przejechać kolejne setki kilometrów non-stop.

Z powodu tankowania musiałem robić przerwy gdy musiałem, a nie gdy chciałem. Poza tym w niektorych krajach LPG jest malo i duży zasięg by się bardzo przydał. Np w Grecji przez to musiałem dużo jeździć na benzynie.

Napisano

> Z powodu tankowania musiałem robić przerwy gdy musiałem, a nie gdy chciałem. Poza tym w niektórych

> krajach LPG jest malo i duży zasięg by się bardzo przydał. Np w Grecji przez to musiałem dużo

> jeździć na benzynie.

hmm, kiedy byłeś w grecji ?

w 2011r mając zasięg ok 250km jeździłem tylko na gazie

fakt że stacji trzeba poszukać (zjechać z A), ale w promieniu 100km zawsze jest jakaś

w sumie w żadnym kraju nie miałem problemu z LPG (trasy do Włoch, Grecji, Chorwacji)

pewnie że czasem trafi się syuacja że gazu nie ma, albo awaria i wtedy to 100km trza zrobić na noPB

ale na trasie rzędu 2000km to pikuś

na wakacje zawsze tankuje na full noPB (55L) i jeszcze nie było tak żebym musiał do tankować, a raczej wracam z połową zbiornika

z tym że bywa np w nocy nie chce mi się szukać po wioskach LPG i jadę dalej na noPB

ale chętnie bym zwiększył baniak (teraz mam niecałe 40L) grinser006.gif

przy spalaniu 15L to jednak szału ni ma

już kiedyś pisałem, szkoda że nie ma opcji dopinania zbiornika na wyjazd

czyli na co dzień butla w kole 40L, na wyjazd zagraniczny dokładam np cylinder na kolejne 40-50L smile.gif

Napisano

> hmm, kiedy byłeś w grecji ?

> w 2011r mając zasięg ok 250km jeździłem tylko na gazie

>>>> cięcie

> czyli na co dzień butla w kole 40L, na wyjazd zagraniczny dokładam np cylinder na kolejne 40-50L

w 2010 smile.gif jeździłem po północnej, do Salonik i trochę poniżej po półwyspie chalcydyckim, na półwyspie zero LPG, w okolicach Salonik na kilku stacjach także nie było LPG, tubylcy mówili że u nich tylko taxi na LPG jeżdżą, więc pewnie gdzieś w terenie te stacje są, ale ja chcę tankować przy głównej drodze a nie poszukiwać LPG w interiorze wink.gif

Napisano

> Z powodu tankowania musiałem robić przerwy gdy musiałem, a nie gdy chciałem. Poza tym w niektorych

> krajach LPG jest malo i duży zasięg by się bardzo przydał. Np w Grecji przez to musiałem dużo

> jeździć na benzynie.

Nie wiem o co Ci chodzi. Zamiast cieszyć się z tego ,że możesz jeździć taniej , jojczysz że masz mały zasięg. Kto Ci broni założyć większą butlę? Nie pasuje większa butla , jeździj na drogiej benzynie.

Napisano

> U mnie akurat jest na odwrót. Na jednym tankowaniu dojeżdżam do celu i jeszcze trochę paliwa

> zostaje, a miejsca w bagażniku potrzebuję częściej niż dużej "bomby" z gazem. Na dłuższe trasy

> też lepszy jest mniejszy zbiornik. Częstsze tankowanie wymusza zrobienie potrzebnej przerwy,

> chociaż czasem wydaje mi się, że mógłbym przejechać kolejne setki kilometrów non-stop.

Moja Megane ma butlę w kole, wchodzi około 55l gazu, zasięg w trasie 600-700km, więc nie jest żle zlosnik.gif

Podłoga jest na płasko nadal 20.GIF

Napisano

> w 2010 jeździłem po północnej, do Salonik i trochę poniżej po półwyspie chalcydyckim, na

> półwyspie zero LPG, w okolicach Salonik na kilku stacjach także nie było LPG, tubylcy mówili

> że u nich tylko taxi na LPG jeżdżą, więc pewnie gdzieś w terenie te stacje są, ale ja chcę

> tankować przy głównej drodze a nie poszukiwać LPG w interiorze

to słabo szukałeś, ja byłem na Sithoni i stacje były, na pewno w Nikiti, (jeździłem tam do Lidla wink.gif)

mijając Saloniki przynajmniej trzy stacje widziałem

Inna kwestia że po zatankowaniu w Macedonii (stacja na samej granicy) dojechałem na sam koniec środkowego palca

Trochę naszukałem się stacji w Larisie (w drodze do meteorów) bo była między jakimiś barakami ukryta

http://www.mylpg.eu/stations/greece/map

tu też tankowałem

zrobiłem wtedy 4tyś km od wyjazdu z krk i przy zasięgu 250km wróciłem z połową baku

a to głównie przez pomyłkę na obwodnicy salonik, pomyliłem zjazd i nie dojechałem do macedoni

(chciałem już zatankować tańszy gaz w macedoni i olałem stację na A w grecji)

Napisano

> Inna kwestia że po zatankowaniu w Macedonii (stacja na samej granicy) dojechałem na sam koniec

> środkowego palca

też tankowalem na ostatniej stacji w Macedonii, 100 metrów dalej byla granica MD-GR smile.gif

po samej Grecji pólnocnej zrobiłem jakieś 1000km i na każdej stacji na której się zatrzymałem nie było LPG, ale tez specjalnei nie szukałem, zatrzymywąłem się tylko przy drodze

p.s. kwaterę miałem w Sarti na Sithonii, jeszcze tam wrócę smile.gif

Napisano

> Nie wiem o co Ci chodzi. Zamiast cieszyć się z tego ,że możesz jeździć taniej , jojczysz że masz

> mały zasięg. Kto Ci broni założyć większą butlę? Nie pasuje większa butla , jeździj na drogiej

> benzynie.

mój stan wiedzy na dzień dzisiejszy jest wynikiem wcześniejszych doświadczeń i błędnych decyzji o których piszę, teraz bym podjął inną decyzję (wieksza butla - walec) i o tym piszę, zasadniczo nie wiem o co Tobie chodzi

Napisano

> Moja Megane ma butlę w kole, wchodzi około 55l gazu, zasięg w trasie 600-700km, więc nie jest żle

> Podłoga jest na płasko nadal

A koło zapasowe gdzie wylądowało? wink.gif

Napisano

> A koło zapasowe gdzie wylądowało?

Dojazd w bagażniku - w bagażniku jeździ tylko aktówka jeszcze zlosnik.gif

Ale nie będę dyskutował, każdy robi, jak lubi i jk mu pasuje 20.GIF