Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór pieca Gazowego

Featured Replies

Napisano

Jako że na piecach się nie znam proszę o pomoc w wyborze pieca CO do domku.

Dom o powierzchni około 280m2 okna 5 komorowe z szybami U=1.0. W tej chwili nie jest ocieplony ale za to jest wybudowany z podwójnej grubości MAXów.

Teraz ogrzewam Groszkiem ale mam piec 38KW (wg mnie za duży) i bierze 1,5t na dobe (przy tem ok -5 i niżej).

Jakiego typu powinienem kupić piec i jakiej mocy. Mówimy o piecu na Gaz oczywiście.

ps. kiedyś ktoś dawał linka do fajnej strony gdzie można było policzyć bilans cieplny domu ale nie mogę go znaleźć.

Napisano

> Jako że na piecach się nie znam proszę o pomoc w wyborze pieca CO do domku.

> Dom o powierzchni około 280m2 okna 5 komorowe z szybami U=1.0. W tej chwili nie jest ocieplony ale

> za to jest wybudowany z podwójnej grubości MAXów.

> Teraz ogrzewam Groszkiem ale mam piec 38KW (wg mnie za duży) i bierze 1,5t na dobe (przy tem ok -5

> i niżej).

> Jakiego typu powinienem kupić piec i jakiej mocy. Mówimy o piecu na Gaz oczywiście.

> ps. kiedyś ktoś dawał linka do fajnej strony gdzie można było policzyć bilans cieplny domu ale nie

> mogę go znaleźć.

Kocioł służy do grzania wody. Piec służy do grzania powietrza lub pieczenia chleba.

Kup kondensacyjny kocioł gazowy o mocy wystarczającej do grzania wody ( o ile grzejesz) i jak największym zakresie modulacji mocy, czyli mogący pracować na jak najmniejszej mocy minimalnej, najlepiej z pompą obiegową o zmiennej wydajności.

Takim kotłem jest np Termet Eco Condens Gold z pompą PWM.

Napisano

> Teraz ogrzewam Groszkiem ale mam piec 38KW (wg mnie za duży) i bierze 1,5t na dobe

A nie 380kW? Tobie chyba pociagiem przywoza ten wegiel i to chyba od razu pelnym skladem? grinser006.gif

U mnie projektant wyliczyl zapotrzebowanie na jakies 18kWh przy -20 stopniach dla 216.6m2 uwzgledniajac wentylacje grawitacyjna i nieogrzewanego sasiada za sciana. Mysle, ze kociol 24kW z szeroka modulacja (np. od 3kW, jak Immergas Victrix) az nadto Ci starczy.

Napisano

> piec 38KW .... bierze 1,5t na dobe

Ile?? yikes.gifyikes.gif

Mam dom o niewiele mniejszej powierzchni i zużywam 3-4t na sezon.

Napisano

> Ile??

> Mam dom o niewiele mniejszej powierzchni i zużywam 3-4t na sezon.

może to półtorej taczki ?? niewiem.gif

Napisano

> może to półtorej taczki ??

Wciaz duzo. Sasiad nieocieplony dom grzal w najwieksze mrozy poltorej wiadra wegla.

Napisano
  • Autor

> Ile??

> Mam dom o niewiele mniejszej powierzchni i zużywam 3-4t na sezon.

Jaki masz piec? Bo ten mój jest poro za duży i dlatego wychodzą takie cyrki. Docelowo miał ogrzewać jeszcze hale 200ms (4m wysoką) dlatego taki duży.

Napisano

> Jakiej mocy najlepiej? 25KW?

Jak moc minimalna jest 2 kW lub 4 kW, to moc maksymalna może być spora.

Jak chcesz komin przez ścianę, to 21 kW jest granicą wg prawa.

Zależy ile masz mieć obiegów, jaki cykl pracy, czy grzejesz wodę w zasobniku itp.

Napisano

> Jako że na piecach się nie znam proszę o pomoc w wyborze pieca CO do domku.

> Dom o powierzchni około 280m2 okna 5 komorowe z szybami U=1.0. W tej chwili nie jest ocieplony ale

> za to jest wybudowany z podwójnej grubości MAXów.

> Teraz ogrzewam Groszkiem ale mam piec 38KW (wg mnie za duży) i bierze 1,5t na dobe (przy tem ok -5

> i niżej).

> Jakiego typu powinienem kupić piec i jakiej mocy. Mówimy o piecu na Gaz oczywiście.

> ps. kiedyś ktoś dawał linka do fajnej strony gdzie można było policzyć bilans cieplny domu ale nie

> mogę go znaleźć.

A jak wygląda reszta instalacji - masz gdzieś podłogówkę? Grzejniki były policzone na jaką temp zasilania?

Koledzy polecili ci kocioł kondensacyjny, ale żeby się nie okazało że z kondensacją będzie on pracował bardzo rzadko i w sumie taniej będzie kupić kocioł "turbo" który jest tańszy w zakupie i mniej wymagający w serwisowaniu.

Napisano

> A jak wygląda reszta instalacji - masz gdzieś podłogówkę? Grzejniki były policzone na jaką temp

> zasilania?

> Koledzy polecili ci kocioł kondensacyjny, ale żeby się nie okazało że z kondensacją będzie on

> pracował bardzo rzadko i w sumie taniej będzie kupić kocioł "turbo" który jest tańszy w

> zakupie i mniej wymagający w serwisowaniu.

Nawet, gdy kocioł kondensacyjny nie pracuje w zakresie kondensacji, to ma wyższą sprawność. Różnica w cenie nawet wtedy zwróci się w kilka lat.

Poza tym można ustawić pracę instalacji cykliczną, i wtedy będzie kondensacja.

Napisano
  • Autor

Z tego co pamiętam to na 55 stopni były liczone (bo obecnie na piecu mam zadaną 60oC i jest OK). Podłogówki brak.