Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podwyższone obroty biegu jałowego

Featured Replies

Napisano

Pomimo nagrzania silnika, cały czas utrzymują się podwyższone obroty biegu jałowego (ok. 1600 rpm). Czasem zdarzy się, że są trochę niższe (1300, a nawet 1000), ale to rzadkość. Podmieniłem już czujnik temperatury. Co może powodować takie efekty? Lambda?

Napisano

> Pomimo nagrzania silnika, cały czas utrzymują się podwyższone obroty biegu jałowego (ok. 1600 rpm).

> Czasem zdarzy się, że są trochę niższe (1300, a nawet 1000), ale to rzadkość. Podmieniłem już

> czujnik temperatury. Co może powodować takie efekty? Lambda?

od predkosci biegu jalowego odpowiada silnik krokowy a nie jakies tam czujniki wpysk.gif zoabcz czy dobrze dziala, przeczysc a jak nie to zgadaj do kogos kto ma sprawny, przeloz i zobacz czy bedzie dzialac wtedy dobrze grinser006.gif

Napisano

> Pomimo nagrzania silnika, cały czas utrzymują się podwyższone obroty biegu jałowego (ok. 1600 rpm).

> Czasem zdarzy się, że są trochę niższe (1300, a nawet 1000), ale to rzadkość. Podmieniłem już

Sprawdź też, czy cały układ dolotowy masz szczelny, czy gdzieś przypadkiem nie łapie lewego powietrza - nie wiem jak to w tym silniku wygląda, ale wszystkie wężyki, podciśnienia, serwo itp.

Napisano

To ja się dołączę do pytania, tylko obroty biegu jałowego mam na poziomie 2700-3000.

Czasami też są normalne. Sonda odpięta bo się zdarła na asfalcie alien.gif

Na Pb obroty trochę niższe niż na LPG bo na poziomie około 2200.

Po odłączeniu TPSu krokowy chowa sie całkowicie i silnik gaśnie grinser006.gif

Napisano

A próbowaleś cofnąć pedał gazu stopą? Mnie się czasem dywanik przesuwa i wtedy pedał sam nie wraca do konca.

Napisano
  • Autor

> od predkosci biegu jalowego odpowiada silnik krokowy a nie jakies tam czujniki zoabcz czy dobrze

> dziala, przeczysc a jak nie to zgadaj do kogos kto ma sprawny, przeloz i zobacz czy bedzie

> dzialac wtedy dobrze

Czy w 1.0 jest taki sam silnik krokowy jak w 1.2 ?

Wysoce prawdopodobne że to właśnie on.

W ostatnich dniach dwa razy miałem taką sytuację, że podczas postoju na światłach, obroty są stabilne, na poziomie 1600, lekko naciskam gaz i lecą na 4000 i tak trzyma. Naciskam gaz, puszczam - wraca do 4000. Ruszam, jadę i później już jest OK.

Napisano

masz cały osprzęt z 1.2...

Napisano
  • Autor

> masz cały osprzęt z 1.2...

Dlatego właśnie pytam, czy krokowiec w 1.0 jest taki sam. Podmieniłbym wyciągając ze starego.

Napisano

> Dlatego właśnie pytam, czy krokowiec w 1.0 jest taki sam. Podmieniłbym wyciągając ze starego.

aaaaaa, to sory sciana.gif

Napisano

> Dlatego właśnie pytam, czy krokowiec w 1.0 jest taki sam. Podmieniłbym wyciągając ze starego.

1.0 w Uno było na wtrysku Boscha i tam jest nastawnik przepustnicy zwany potocznie krokowym.

1.2 jest na wtrysku MM i tam już jest silniczek krokowy z prawdziwego zdarzenia który otwiera i zamyka kanał obejściowy przepustnicy. wink.gif

Napisano
  • Autor

> 1.0 w Uno było na wtrysku Boscha i tam jest nastawnik przepustnicy zwany potocznie krokowym.

> 1.2 jest na wtrysku MM i tam już jest silniczek krokowy z prawdziwego zdarzenia który otwiera i

> zamyka kanał obejściowy przepustnicy.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź smile.gif